Başkanın kepçesi 'azıttı'

Yeşil alana yapılmak istenen cami inşaatı yargı kararına karşın durmuyor.

Yayınlanma: 22.10.2014 - 22:10
Abone Ol google-news

1. Derece Sit Alanı olan Validebağ Korusu’nun komşu parselinde yapılmak istenen cami inşaatı için önceki gün akşam saatlerinde verilen yürütmeyi durdurma kararı bir türlü uygulanmıyor. Öğle saatlerinde “bize resmi tebliğ yapılmadı” diyen inşaat firması, Üsküdar Belediyesi zabıtası ve çevik kuvvet eşliğinde parktaki iş makinesini çalıştırdı. 2 hafriyat kamyonunun parka girişi sırasında zabıta ile mahalle sakinleri arasında arbede yaşandı. Mahkeme kararının posta ile İBB ve Üsküdar Belediyesi’ne gönderildiği öğrenildi. İBB ve ilçe belediyesinin bugün karar doğrultusunda inşaatı durdurması gerekiyor. Karar uygulanmazsa suç duyurusu yapılacak.

Üç site arasında kalan, park fonksiyonu taşıyan 1000 metrekarelik arazinin İBB tarafından “dini tesis alanı” ilan edilmesinin ardından başlayan hukuki süreçte önceki gün önemli bir aşamaya gelindi. 2 yıldır süren davaya karşın parkta apar topar başlayan cami inşaatına karşı imar planının yürütmesinin durdurulması talebini yineleyen site sakinlerinin başvurusu, İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından hemen karara bağlandı. Mahkeme, parselin dini tesis alanına alınmasıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görüş alınıp alınmadığının, dini tesis alanına bir ihtiyaç bulunduğuna dair analiz yapılıp yapılmadığının, parsele en yakın ibadethanelerin uzaklığının sorulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, dava süreci devam ederken ilçe belediyesinin uygulamaya geçtiğine dair yeni deliller sunulduğunu belirterek, işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğacağına hükmetti. Mahkeme, yeni bir karar verilinceye kadar işlemin yürütmesini oybirliği ile durdurdu. Yanıtlar için de davalı idare olan İBB’ye 10 gün süre tanındı.

 

Kepçe hâlâ parkta

Site sakinleri ve davanın avukatı Gülsün Özdemir dün kararı idareye tebliğ etmek için çalmadık kapı bırakmadı. Ancak kararlar elden tebliğ edilemediği için APS ile İBB ve Üsküdar Belediyesi’ne gönderilebildi. Kararın idareye tebliğ işlemleri sırasında park hareketlendi. 14.00’e kadar talimat bekleyen zabıta ve polis, kendilerine bir tebliğ yapılmadığını belirterek yoğun güvenlik önlemleri altında parktaki kepçeyi çalıştırdı. Üsküdar Belediyesi yetkilileri mahkeme kararındaki parselin söz konusu alan olmadığını iddia ettiler. Bu tartışmalar yaşanırken zemini kaldırılan parktaki hafriyatı kaldırmak üzere 2 kamyon içeri girdi. Kamyonların girişine engel olmak isteyen vatandaşlara zabıta müdahale etti. Site sakinleri yaşanan arbede ve mahkeme kararına karşın başlayan inşaat nedeniyle alanda bekleyen polislerden tutanak tutmasını istedi. Ara sokaklarda 6 otobüs dolusu çevik kuvvet ekibi ile önlem alan polis ise olayı sessizce izlemekle yetindi.

Süreç hakkında bilgi veren davanın avukatı Gülsün Özdemir, “Yarın (bugün) karar ellerinde olacak. İdarenin kararı uygulamasını bekliyoruz” dedi. Özdemir, kararın başka bir parselle ilgili olduğuna dair iddiaların da kafa karıştırmak için ortaya atıldığına dikkat çekerek “Dava devam ederken fonksiyonu değiştirilen parselin numarası da değiştirilmiş. Belediyeler böyle bir uygulamaya gidebilir. Ama numaranın değişmesi kararı etkilemez, çünkü alan aynı. Mahkemenin sorduğu sorulara verilecek yanıtta bu ortaya çıkacak zaten” diye konuştu. Özdemir, kendilerine parkta şu an inşaat değil hafriyat kaldırma işlemi yapıldığının söylendiğini aktardı. Hafriyat kaldırıldıktan sonra parktaki kepçenin çalışması da durdu. Kamyonlar hafriyatı alıp çıktı, ancak kepçe hâlâ parkta.

Üç site arasında kalan ve park fonksiyonu taşıyan 1000 metrekarelik arazi İBB tarafından dini tesis alanı ilan edilmişti. İki yıldır süren davaya karşın parkta apar topar başlayan cami inşaatına karşı imar planının yürütmesinin durdurulması talebini yineleyen site sakinlerinin başvurusu, İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından hemen karara bağlandı. Mahkeme, parselin dini tesis alanına alınmasıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan görüş alınıp alınmadığının, dini tesis alanına bir ihtiyaç bulunduğuna dair analiz yapılıp yapılmadığının, parsele en yakın ibadethanelerin uzaklığının sorulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, dava süreci devam ederken ilçe belediyesinin uygulamaya geçtiğine dair yeni deliller sunulduğunu belirterek işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğacağına hükmetti. Mahkeme, yeni bir karar verilinceye kadar işlemin yürütmesini oybirliği ile durdurdu. Yanıtlar için de davalı idare olan İBB'ye 10 gün süre tanındı.

 

'Tolerans azdırıyor'

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de konuyla ilgili ilginç açıklamalar yaptı. Medyanın kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini savunan Türkmen şunları söyledi: “Bölgede cami yok. Kimse bize yeşilcilik, çevre duyarlılığı yapmasın. Bunlar sahte çevreci. Bunlar Çamlıca Camii’ne de karşı çıktılar. Yıllardır bir kuruş para ödemeden bizim bu alanımızı otopark olarak kullanıyorlar. Bir de söylemek istemiyorum ama, cami olunca, ezan olunca bunlar değişiyor arkadaşlar. Bu işe karşı gelenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bize ‘dava açtık, dur’ diyorlar. Maalesef bu memlekette fazla tolerans, fazla iyi niyet karşındakini azdırıyor, karşındakini kendisini haklıymış gibi bir pozisyona düşürüyor. Haklılıkları yok. Yüzde yüz hukuken de ahlaken de haksızlar.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler