200 Peşmerge'ye izin

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden Suriye'nin kuzeyindeki Kobani'ye ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmergenin gönderileceği bildirildi. Kuzey Irak Parlamentosu Kobani'ye Peşmerge gönderilmesine ilişkin kararı oy birliğiyle onayladı.

Yayınlanma: 22.10.2014 - 14:47
Abone Ol google-news

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu'nun kapalı oturumuna katılan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, "Oturumda, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 Peşmergenin Kobani'ye gönderileceğini söyledi. Bakan, Peşmergenin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobani'ye geçeceğini belirtti" dedi.

Bakan Kadir'in, "Barzani'nin talebi ve Türkiye'nin desteğiyle Peşmerge Suriye'ye gidiyor. Suriyeli Kürt partileri, daha çok ağır silah istiyor. Halkımızın isteği üzerine Peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz" dediğini aktaran Maruf, "Irak'ta 1960'tan sonra ilk defa asker ülke dışına çıkıyor. Bu da Peşmergeye nasip oldu" ifadelerini kullandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, Suriye'nin Kobani ilçesine (Ayn el Arap) Peşmerge gönderilmesini oy birliğiyle kabul etti.

Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık, Peşmergenin Kobani'ye gönderilmesi teklifini, milletvekillerinin oylamasına sundu. Oturuma katılan milletvekilleri söz konusu teklife oy birliğiyle destek verdi.

Parlamento Başkanı Sadık, Peşmergenin, "terörizme karşı oluşan uluslararası koalisyonun bir parçası olarak" Kobani'ye gideceğini belirtti.

 

'Peşmerge ilk defa bölge dışına çıkıyor'

Peşmergenin ilk kez bölge dışına çıkacağını aktaran Sadık, şöyle konuştu: "Peşmerge, ilk defa bütün partilerin desteğiyle Kürdistan bölgesinin dışına gönderiliyor. Bu, dünyanın güvenliğini sağlamak için atılmış bir adımdır. YPG ve diğer Kürt grupları, Kobani'de kahramanca bir mücadele veriyor. Peşmergeyi, YPG ile aynı safta çatışmak üzere gönderiyoruz. Bugün halkımız için tarihi bir gün. Cephelerde savaşan bütün kahramanlarımızı selamlıyoruz."

 

'Türkiye'ye teşekkür'

IKBY Parlamentosu'ndaki 5 Türkmen milletvekili adına söz alan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Peşmergenin Kobani'ye geçişini kabul eden Türkiye'ye teşekkür etti. Maruf, bu kararın Türkiye-IKBY ilişkilerini daha iyi bir duruma getireceğini ifade etti.

Parlamentoda konuşmaların ardından "şehitler için" bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve IKBY'nin "milli marşı" olarak kabul edilen "Ey Rakip" okundu.

Bu arada Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Parlamento çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçlerimiz ihtiyaç duyulan silahlarla Rojava'ya gidecektir" dedi. Kadir, "Kaç Peşmerge gidecek" sorusuna, "Uygun görülen sayıda Peşmerge, ihtiyaç duyulan silahlarla Kobani'ye gönderilecek" cevabını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler