Salih Müslim'den Erdoğan'a 'terör' yanıtı

CNN Türk'te canlı yayında konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terör örgütü suçlamasına yanıt verdi...

Yayınlanma: 25.10.2014 - 10:02
Abone Ol google-news


PYD Eş Başkanı Salih Müslim CNN Türk ekranlarında Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı. Brüksel'den canlı bağlantı ile programa katılan Müslim, Peşmerge ve ÖSO güçlerinin Kobani'ye ne zaman geleceğine dair net bir açıklama yapmadı.

YPG ile Peşmerge ve ÖSO arasındaki görüşmelerden sonra bu konuda net bir sonuç çıkacağını vurgulayan Müslim, Erdoğan'ın PYD'yi terör örgütü olmakla suçlayan sözlerine de yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan için "nerede bir Kürt varsa onların kazanımlarına karşı çıkıyor." diyen Müslim Kobani'ye destek çağrısı yaparak "Kobani düşmeyecek ve zafere yürüyecek" dedi.

Salih Müslim'den Erdoğan'a 'terör' yanıtı - VİDEO



















İşte Müslim'in canlı yayındaki açıklamaları:

'Kaç kişi geleceğini YPG ve Peşmerge karar verecek'

Politik olarak Peşmerge'lerin Kobani'ye geçmesini kabul ettik. Mesele artık teknik aşamada. Peşmerge ve YPG komutanları temas halinde. Sayı ve silahlar aradaki görüşmelere bağlı. Sayı olarak istediğiniz kadar Peşmerge gönderebiliriz dediler. Ama sahadaki savaşçı sayımız yeter de artar. Ama bazı ağır silah konularında uzman olan Peşmerge'lerin gelmesini bekliyoruz. Netleşmiş bir sayı kesinlikle yok. Oradaki yönetimle konuyu konuşuyoruz. Türkiye koridor için yeşil ışık yakmıştır ve koridor açıktır şu anda. Gerisi YPG ve Peşmerge arasındaki görüşmelere kalmış durumda.

'YPG zaten Kobani'de ÖSO ile savaşıyor'

ÖSO zaten YPG ile beraber Kobani'de savaşıyor. Fırat Volkanı adı altında ÖSO grupları YPG ile birlikte savaşıyor. Şimdi yeni birlikler gelmek istiyor. YPG ile ÖSO arasında bazı görüşmeler oldu. Bizim ÖSO'ya dönük bir çekingemiz yok. Kobani çember altında. Başka bir yerde cephe açmak Kobani üstündeki baskıyı azaltır. Ben bu yönde bir görüş belirttim. Ama kararı YPG ile ÖSO verecek. Nerede bir zayıflık varsa o kapatılır, bu artık iki gücün anlaşmasına bağlıdır.

'Erdoğan Kürt kazanımlarına karşı çıkıyor'

Sayın Erdoğan'ın dediğine bakarsak nerede bir Kürt varsa onların kazanımlarına karşı çıkıyor. PKK zaten bir Kürt partisidir. Kendisi bize destek vermemek için bahane arıyor. Kürt kazanımlarının karşısında duruyor. Biz Suriye partisiyiz. Hiçbir zaman PKK olmadık. Aralarındaki sorunlar Kuzey'i yani Türkiye'yi ilgilendirir. Biz Suriye'dekilerle bir anlaşmaya varıyoruz. Kendi evimizde, Suriye'deki diğer oluşumlarla birlikte, Araplarla, Türkmenlerle sosyal sözleşme imzalıyoruz. Demokratik sistem kuruyoruz. Erdoğan buna karşı çıkmak için bahaneler arıyor. Rejimden yanadır diyerek, rejimle mücadelemizi görmezden geliyor. Çeşitli bahanelerle bizi dıştalamak istiyor. Biz bunu reddediyoruz. Biz kimliğimizi, demokratik haklarımızı savunuyorsak bu, hiçbir zaman teröristlik olarak algılanamaz.

'Erdoğan kendi duruşuna açıklık getirmelidir'

Bizim için rejimden yana olduğumuzu da söylüyorlar ama 4 yıldır rejimle savaşıyoruz. Bu kez de PKK ile aynıdır diyor. Her seferinde bir bahane ile Kürt kazanımlarına karşı çıkılıyor. Sayın Erdoğan da diğer yetkililer de biliyor ki biz hiç bir zaman terörist olmadık. IŞİD'le en fazla savaşan biziz. Kendisi açıklık getirsin eğer IŞİD'e karşıysa gerçekten bize destek vermesi gerekiyor. Erdoğan kendi duruşuna açıklık getirmeli.

'YPG'nin tek bir mermisi Türkiye'ye yöneldi mi?

Biz 2004'ten bu yana rejime karşı mücadele veriyoruz. YPG bunca zamandır savaşıyor. Söylesinler şimdi tek bir mermi Türkiye'ye yönelmiş mi? Halklarımız binlerce yıldır beraber yaşıyor. Hiç bir düşmanlığımız yoktur. sınır güvenliği en çok bizi ilgilendirir, çünkü sınırın iki yanı da bizim insanlarımız. Birbirleri ile akrabadırlar. Türkiye'ye karşı hep kardeşlik ve dostluk besledik. Ancak kimliksiz bir Kürt isteniyorsa bu olmaz artık. O nedenle bize silah geldiğinde Türkiye'nin sevinmesi gerekiyor.

'Diğer kantonlardan koridor sözü verildi ama...'

Ayın 4'ünde Türkiye'de yetkililer ile görüştüğümüzde Kobani'yi savunmak için Cizire kantonumuzdaki güçlerin destek olarak gelmesini istedik. Onlar da IŞİD'in tehlikesine dikkat çektiler. Savaşılarımızın Kobani'ye geçmesi için bir kolaylık sağlayın dedik. Ama Türkiye kendi angajman kurallarına da uymadı ve sınırda ne kendini ne bizi savundu. Bize söz de verdiler bu koridor için ama maalesef hala bekliyoruz. Size yardım ederiz, Kobani'ye sahip çıkarız sözleri verildi ama sanırım orada (Ankara) birileri engel oluyor.

'Barzani ile Rojova için anlaştık'

IŞİD belası en çok Kürtlere yöneliyor. Irak ve Suriye'de Kürtlere karşı bir araç gibi kullanılıyor. Bu da Kürtler arası birliği zorluyor. Rojava için bir ortak heyet kurulacak. Yönetimde bir ortaklık ve güç birliği sağlanacak. Barzani ile anlaştık. Kendisi de benim için Erbil ile Kobani birdir dedi. Ki PKK ve YPG güçleri de Şengal'de Kerkük'te Mahmur'da IŞİD'e karşı savaşıyor.

'Sayın Öcalan biizim için bir Kürt önderidir'

Sayın Öcalan bir Kürt önderidir. Fikirleri ve felsefesi vardır be kendisini saygı ile karşılıyoruz. Çözüm süreci bizim için sevidiricidir. Barış ve çözüm bizim için de çok yararlı olur. Elimizde bir şey gelirse de yapmaktan mutlu oluruz. Ama bizim burada kendi çözümümüz de var. Kuzey'deki (Türkiye) çözüm ise başka. Birbirlerine paralel de olabilir, destek olmaktan çekinmeyiz.

'Suriye muhalifleri ile birleşmemizi Türkiye engelledi'

Biz Esad rejimi ile 4 yıldır savaşıyoruz. Rejimin yıkılmasını kesinlikle istiyoruz. Kimsenin bu konuda şüphesi olmasın. Biz Suriye muhalifleri ile birlikte hareket etmek de istedik ama Türkiye buna engel oldu. Hatta bazı muhalifler bizimle ilişkiye geçmek istediklerini ama Ankara'nın engellediğini itiraf ettiler. Biz eğer burada demokratik haklarımızı alırsak bu Türkiye'nin iyiliğine olur. Böyle bakılmalıdır. Bizim Rojava'da kurduğumuz düzen bütün Suriye'ye uygulanabilir.

'İran herkesi rejimle birlikte olmaya itiyor'

Bir kaç defa İran'lı yetkililer ile görüştük. Muhakkak Şran bölgede önemli bir devlettir. Ancak İran herkesi Suriye'de rejimden yana tutum almaya itiyor. Bu nedenle İran ile ilişkilerimiz zayıf kalıyor.

'En çok desteği PKK'den aldık'

Bizim PKK ile organik bir bağımız yok. Ancak etkili bir Kürt partisidir. Siyasi bakımdan ve diğer bakımlardan en çok desteği PKK'den alıyoruz. Ama biz kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz. Kendi kaderimizi kendi elimizdedir, kimseden emir almıyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler