CHP'nin YSK temsilcisinden kritik açıklama: An itibarıyle...

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’nın 31 Mart seçimi için Resmi Gazete’de yayımlanan genelge ve kararların hepsinin yeniden sayım kararıyla “çöp olduğunu” ifade ederek “An itibarıyla yapılan oy sayım işlemleri ile ilgili yasal düzenleme yoktur” dedi.

Yayınlanma: 07.04.2019 - 07:10
Abone Ol google-news

CHP’nin YSK Temsilcisi Yakupoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ilk kez YSK’nın bilgisi, denetimi, kuralları dışında ve kanunda düzenlenmemiş bir seçimin seçimi yapıldığını belirtti. Bu ikinci seçimi, ilkinin aksine siyasi partiler değil il ve ilçe seçim kurulu hâkimleri ve memurların yaptığını ifade eden Yakupoğlu, şunları kaydetti:

"YSK tribünde"

“Tüm ikinci seçim kararlarını, YSK değil hâkimler aldı. Yani YSK, bu seçimde tribünden ancak seyredebiliyor. Ama ihtiyaç anında hemen sahaya girip golü atıyor. İhtiyaç yok ise tribünü hiç terk etmeden, seçim kurulu hâkimlerinin kararlarına karışmıyor. İstanbul’da adeta seçim yeniden yapılıyor ve YSK sadece seyirci. Oysa birinci seçimde, 1950 yılından bu yana Anayasamızın 79. maddesi uyarınca seçimleri güven ve dürüstlükle yönetmekle görevli YSK’nın, AKP’nin istediği her seçim kurulundan rahatlıkla aldığı yeniden seçim kararları ile her biri yeniden nevi şahsına münhasır kurallarla yapılan seçim iş ve işlemlerine hiç karışmadığını izliyorum. Oysa 31 Mart 2019 seçimi için YSK’de yaklaşık dört ay seçimin dürüstlük ve güven içinde yapılabilmesini teminen kararlar ve genelgeler hazırlandı. Seçmenlere, sandığın tapusu olan ıslak imzalı sandık sonuç tutanağını ve sandığın namusu olan oy sayım döküm cetvelini (çetele) alırsanız merak etmeyin dendi. Kim dedi; YSK Başkanı Sayın Sadi Güven. Ayrıca bu tutanaklar, seçimden sonra YSK web sitesinde görülecek ve seçmenler, verdikleri bu oyun 2014 yılından bu yana olduğu gibi takipçisi olacaklar dendi.”

“Peki bugün ne oldu?” diyen Yakupoğlu, tüm bu tutanakların, 31 Mart seçimi için Resmi Gazete’de yayımlanan genelge ve kararların hepsinin “çöp olduğunu” ifade etti.

Yakupoğlu, “An itibarıyla yapılan oy sayım işlemleri ile ilgili yasal düzenleme yoktur. YSK’nin aldığı bir karar veya genelge yoktur. YSK’nin düzenlemeleri 31 Mart 2019 tarihine kadardır. Çünkü kanun, böyle bir hukuki istismarı öngörmemiştir. YSK karar ve genelgelerine göre yapılan ve AKP dışında şaibeli bulunmayan seçimin, hangi hukuki ve maddi gerekçelerle sakatlanmaya çalışıldığını anlamak ve anlatmaya çalışmak, olsa olsa halin icabına aykırı. Sadece İstanbul kaldı. Bahar geldi!..” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler