Gazeteci Ahmet Şık'ın eşini de 'KCK ve Devrimci Yol'dan dinlemişler

Gülen Cemaati hakkında ‘İmamın Ordusu’ adli bir kitap yazdığı sırada ‘Ergenekon’ üyeliği suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın eşi Yonca Vediğioğlu’nun telefonunun da 20 Ekim 2011’den Temmuz 2013 tarihine kadar PKK /KCK adına faaliyet gösterdiği iddiasıyla dinlendiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 15:38
Abone Ol google-news

Ankara'da, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın da olduğu polis şefleri ve polis memurlarına yönelik operasyon kapsamında, illegal yollarla dinlenenler arasında gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu'nun da olduğu belirtiliyor.

Verdioğlu hakkında, “Örgüt güdümünde olduğu öne sürülen dört kişiyle hareket ettiği, bağlantılı olduğu yurtdışı menşeli kişi ve telefonlar vasıtasıyla örgüte aktarılan yurtdışı kaynaklı desteğe aracılık ediyor olabileceği” iddia edildi. Verdioğlu, dinleme talep yazısında, PKK’nın yanı sıra artık tarihe karışmış Devrimci Yol örgütüyle de ilişkili gösterildi. İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından yöneltilen soru üzerine Emniyet İstihbarat’tan gönderilen yazıda, Verdioğlu’nun, dinlenmesine gerekçe gösterilen örgütle ilgisine dair bir belge ya da bilgi olmadığı, 2012 yılı öncesine İnsan Hakları Derneği’nin eylemlerine katılması dışında istihbarat bulunmadığı ifade edildi.


20 Ekim 2011’den itibaren dinlemeye alındı

Ankara ’da, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın da olduğu polis şefleri ve polis memurlarına yönelik operasyon kapsamında, illegal yollarla dinlenenler arasında gazeteci Ahmet Şık’ın eşi Yonca Verdioğlu’nun da olduğu ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi Halil İbrahim Bakır ve İbrahim Sevimli ile Polis Müfettişi Serdar Meriç’in hazırladığı ön inceleme raporuna göre; Verdioğlu’nun telefonu, eşinin Ergenekon kapsamında tutuklanmasından yaklaşık altı ay sonra, 20 Ekim 2011’den itibaren dinlemeye alındı. PKK/KCK ile ilişkilendirilen Verdioğlu hakkındaki ilk dinleme kararında, “örgüt güdümünde ve çizgisinde hareket ettiği öne sürülen U.K., İ.K., Z.A.A. ve S.Ç.K. ile irtibatlı olduğu” savunuldu. Ve ayrıca Verdioğlu’nun “bağlantılı olduğu yurtdışı menşeli kişi ve telefonlar vasıtasıyla örgüte aktarılan yurtdışı kaynaklı desteğe aracılık ediyor olabileceği düşünülmektedir” denildi. Yazının devamında şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul’da faaliyet yürüten PKK ve KCK mensupları ile irtibatlı oldukları tespit edilen şahısların, örgütün kamuoyunda infial uyandırmaya yönelik, gerçekleştirmeyi planladığı eylemlerin engellenerek, örgüt mensuplarının yakalanması, örgütle bağlantılı şahısların örgüte yardımlarının sekteye uğratılması amacıyla örgüt ve bağlantılarıyla ilişkili olduğu değerlendirilen, ayrıca yurtdışı bağlantılarıyla terör örgütüne finans, eleman ve örgüt söylemlerinin kamuoyuna taşınması noktasında destek verdikleri…”


DEV-YOL’DAN DA DİNLEDİLER

Yonca Verdioğlu’nun telefonu, Ankara 10, 11 ve 13. Ağır ceza mahkemelerinin kararlarıyla, üçer aylık sürelerle beş kez uzatılarak dinlendi. Beşinci ve son dinleme kararı ise 16 Nisan 2013’te alındı. Emniyet İstihbarat’ın 21 Ocak 2012’deki dinleme talep yazısında Verdioğlu, PKK’nın yanı sıra artık tarihe karışmış Devrimci Yol adlı sol örgütle de ilişkilendirildi. Yazıda, “PKK ve THKP/C Dev-Yol mensuplarının gerçekleştirmeyi planladıkları/planlayacakları eylemlerin önceden engellenmesi” amacı belirtildi. Verdioğlu, 16 Nisan 2013’teki son dinlenme kararında bu kez, “PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanmasında faaliyet gösteren E.B. ile örgütün güdümünde faaliyet gösteren Z.E. ile irtibatlı olduğu” iddiasıyla dinlendi. Z.B.’nin uluslar arası bir basın kuruluşunun Türkiye masasında çalıştığı öğrenildi.

Müfettişlerin sorusu üzerine Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından 27 Şubat 2014’te verilen yanıtta; Verdioğlu’nun dinlenmesine esas teşkil edebilecek nitelikte irtibat ve iltisakının olup olmadığına, dinlenmesinden önce bu faaliyet ve örgütlerle ilgilerini olup olmadığına ilişkin de belge veya bilgi bulunmadığı ifade edildi. Ayrıca, iletişimin takibi ya da dinlenmesinin uzatılmasını gerektirecek bilgi ya da belge bulunmadığına ilişkin de Verdioğlu hakkında sadece 2012 senesinde İHD’nin etkinliklerine katıldığı yönünde bilgi olduğu kaydedildi.


‘ONLAR BENİM ARKADAŞIM’

Verdioğlu, geçen 16 Haziran’da alınan ifadesinde, ilişkili gösterildiği gazeteci Z.A.A.’yı eşinden dolayı tanıdığını, S.S.K.’nin de eşinin tutuklanmasından sonra evine ziyarete geldiğini ifade ederek, “Bu şahıslarla örgüt faaliyetinde bulunmam söz konusu değildir. Asla böyle bir şey gerçekleşmemiştir” dedi. Bir suçla ilgisi olmayan ve sadece arkadaşlık ilişkisi olan kişilerle irtibatlandırılarak dinlendiğini vurgulayan Verdioğlu, “Özel hayatımın gizliliği ihlal edilmiştir. Ben sosyal görüşü, ülkedeki ve dünyadaki konularla ilgili düşüncesi olan biriyim. Tabi ki sosyal çevremde bulunan insanlarla irtibat halindeyim. Bu anlamda bu kişilerle beraber yasadışı bir şekilde dinlendiğim ortaya çıkıyor” dedi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre; Verdioğlu, ifadesinde, hem usulsüz dinleme yapan polislerden, hem kararı uzatan hakimlerden, hem de “ortam yaratarak dinlenmesine sebebiyet verecek siyasi uygulamalar yapan iktidar partisi yetkililerinden şikayetçi” oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler