Vicdanları yaralayan karar istinafta onandı

10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasında para cezası onandı.

Yayınlanma: 24.05.2019 - 23:14
Abone Ol google-news

Mecidiyeköy’de eski Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılan Torunlar İnşaat’a ait rezidans inşaatında meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin yerel mahkemenin sanıklar hakkında verdiği para cezası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi (İstinaf mahkemesi) tarafından, “yerel mahkemenin kararında usul ve esasa ilişkin aykırılığın bulunmadığı, delil ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığı” gerekçesiyle onandı. İstinaf Mahkemesi yerel mahkemenin beraat eden sanıklara ilişkin vekâlet ücretine hükmetmemesini ise hukuka aykırı buldu. Mahkeme beraat eden sanıklara vekâlet ücreti ödenmesine hükmetti.

Torun Center inşaatında, işçilerin içinde bulunduğu asansör 6 Eylül 2014 tarihinde 32’inci kattan zemine çakıldı. Bu facia da 10 işçi yaşamını yitirdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda 9 sanık hakkında 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Ancak mahkeme, “iyi hal” indirimi yaparak, cezayı her bir sanık için 60 bin 800 TL adli para cezasına dönüştürdü. 16 sanık ise beraat etti.

Hayatını kaybeden işçilerin yakınları ise karara itiraz etti. Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 19. Ceza Dairesi ise verilen para cezalarını onadı. Onama kararında ise yerel mahkemenin kararında usul ve esasa ilişkin aykırılığın bulunmadığı, delil ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığı aktarıldı. Ayrıca Ceza Dairesi’nin kararında yerel mahkemenin haklarında beraat kararı verdiği sanıklara vekâlet ücretine hükmetmediğini bu durumun ise kanuna aykırı olduğu kaydedilerek, beraat eden sanıklara ise vekâlet ücreti ödenmesine hükmetti.

Avukatlardan tepki
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan işçi ailelerinin ise istinaf mahkemesinin kararına tepki gösterdi. “19. Ceza Dairesi, hiçbir hukuki tartışma yapmadan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin adaletsiz olduğu kadar vicdanları da yaralayan kararını onamıştır” denilen açıklamada, “Bu karar bir kez daha bağımsız ve tarafsız bir yargının olmadığının teyidi olmuştur” denildi. Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı: “Asansörler daha önce defalarca katlardan düşmüştür, yasak olmasına rağmen asansörlerin kapıları açık olarak ve limit durdurucular devre dışı bırakılarak çalıştırılmasına izin verilmiştir. İş cinayeti, 32. kattan düşme halinde ölümün gerçekleşeceği öngörülmesine rağmen; asansörün çıkmaması gereken kata çıkabilmesi için limit durdurucuların devre dışı bırakılması nedeniyle gerçekleşmiştir. Bunun ceza hukukundaki karşılığı olası kasttır ve bundan sorumlu olan yöneticilerin her bir işçi için en az 20 yıl hapisle cezalandırılması gerekir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler