Askere 23 gündür yetki yok

2 Ekim tezkeresinin üzerinden 23 gün geçmesine karşın hükümetin ilgili bürokratik altyapıyı kurmadığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 150 peşmerge ile ÖSO’ya bağlı 1300 kişinin Kobani’ye geçişi için güzergâh konusunda müzakerelerin sürdüğünü açıklamasına rağmen bu güçlerin kontrolünü sağlaması gereken askere herhangi bir direktifin verilmediği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 22:06
Abone Ol google-news

Türkiye’nin güney sınırında yaşadığı güvenlik problemlerine karşı 2 Ekim tezkeresi ile donatılan hükümetin, aradan geçen 23 güne karşın tezkere ile ilgili bürokratik altyapıyı kurmadığı bildirildi. Bir taraftan 150 peşmergenin Türkiye üzerinden açılacak bir koridor ile Kobani’ye ulaşacağı, diğer taraftan ise Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) 1300 kişiyle yine Türkiye üzerinden Kobaniye gideceği haberleri gündemi meşgul ederken bu silahlı güçlerin kontrolünü Türkiye topraklarında sağlaması gereken Türk Silahlı Kuvvetleri’ne “hazır ol” anlamına gelen herhangi bir yazılı direktifin hükümet tarafından verilmediği ortaya çıktı. Kaynaklar, TSK’nin gerekli hazırlıkları yapabilmesi ve harekete geçebilmesi için bu direktifin şart olduğunu belirtti.

Türkiye ile ABD arasında, IŞİD terörü ve Kobani özelinde sürtüşmeler yaşanmaya devam ediyor. PYD’yi “terör örgütü” olarak tanımlayan ve bu yüzden Kobani’ye havadan silah yardımı yapılmasına tepki gösteren Ankara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından da ABD’ye, “Kobani sizin için neden bu kadar stratejik. Burası stratejik ise bizim için stratejik” serzenişinde bulundu.

Erdoğan, ABD’nin yaptığı silah yardımının Türkiye’ye rağmen gerçekleştiğini de vurguladı. Bu serzenişin ardında Ankara’nın, Akdeniz’e uzanan Büyük Kürdistan “hayaline” sahip çıkılması kaygıları bulunuyordu.

Washington ile Ankara arasında sürtüşme yaşanmasına neden olan PYD’nin, kendi kontrolündeki Kamışlı bölgesinden, yine kendi kontrolündeki Kobani’ye Türkiye üzerinden askeri yardım koridoru açılması teklifi Türkiye tarafından kesin olarak reddedilmiş ve PYD lideri Salih Müslim’e iki formül sunulmuştu. Ankara, öncelikle ÖSO için bu olmazsa IKYB’ye bağlı peşmerge için askeri yardım koridoru açabileceğini Kobani’deki muhataplarına iletmişti.

Kamışlı’dan destek almak yönündeki ısrarını sürdüren PYD, kendi isteğinin olamayacağını görünce önce peşmerge formülünü kabul etti. Ama burada geçiş için önerilen 2000 peşmerge sayısı önce 200’e, şimdi ise 150’ye düştü. Son olarak ise Türkiye’nin en baştaki tezi doğrultusunda ÖSO’ya bağlı 1300 kişinin Kobani’ye geçişi formülü yeniden gündeme geldi.

Erdoğan da bu gelişmelerle ilgili olarak dün, Estonya’da, “Peşmergelerden bir grubun gelmesini ki 200 kişi kadar kabul etti. Az önce aldığım bilgiye göre bu sayı şimdi 150’ye indirilmiş. Özgür Suriye Ordusu’ndan ise 1300 kişiyi şu anda PYD kabul ettiğini ifade etmiş ve konuyla ilgili olarak da şu anda ilgili birimlerimiz bu geçiş güzergâhının nasıl olması gerekir, bunu müzakere ediyorlar” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine, Ankara’da “PYD nasıl böyle bir köklü politika değişikliğine gitti?” sorusunun cevabı aranırken PYD lideri Müslim, Reuters ve Fırat News Haber Ajanslarına yaptığı açıklamalar ile ÖSO ile herhangi bir anlaşmaya varmadıklarını söyledi.

Müslim, Fırat News’e, “ÖSO’nun IŞİD’e karşı Kobani’de savaşacağı yönünde bir açıklaması yok. Bu bilinçli olarak yayılan bir haber. Amaç kafa karıştırmaktır. Zaten ÖSO’ya bağlı bazı gruplar bizimle savaşıyorlar. Öyle bir şey olursa gelip bize başvururlar. Tamamen yalan bir haber. Bu haberleri Türk devleti çıkartıyor. Böylesi haberlerle karışıklık yaratmak istiyorlar” dedi. Müslim, Reuters’e ise “ÖSO, Kobani’ye savaşçı göndermek yerine IŞİD’le mücadelede ikinci cepheyi açmalı” diye konuştu.

Bu gelişmelere ve peşmerge veya ÖSO’nun Türkiye üzerinden nasıl geçeceği yönündeki sorulara cevap aranırken ise Türk hükümetinin, bu konularla ilgili herhangi bir bürokratik altyapıyı tesis etmediği ortaya çıktı. Peşmerge veya ÖSO’yu açılacak koridorda kontrol altında tutması gereken TSK’ye, hükümetten herhangi bir yazılı direktif verilmediği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler