Zeytin ağaçlarını katleden Kolin'e bir ayrıcalık daha

Soma’da termik santral kurmak isteyen şirketin kömür ocakları, yargıya karşın ÇED’den muaf tutuldu iddiası.

Yayınlanma: 31.10.2014 - 09:46
Abone Ol google-news

Soma’nın Yırca köyünde tepkilere karşın termik santral kurmak isteyen Kolin şirketine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni bir ayrıcalık yapıldığı ileri sürüldü.

Greenpeace, bu santrala kömür sağlayacak maden ocaklarının, yasadışı biçimde çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci dışında tutulduğunu bildirdi. Kolin, Yırca köylülerinin direnişine ve açtığı  acele kamulaştırma iptal davalarına karşın, bugüne dek 500’den fazla zeytin ağacını, “cezası neyse öderim” mantığıyla kesmişti.

Köylülerin savaşımı sürerken Greenpeace, şirkete yeni bir ayrıcalık sağlandığını açıkladı. ÇED’e gerek kalmadı Greenpeace’den yapılan açıklamaya göre bakanlık, Danıştay’ın ve Anayasa Mahkemesi’nin ÇED Yönetmeliğinin geçici 3. maddesini iptal etmesine karşın bu düzenlemeye dayanarak şirketi ÇED  sürecinden muaf tuttu. İptal edilen bu maddeyle, 1983’ten önce izin/onay almış projeler ÇED dışında  tutulmuştu.

Kolin’in yararlanacağı kömür ocaklarının da 1981 yılından itibaren çalıştırılmaya başlandığını savunan  bakanlık, bu nedenle ÇED’e gerek görmediğini bildirdi.

‘Muaf tutulamaz’

Söz konusu maddenin iki kez iptal edildiğini anımsatan Greenpeace avukatı Deniz Bayram ise “Ortada hukuksuz bir şekilde kesilen zeytin ağaçları ve bu alanda kurulmak istenen termik santralın hammadde sağlayacağı kömür ocaklarının ÇED’den muaf tutulması durumu var. Kömür ocakları  ÇED’den muaf tutulamaz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler