Sanat durağı

İstanbul'un tasarım rotaları çizildi.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 23:37
Abone Ol google-news

Her gün geçtiğimiz yollarda, yaşadığımız mahallelerde tasarıma ait saklı kalmış neler var? Konu tasarım olunca İstanbul’da görmeye, deneyimlemeye ve öğrenmeye değecek neler oluyor? Bu soruların cevabı kolay bulunmuyor, kulaktan dolma bilgiyle İstanbul’da iş üreten yerli, yabancı artizanlara ulaşmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kasım ayında kapılarını açacak 2. İstanbul Tasarım Bienali öncesinde çok eğlenceli interaktif bir rehber hazırladı. Eksperlerin tavsiyeleriyle İstanbul’da tasarım gücüyle öne çıkan mahalleler belirlendi ve bunların içindeki tasarım rotaları çizildi.

 

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

1 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilecek “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlıklı bienal öncesi gezilmesi önerilen alanlar şehrin iki yakasındaki 12 rotayı kapsıyor. Tasarım Rotaları’nda Kuzguncuk, Çemberlitaş-Kapalıçarşı-Sultanahmet, Galata-Şişhane, Fener-Balat, Beyoğlu-Galatasaray- Cihangir, Moda rotaları var. Gezilmesi tavsiye edilen bölgelere bir de tematik eklemeler yapılmış. Bunlar arasında Kadıköy’de koku tasarım rotası, font rotası, ses, ağaç ve sivil mimari rotası ile İstanbul’da kentleşmenin kişisel ve sosyal dinamiklerine ışık tutan 2014 Maslak: Çeperde Archi-Walk adlı yürüyüş var. “Müstesna İstanbul: Küçük Dükkânlar Kitabı”nın yazarı Ilgın Yorulmaz’ın tavsiyeleri ve TAK Kadıköy ile İstanbul’un önde gelen tasarımcı, mimar, akademisyen ve kültür kurumlarının işbirliğiyle hazırlanan rotalar, bireysel olarak gezilebileceği gibi mekânlar hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için hafta sonları 20 kişilik rehber gezileri de düzenleniyor.

 

Tanık olmak...

Peki bu rotalarda neler oluyor? Ben güneşli bir İstanbul sabahında Fener-Balat rotasını gezdim. Fener Rum Patrikanesi’nde başlayan tasarım gezisinde Cahide Erel’in seramikleri, Murat Efe’nin alternatif malzemelerle hazırladığı kostümleri, Reformist’in eski Anadolu objelerini kullanarak yarattığı modern mobilyaları, Stüdyo 900’ün endüstriyel tasarım objeleriyle tanıştım. Karanlık İşler Atölyesi’nde verilen yaratıcı atölyeler hakkında bilgi aldım, Mısırlı Ahmet Ritimhanesi’nde İstanbul’un alternatif seslerini dinledim, Camhane’de camın sanata dönüşmesine tanık oldum. Yarım günlük bu geziden sonra İstanbul’da olan bitene hâkim olmak için ikinci rotamı belirmeye çalışıyordum.

 

Şehrin rengi

Rotalar gibi tasarım, teknoloji, moda, grafik tasarım, şehircilik, ürün tasarımı, film ve yemek gibi alanları kapsayacak 53 projenin yer alacağı bienal de bu yıl ücretsiz. Fakat rotaları rehber eşliğinde gezmek, rotalardaki duraklarda tasarımcıların kendilerinden bilgi almak isteyenler için tam bilet fiyatı 35, öğrenciler için ise 25 lira olarak belirlendi. Biletler biletix.com adresinde satışta. Sıradan şehir hayatına yine şehirle renk katmak, İstanbul’da olan bitene hâkim olmak isteyenlere tavsiyemdir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler