AKP'de açık ve kapalı vekil çatlağı

Geçen yıl hacdan dönenlerle birlikte 5 kadın milletvekili başını örtmüş ve Meclis çalışmalarına türbanlı olarak katılmıştı. Bu yıl Semiha Öyüş’ün de başını örtmesiyle birlikte AKP’nin türbanlı milletvekili sayısı 6’ya yükseldi.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 21:18
Abone Ol google-news

AKP yöneticileri, seçimlerin bir ya da iki ay öne alınması konusunda bir karar olmadığını açıklarken parti kulislerinde liste telaşı şimdiden başladı. Özellikle türbanlı milletvekili sayısının artmasının, partide başı açık milletvekilleri arasında “Başörtülü milletvekilleri yerlerini garantiledi. Bu durumda bizim şansımız azalıyor” kaygısı yarattığı belirtiliyor.

AKP yöneticileri, partinin yetkili kurullarında bu konuda bir görüşmenin yapılmadığını belirterek, seçimin 7 Haziran’da zamanında yapılacağını dile getiriyor. Ancak parti yöneticilerinin bu açıklamalarına karşın milletvekilleri arasında seçimin nisan ya da mayıs ayına çekilebileceği beklentisi yoğun olarak konuşuluyor.

Parti kulislerinde başlayan kongre süreçleriyle birlikte genel seçimde milletvekili aday listesi heyecanı da başladı. 3 dönem kuralı nedeniyle 70 kadar milletvekilinin yeniden aday yapılmayacağının kesinleşmesinin, 2007 ve 2011 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçilen isimlerin yeniden adaylık şansını artırdığı belirtiliyor.

Parti kulislerinde konuşulan diğer bir konu ise, türban takan milletvekillerinin durumu. Geçen yıl hacdan dönenlerle birlikte 5 kadın milletvekili başlarını örtmüş ve Meclis çalışmalarına türbanlı olarak katılmıştı. Bu yıl Semiha Öyüş’ün de başını örtmesiyle birlikte AKP’nin türbanlı milletvekili sayısı 6’ya yükseldi.

Milletvekilleri, türbanlı milletvekillerinin genel seçimde yeniden aday yapılacağına kesin gözüyle bakıyor. Sadece türban kriterine göre milletvekili adaylığına karar verilmesinin ise başı açık kadın milletvekilleri arasında tedirginlik yarattığı kaydediliyor.

Seçimin öne alınıp alınmayacağı konusu geçen hafta parti yöneticileri tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soruldu.

“Bu konuda basında yoğun şekilde haberler çıkıyor ve bir beklenti oluştu. Seçimleri öne mi alacağız?” sorusu üzerine Davutoğlu’nun, “Bu konuda bir kararımız yok. Nereden çıkıyor bu haberler?” dediği öğrenildi. Seçimin öne çekilmesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler