Güneş: Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki usulden farklı usul uygulanmadı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İstanbul’da sandık kurullarını yasaya aykırı oluşturdukları gerekçesiyle haklarında suç duyurusunda bulunduğu isimler arasında yer alan Şişli 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanı, hâkim Ahmet Vedat Güneş, sürekli hedef gösterilmeleri karşısında isyan etti.

Yayınlanma: 03.06.2019 - 20:02
Abone Ol google-news

YSK’ye bir yazı gönderen Güneş, İstanbul seçimleri sonrasında, “hırsız, çeteci, suiistimalci” gibi ifadelerle suçlandıklarına dikkat çekti. YSK, hâkim Güneş’in talebini, “görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak bir işlem olmadığı” gerekçesiyle reddetti. AKP’nin İstanbul’da, “devletin tüm olanaklarını seferber ederek” seçimleri iptal ettirmesinin ardından, sandık kurullarının usulsüz oluşturulduğu gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan isimlerden Şişli İlçe Seçim Müdürü Hatice Çelebi ile Şişli 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanı hâkim Ahmet Vedat Güneş, İstanbul’da seçimde kendilerinin yerine başka personel görevlendirilmesi talebiyle yazdığı yazıda, şunları kaydetti:

“Aynı zarftaki oy” eleştirisi: İlçe Seçim Kurulumuz, bir bütün halde, tam bir tarafsızlıkla görev yapmış, en ufak bir suiistimale yol açmamak için azami dikkat göstermiştir. Nitekim aynı seçimde 4 seçim türünde oy kullanılmış, yine kurulun yaptığı 3 seçim türünde hiçbir suiistimalden bahsedilmediği halde, sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi türünden suiistimal yapıldığını iddia etmek, en azından bilgi noksanlığından veya kötü niyetten kaynaklandığı açıktır. Daha önceki seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan usulden farklı bir usul uygulanmamıştır.

İş çığırından çıktı: Buna rağmen seçim görevlileri hakkında siyasetin her cephesinden “hırsız, suiistimalci, çeteci” gibi ifadelerle saldırıların yapılması insan ve merhametle izah edilebilir değildir. İlçe seçim kurulu hâkimleri hakkında HSK tarafından soruşturma sürdürüldüğü öğrenilmiştir. Bunun yanında ilçe seçim kurulu müdürleri hakkında örgütlü suçlar savcılığınca soruşturma başlatılmıştır. Bunun anlaşılması mümkün değildir. İş o kadar çığırından çıkmıştır ki, bütün seçim müdürlerinin örgütlü olarak suiistimalde bulunduğu dahi düşünülebilmektedir.

“Hırsız” denilen personel: Seçimin yenilenmesine karar verilmesine rağmen bütün siyasi camia tarafından “hırsız, suiistimalci, çeteci” olarak nitelendirilen personelle yeniden seçim yapılmaya çalışılmaktadır. Madem bu kadar suçu işlemişsek, zan altındaki personelle seçime gidilmesi akıl kârı değildir. Bu kadar kötü sıfatlarla töhmet altına sokulan İlçe Seçim Kurulu Hâkimi ve personelinin görevden alınarak, yerlerine iyi niyetli, namuslu, dürüst hâkim ve personelin atanarak, seçim yaptırılması ülke menfaati gereğidir. 

‘İsmimiz çarşaf çarşaf yazıldı’

Şişli İlçe Seçim Müdürü Hatice Çelebi de YSK’ye gönderdiği yazıda benzer ifadeler kullandı. Çelebi, görevlerini yasaya göre yapmalarına karşın Terör ve Organize Suçlar Savcılığı’nca “örgüt üyesi” gibi ifadeye çağırıldıklarını, görsel ve yazılı basında isimlerinin çarşaf çarşaf yazıldığını kaydetti. Çelebi, “Bilinen bir gerçek vardır: ‘Bir şeyin şüyuu vukuundan beterdir.’ Gerçek olmayan iddiaların gerçekmiş gibi söylenmesi toplumda ciddi bir algı yaratmakta, ileride telafisi mümkün olmayacak haksız ithamlara sebebiyet vermektedir. Benim aileme, çocuklarıma bırakabileceğim en büyük hazine, mesleğimi onurla yapıp, emekliliğimi istediğimde tertemiz bir sicille sonlandırmaktır. Bu yayınların kamuoyunda bıraktığı izler nazara alındığında ‘soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu müdürleri’ ile yeniden seçime gidilmesinin ne denli yerinde olduğunu sizlerin takdirinize arz ediyorum” dedi. YSK ise Güneş ve Çelebi’nin talebini “görev değişikliği hususunda bu aşamada yapılacak bir işlem olmadığı” gerekçesiyle reddetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler