Binlerce kişi Kobani için yürüdü

HDP ve DBP'nin 'İnsanlık İçin, Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem' çağrısı üzerine İstanbul ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu birçok ilde yürüyüş düzenlendi. Diyarbakır'daki yürüyüş olaysız sona erdi. Hakkari'de ise bir banka ATM'sine molotof atılmasının ardından polis müdahalesi geldi.

Yayınlanma: 01.11.2014 - 12:04
Abone Ol google-news

DİYARBAKIR'da HDP ve DBP'nin 'İnsanlık İçin, Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem' adı altında yaptığı eylem çağrısının ardından saat 12.00'de yürüyüş başladı. Yaklaşık iki saat süren yürüyüşe 20 bin kişinin katıldığı belirtildi.

İSTANBUL'DA EYLEMİN MERKEZİ BEYOĞLU: İstanbul Kobani Dayanışması, Kobani saldırılarını protesto etmek için Beyoğlu Tünel Meydanı'nda toplandı. Yüzlerce kişi, sloganlarla Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşü geçti. Yürüyüş nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi aldı.


Fotoğraf: @yarinhaber

ANKARA: HDP'nin 'Kobani Günü' çağırısı üzerine Ankara'da Yüksel Caddesi'nde toplanan grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı. Kobani saldırılarını protesto etmek için aralarında HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Mardin Milletvekili Adil Zozani, partililer, DİSK Genel Başkani Kani Beko, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 300 kişi, Olgunlar Caddesi'nde toplandı. Çeşitli dövizler taşıyan grup, sloganlar eşliğinde Yüksel Caddesi'ne kadar yürüdü. Çevik Kuvvet polisleri belli noktalarda gruba yaklaşmadan tedbir alırken, grubu sivil polisler takip etti. Yüksel Caddesi'nde toplanan grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

HAKKARİ'DE OLAY: Hakkari'de öğle saatlerinde Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Belediye binası önünde bir araya gelen ve aralarında HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, HDP ve DBP yöneticileri, Hakkari Kent Meclisi eş başkanları, STK'ların da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, yürüyüşe geçti. Pehlivan Mahalllesi'nde bulunan çevre yoluna kadar yürüyüp tekrar dönen kalabalık sık sık Kobani lehine ve IŞİD aleyhine sloganlar attı.

Kalabağın arka tarafında bulunun yüzleri maskeli bazı kişiler aynı caddede bulunan bir banka şubesine molotoflu saldırı düzenlendi. Saldırı ile birikte bankanın ATM'sinde alevler yükseldi. Bunun üzerine olay sevk edilen Toma aracı ve itfaiye ekipleri alevleri söndürdü. Zırhlı araçlar, daha sonra ara sokaklara kaçan göstericilere gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı. Kent merkezinde eylem için toplanan kabalalık ise gazdan etkilenip dağıldı. Hakkari'deki olaylar ara sokaklarda devam ediyor.

POLİS ARACI DEVRİLDİ, 6 YARALI

Hakkari'de akşam saatlerinde yapılan eylemler sırasında Keklikpınar Mahallesi'nde olaylara müdahale eden zırhlı polis aracı, kaldırıma çıkıp devrildi. Kazada 6 polis yaralandı. Hakkari'de grupların ateş yakıp slogan attığı mahalleye giden zırhlı araca çevreden molotof kokteyli atıldı. Bir molotofun aracın camına isabet etmesiyla önünü göremeyen sürücü kaldırıma çıkınca zırhlı araç devrildi. Araçta bulunan 6 polis yaralandı. Kaza sonrası bölgeye çok sayıda ekip gönderilirken, kaza yapan zırhlı araç ise jandarmaya ait çekiciyle olay yerinden götürüldü. Hakkari Devlet Hastanesi'nde tedavileri yapılan polislerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Öte yandan olayların devam ettiği Hakkari'de, polis bir binaya asılan Kobani'de ölen 6 YPG'linin fotoğraflarının bulunduğu pankartı topladı. Binaya giren polisler, pankartı indirdikten sonra bölgeden ayrıldı.

"İnsanlık İçin, Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem" çağrısının ardından Ankara, Van, Şırnak, Mersin, Adana'da yürüyüşler düzenleniyor.

DİYARBAKIR'DA 20 BİN KİŞİ YÜRÜYOR: Fotoğraflar için tıklayın

KENTTE OHAL GÖRÜNTÜLERİ VAR: Fotoğraflar için tıklayın

DİYARBAKIR'DA ASKER KENTE İNDİ

Aralarında HDP ve DBP gibi siyasi partiler ve bazı sivil toplum örgütleri, IŞİD saldırıları altında bulunan Kobani'ye destek vermek için 'İnsanlık için Kobani için 1 Kasım'da küresel eylem' adı altında eylem çağrısı yaptı. Diyarbakır'da yürüyüş öncesinde asker kente indi.

Diyarbakır'da 6-7 Ekim günlerinde yaşanan ve 12 kişinin öldüğü, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği olaylar sırasında, kente inen askerler bugün yine kente indi. 7'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı askerler, zırhlı araçlarla birlikte indikleri kentin önemli noktalarında polis ekipleriyle birlikte konuşlandıkları görüldü.

TAKVİYE POLİSLER SEVK EDİLDİ

Diyarbakır'a aralarında Bingöl, Elazığ, Giresun'un da bulunduğu bir çok il ve ilçelerinden Jandarma Özel Harekat Timleri'nin de sevk edildiği öğrenildi. Diyarbakır'da askerin yanı sıra polis ekipleri de zırhlı araçlarla yürüyüş öncesi kentte devriyede bulunduğu ve özellikle kamu binaları önünde konuşlandığı görüldü.

KEPENKLER KAPALI

DBP'nin kepenk kapatma eylemi yapılmayacak çağrısına zaman bazı bölgelerde esnafların işyerlerini açmadığı görülürken, bazı esnafın de işyerlerinin önünde bekledikleri görüldü. Banka şubelerinin de daha önce saldırıların hedefi olan ATM'lerin kepenklerle kapattıkları gözlendi.

DİYARBAKIR'DAKİ YÜRÜYÜŞ OLAYSIZ SONA ERDİ

Diyarbakır'daki yürüyüş saat 12.00 itibariyle başladı. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı yürüş, iki saat sürdü ve olaysız sona erdi.

NUSAYBİN'DE GERGİNLİK

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde Kobani'ye destek vermek için bugün kepenkler kapatıldı. Polis ekipleri de ana cadde ve sokaklarda bulunan çöp konteynerlerini göstericilerin yolları kapatmaması için iş makinesi aracılığıyla kamyonlara yükleyip kaldırdı. Suriye sınırında güvenlik güçleri de önlem aldı.

Nusaybin ilçe merkezinde toplanan gruplar, 'Kürdistan IŞİD'e mezar olacak' sloganları atarak uluslararası İpekyolu'na çıkmak istedi. Burada önlem alan polisekipleri grubun İpekyolu'na çıkmasını izin vermedi. Grup arasında bulunan yüzleri kapalı kişiler polise ses bombası, molotof, havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis de gruplara gaz bombası ve tazyikli ile müdahalede bulundu. Göstericiler İpekyolu'ndan ayrılıp ara sokaklara kaçarken, olaylar bir süre devam etti.

BATMAN'DA 20 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Batman'da Kobani'ye destek vermek için yapılan yürüyüş ve mitinge yaklasşık 20 bin kişi katıldı. DBP'li yöneticiler sık sık yürüyüş ve mitinge katılanların olay çıkmaması için uyardı.Yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüş sırasında partililer güzergah üzerindeki kamu binalarına saldırı olmaması için önlem aldı. Mitingde Türkçe ve Kürtçe konuşan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, "Herkes bu yürüyüşün sağlıklı geçmesi ve amacına uygun yapılmasından sorumludur. Hepimiz bir birimizden sorumluyuz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir sözünün altına imzamı atıyorum; o da varsa yoksa Kobani. Kobani'de 48 gündür kahramanca mücadele eden YPG/YPJ'lilerin önünde 48 kez saygıyla eğiliyorum. Şükür Kobani'ye YPG sahip çıktı" dedi. Miting ve yürüyüşe katılınların olaysız dağıldığı Batman'da polis, özellikle karakol, kamu ve banka binaları önünde sıkı güvenlik önlemleri alarak, barikatlar kurduğu görüldü.

SİİRT'TE YÜRÜYÜŞE ŞARTLI İZİN VERİLDİ

Siirt Valiliği'nin dün yaptığı kentte hiç bir gösteriye izin verilmeyeceği açıklamasının ardından güvenlik güçleri kentte geniş güvenlik önlemleri alırken, esnafların kepenk açmadığı görüldü. BDP il binası önünde toplanan grup Barış Mahallesi'ndeki Orhan Doğan Parkı'na yürümek istedi. Önlem alan polis, partililerden slogan atılması, örgüt flamalarının taşınması ve güvenlik güçlerine taş ve molotof atılmamasını istedi. Bunların olması halinde sert müdahalede bulunulacağının belirtilmesi üzerine DBP'liler de hiç bir şekilde olay olmayacağını söylemesi üzerine yürüyüşe izin verildi. Parka yürüyen kalabalık, buradaki basın açıklamasının ardından dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler