Yarın büyük direniş günü

Koru nöbetini on günden fazla sürdüren direnişçilerin çadırlarını yavaş yavaş söktükleri alanda nöbeti artık mahalle sakinleri devralacak

Yayınlanma: 31.10.2014 - 22:26
Abone Ol google-news

İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin “hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma kararını, Üsküdar Belediyesi’nin başvurusu üzerine kaldırmasının ardından çadırlarını sökmeye başlayana Validebağ direnişçileri konuya duyarlı herkesi yarın düzenlenecek olan “Kitlesel Destek Yürüyüşü”ne çağırıyor. Saat 17.00’de başlayacak olan yürüyüşüe katılımın yüksek olması bekleniyor. Validebağ’a ilişkin alınan mahkeme kararının bir son olmadığı belediyelerin keyfi kararlarına itirazın her fırsatta yapılacağı bu yürüyüşte bir kez daha dile getirilecek.

Nöbeti mahalleli devraldı

On gün boyunca direndikleri ranta karşı mücadelelerinde sözkonusu mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararıyla umutlanan direnişçiler, aynı mahkemenin sekiz gün sonra ilkinin tam tersi bir karar almasının şaşkınlığını yaşıyor. Koru nöbetini on günden fazla sürdüren direnişçilerin çadırlarını yavaş yavaş söktükleri alanda nöbeti artık mahalle sakinleri devralacak. Site sakinleri ile Validebağ protestocularının önceki gün yaptıkları toplantıda direnişin farklı bir biçimde sürdürülmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Buna göre koru önünde sadece bir çadır kalacak, semt sakinleri çay partileri başta olmak üzere etkinlikler düzenleyerek soruna dikkat çekmeyi sürdürecekler.

Karara İtiraz Edilecek

Mahalle sakinleri ile Validebağ direnişçileri İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin kararına itiraz etmeye hazırlanıyorlar. Bu konuda kendilerine Gezi Parkı hukukçuları yardım edecek. Gezi Parkı Platformu’ndan aktivist Cem Tüzün, mahkemenin ilk kararından vazgeçmesini “mahkeme bilirkişi raporuna göre aldığı bir kararı daha sonra nasıl geri alır. Rapordaki gerekçeler ortadan mı kalktı?” sözleriyle değerlendiriyor.Tüzün, Bölge İdare Mahkemesi”ne yapılacak başvurunun sonucunun beklenmesi gerektiğini ama buna rağmen “kesin kararmış gibi” inşaata başlandığını belirterek “yapılan tam anlamıyla hukuksuzluk” dedi.

Validebağ’ın en önemli iki girişinden birini Validebağ Korusu oluşturuyor. Mahkeme kararından sonra yapılacak bina nedeniyle şimdi bunun önü kapanmış olacak. Bu olası bir yangına müdahalenin engellenmesi demek. Korunun içinde birbirinden değerli ağaçlar, çiçekler var. Bunların da artık olmayacağı kesin. Belediyenin verdiği yapı izin belgesinde buraya verilen ruhsatın, ibadethaneden başka, bir market ile bir konaklama tesisini barındırdığı biliniyor. Plana yönelik tepkiler üzerine belediye diğerlerinden vazgeçildiğini sadece 300 metrekarelik camii yapılacağını açıkladı. Aslında planda başka mekanların yapılacağı belirtilimesine rağmen buraya sadece camiinin yapılacağı, zaten yapılması sözkonusu olmayan diğerlerinden vazgeçilmiş gibi davranılarak kamuoyu tepkilerinin dikkate alındığı izleniminin uyandırıldığı yaygın kanı.

Tatsız Gelişmeler

Başından beri Validebağ’daki rantlaşma çabasına karşı çıkanlara destek veren koru yakınındaki sitenin yöneticlerinin gece gündüz nöbette kalanların kullandıkları genel tuvaletleri kapattıkları, ışığından yararlandıkları elektiriği de kestiklerini belirten protestocular, bazı ailelerin de kendilerini yetkililere şikayet ettiklerini belirtiyor ancak o aileleri de suçlamıyorlar. Söyledikleri şu: “Mutlaka siyasi baskı gördüler”.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler