Bir tas çorbanın pazarlığı yapılmış

CHP’li Özgür Özel Ermenek’teki faciayla ilgili tespitlerini Cumhuriyet’e anlattı.

Yayınlanma: 29.10.2014 - 23:57
Abone Ol google-news

Ermenek’teki maden faciasının ardından ocakta incelemeler yapan CHP heyetinde yer alan Manisa Milletvekili Özgür Özel, işçilerin karbonmonoksit maskesi ve madenci çizmesi kullanmadığını, 18 işçinin mahsur kaldığı ocağı daha önce de su basmasına karşın hiçbir önlem alınmadığını belirterek “Madeni zaten gördüğünüzde ‘beni kapatın’ diyor. İşçiler, ‘Bir tas çorbanın pazarlığını yaptılar bizi ölüme gönderdiler’ diye ağlıyor” değerlendirmesini yaptı. Özel tespitlerini şöyle aktardı:

- Ermenek’teki manzara Soma’dan daha vahim. İyi kötü Soma’da bir karbonmonoksit maskesi vardı. Burada onu mumla arıyoruz. Ocağa inen işçilere madenci çizmesi verilmedi. Kıyafetler standartlara uygun değil. Madenin havalandırılması seyyar ve plastik bir boruyla sağlandı. Ocaktaki pis hava çıkışı hatalı.

 

‘Daha önce de su basmış’

- Ocak teknik olarak da sıkıntılı. Daha önce de ocağı su basmış. İşçiler uyarmış, ancak hiçbir tedbir alınmamış. Su baskınının engellenmesi ve tahliye edilmesiyle ilgili hiçbir ekipman yok.

- İşçilerle yaptığımız görüşmelere göre; madeni işleten şirket artan maliyetleri bahane ederek yol parasını kesmiş, servisi kaldırmış. Yemeği yanlarında getirmelerini istemiş. Yemek yemek için dışarı çıkamayacakları söylenmiş. 45 gün sonra işbaşı yapıldı ve aynı gün facia yaşandı. İşçiler, “Bir çorbanın pazarlığını yaptılar, bizi ölüme gönderdiler” diye ağlıyor.

- 13 Mayıs’taki Soma faciasından bu yana kanuni hiçbir değişiklik yok. AKP hükümeti bu faciada birinci dereceden suçlu. Partilere söz verildi. Bir daha madencileri ölüme göndermeyelim diyorlardı. Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu sorumlu.

- Madeni zaten gördüğünüzde beni kapatın diyor. İşin ilginci bunu Faruk Çelik de söylüyor. Bakan Çelik, bu gibi facialardan sonra olması gerektiği gibi konuşuyor. Soma’nın ardından taşeron istihdamın kaldırılması gerektiğini söylemişti. Ancak bu sözün arkasında durmadılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler