Kağıthane'de bina çöktü, çevresindeki 21 bina tahliye edildi

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, yıkılan binanın çevresindeki 21 binayı tedbiren boşalttıklarını açıkladı. Çöken binanın yanında bulunan ve çökme riski olan binanın saat 17.30'da kontrollü bir şekilde yıkımına başlandı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanlığınca sağlıklı yapıların bir an önce inşasının sağlanacağını söyledi.

Yayınlanma: 22.04.2019 - 18:36
Abone Ol google-news

<video:1357558>

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokak'ta istinat duvarının yıkılmasının ardından çöken binaya ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Öztekin, istinat duvarının çökmesinin ardından yarım saat içerisinde bir binanın da çöktüğünü anımsattı. Öztekin, yıkılan binada 15 kişinin yaşadığını açıkladı.

<haber-dikey:1358128,1357530>
 
Gerekli tedbirleri aldıklarını ve bölgedeki 21 binanın tedbiren boşaltıldığını dile getiren Öztekin, "Bir binamızın da kontrollü yıkımına başlanacak. İlk yıkılan bina 4 katlı ve 4 daire vardı. Kontrollü yıkımı yapılacak olan bina da 5 katlı ve 9 daire var. Tüm komşularımızla birebir görüşüyoruz ve sürecin yerinde takibini yapıyoruz." diye konuştu.

Öztekin, ilgili bakanlıkla da görüştüklerini, olayın takibinin İstanbul Valiliği, İl Afet Koordinasyon Merkezi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyeyle birlikte yürütüldüğünü vurguladı.

BİNA KONTROLLÜ OLARAK YIKILIYOR

Çöken 4 katlı binanın yan tarafta bulunan ve çökme tehlikesi geçiren 5 katlı bina da tahliye edildi. Tahliye edilen binanın saat 17.30'da kontrollü bir şekilde yıkımına başlandı.

BOŞALAN ALANA DOLGU YAPILIYOR

İnşaat firması tarafından 2 yıl önce temeli açılan ve o tarihten itibaren her hangi bir çalışma yapılmayan inşaat alanında oluşan boşluk alanda kamyonlarla getirilen hafriyatla dolgu yapılıyor.

İSTANBUL VALİSİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kağıthane'de 4 katlı binanın çöktüğü bölgede incelemelerde bulundu. Ardından Vali Yerlikaya, İmamoğlu ile Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin ile birlikte bir okulda kurulan kriz merkezinde kameraların karşısına geçti.

Vali Yerlikaya yaptığı açıklamada, "Kağıthane ilçemiz, Yahya Kemal Mahallemiz Akıncı Sokak numara 22'de bulunan binamız maalesef saat 14.15 itibarıyla yıkıldı. Yıkılma sebebi 22 nolu binanın bitişiğinde daha önce kentsel dönüşüm niyetiyle yeni konut yapmak için yapılan istinat duvarı, aradan geçen süre içinde yağan yağmurlar ve değişik sebeplerle yıkıldı. Onu teknik arkadaşlar ortaya çıkaracak. Daha sonra 22 nolu apartman maalesef yıkılmıştır. Hamd olsun herhangi bir can kaybı yok. Biz bu binanın yıkılmasından sonra süratle bu içinde bulunduğumuz Ziyşan Akkoç Ortaokulu'nda Afet Acil Koordinasyon Merkezimizi kurduk. Valiliğimiz, Büyükşehir, Kağıthane ilçe belediyemiz, afet müdürlüğümüz bütün kamu otoritesi mahallemize geldi." dedi.

Vali Yerlikaya, "Aşağıda Kağıthane Belediyemizin Yahya Kemal Spor Salonu'nda vatandaşlarımızla, bundan 1 saat evvel buluştuk. Bir binayı, 31 nolu binayı da bundan 1 saat önce güvenlik açısından tehlike arz ettiği için onu da kontrollü bir şekilde yıkmaya başladık. Yıkacağımız 31 nolu bina, yıkılan 22 nolu binanın haricinde 19 tane binayı da güvenlik gerekçesiyle boşalttık. Şu anda bu alan tamamen ilçe Kaymakamlığımız, onun emrindeki emniyet müdürlüğü personelimiz tarafından kontrol altına alındı. Güvenlik gerekçesiyle bu alana hiçbir vatandaşımızın girmesini istemiyoruz. Toplam 21 binada 98 hane bulunuyor. Adrese dayalı nüfus sisteminde yaklaşık 308 hemşerimiz bu binalarda oturuyor. Onlarla paylaştıklarımızı İstanbullumuzla da paylaşmak istiyoruz." diye konuştu.

Vali Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü:

''Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum beyefendi az önce beni aradı. Tıpkı Kartal'da olduğu gibi burada da risk analizi yarın sabahtan itibaren, bu boşaltılan 19 binada ve etrafında süratle bunlar yapılacak. Bunları yaptıktan sonra yine çevre ve şehircilik bakanlığımız TOKİ marifetiyle, TOKİ buraya uzman arkadaşlarını gönderdi. Sahada şu an itibarıyla çalışmaya başladılar. Bizim bu çıkacak etüt, risk analiz raporlarına göre çok süratle modern, sağlam insanlarımızın huzur içinde yaşayabileceği kentsel dönüşümü inşallah burada başaracağız. Bunu ifade etmek istiyorum.''

Vali Yerlikaya, "Belediyelerimiz sosyal belediyeciliğin en güzel uygulamalarını hemşerilerinden esirgemiyorlar. Hemşerilerimizin kalacağı yerler ayarlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyoruz. İlk etapta yarın itibarıyla bu 98 hanenin hepsine 5'er bin lira veriyoruz. Boşaltılan evlerle ilgili İSKİ alanda, su kesimini yaptı. Ama etrafta onlara komşu olan evlerin suları akmaya devam edecek. İGDAŞ, BEDAŞ, elektrik, doğalgaz bunların kesimi ve akışıyla ilgili süreci tamamladık." şeklinde konuştu.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM'DAN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Twitter hesabı üzerinden Kağıthane'de çöken binaya ilişkin açıklamada bulundu.

Kurum açıklamasında, "Öncelikle ön hasar tespit çalışmaları yapılmış olup tehlike arz eden yandaki binanın yıkımı kontrollü şekilde gerçekleştirilmektedir. Yarın sabah itibarıyla de mahallemizde boşaltılan binalarda risk tespit çalışmaları yapılacak ve çıkacak raporlar doğrultusunda hareket edilecektir." bilgisini aktardı.

Daha önce Kartal Orhantepe Mahallesi'nde olduğu gibi Yahya Kemal Mahallesi'nde de vatandaşların mağduriyetlerini giderecek tedbirlerin süratle alınacağına değinen Kurum, TOKİ Başkanlığınca sağlıklı yapıların bir an önce inşasının sağlanacağına işaret etti.

Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Yahya Kemal Mahallesi'ndeki vatandaşlarımız, kurulan Kriz Masasına başvurarak binalarının risk tespitini yaptırabileceklerdir. Bu elim olayda can kaybı olmaması tesellimizdir. Evleri yıkılan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor, böylesi elim olayların tekrar yaşanmamasını diliyorum."

4 KATLI BİNANIN ÇÖKMESİ

Kağıthane'de 2 yıl önce temel kazısı yapılan inşaat alanının destek duvarı bugün öğle saatlerinde çökmüş, Akıncı Sokak üzerinde duvarla birlikte yolun bir bölümü de çökmüştü. Çökmeyle birlikte sokakta park halindeki iki otomobil inşaat alanına düşmüş, çökmenin ardından üst tarafta bulunan 2 binanın altındaki toprakta kayma devam etmişti. Olay yerine çok sayıda belediye ve itfaiye ekibi sevk edilmişti. Olay yerine gelen ekipler öncelikle altlarında toprak kayması olan 2 binayı boşaltarak, vatandaşları güvenli bir noktaya almıştı. Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ederken, burada bulunan 4 katlı bina, bitişiğindeki istinat duvarının çökmesi nedeniyle saat 14.15'te bir anda çökmüştü.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler