Musa Kart'tan tarihi savunma

Türkiye’nin gündemini sarsan yolsuzluk soruşturmalarına adı karışan 209 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verilirken; yolsuzluk ve rüşvet iddialarını çizgisiyle eleştiren Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart, Erdoğan’a “hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılandı.

Yayınlanma: 23.10.2014 - 13:09
Abone Ol google-news

Türkiye’nin gündemini sarsan 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarınnda toplam 209 şüpheliden biri bile sanık sandalyesine oturmazken savcılık karikatürist Musa Kart’ı sanık yaptı.

Erdoğan’a “hakaret ettiği” öne sürülen, 9 yıl 10 ay hapis istemiyle bugün yargıç karşısına çıkan Cumhuriyet çizeri Musa Kart savunmasında 'Çizdim ama hakaret kastıyla değil, sadece gerçekleri yansıtmak kaygısıyla...Tam da şu anda bir karikatürün içinde olduğumuzu düşünüyorum' diyerek kendini savundu.

İşte Musa Kart'ın İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne verdiği savunmanın tam metni;

"Daha önce ifadem de belirttiğim gibi; 17 ve 25 Aralık'ta ortaya çıkan fotoğraf bir haksızlık ve hukuksuzluk fotoğrafıydı. Bu fotoğraf karşısında sorumluluk duygusu  taşıyan yazarların ve çizerlerin suskun kalması beklenemezdi. Evet, bu süreçle ilgili pek çok karikatür çizdim ama hakaret kastıyla değil, sadece gerçekleri yansıtmak kaygısıyla...

Eğer 25 Aralık'ta sonra vicdanları rahatlatan bağımsız ve adil bir yargı işlenmiş olsaydı ve dosyalarda adı geçen siyasiler aklansaydı, bunun gibi karikatürler çizilmezdi. Esasen kamu vicdanında temize çıkmış bir siyasetçiyi hiçbir karikatürist eleştiremez.

Her gün yaşadığımız olaylardan bir karikatür çıkarmaya çalışıyorum. Tam da şu anda bir karikatürün içinde olduğumuzu düşünüyorum. Bütün şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilmişken, sanık sandalyesinde tek başıma ooturuyorum. Bu durumun komik olduğunu söylemek zorundayım. Ama bu davadan bir mahkumiyet çıkarsa içinde bulunduğumuz karikatür trajikomik olacaktır. Takdir mahkemenizin... 23/14/2014"

MAHKEME BERAATİNE KARAR VERDİ

Savcı, Kart için 'atıl suç' oluşmadığı gerekçesiyle beraatini istedi. Mahkeme suçun şartları oluşmadığından Kart'ın beraatine karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler