Hamile kadına polis tekmesi davasında Anayasa Mahkemesi'den karar

AYM, üniversite protestosunda bebek düşüren polis müdahalesine ihlal kararı verdi.

Yayınlanma: 19.06.2019 - 14:10
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi(AYM), dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın, Dolmabahçe’de rektörlerle yaptığı toplantıyı protesto etmek isteyen öğrencilerden Ezgi Özen’i tekmeleyerek bebeğini düşürmesine neden olan polisler hakkında 9 yıl sonra soruşturma açılmasına karar verdi.

Ezgi Özen’e yönelik müdahaleyle devletin kötü muamele yasağını ve Özen’in toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine karar veren mahkeme, Özen’e 17 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.
Dönemin Başbakanı Erdoğan, üniversite rektörleri ile Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde YÖK’ün sorunlarını görüşmek üzere toplantı yaptı. 200 kişilik bir grup öğrenci, üniversitelerin sorunlarına ilişkin olarak hazırladıkları dosyayı Başbakan ve rektörlere sunmak için Dolmabahçe’ye doğru yürümek istedi. Ancak polis, yürüyüşe yönelik sert müdahalede bulundu, yoğun biber gazı kullandı. Olayda öğrenci Ezgi Özen, polisler tarafından copla darp edildi. Bir polis, hamile olduğunu söylemesine karşın Özen’i tekmeledi.

Baygınlık geçiren ve hastaneye kaldıran Özen’in kanaması olduğu görüldü. Yapılan ultrason çekimlerinde bebeğin kalbinin atmadığı ve öldüğü tespit edildi. Hastanede yapılan müdahale ile gebelik sonlandırıldı. Özen, polis müdahalesi sonucunda bebeğini kaybettiğini belirterek savcılığa suç duyurusunda bulundu. İstanbul Savcılığı, polisler hakkında yapılan şikâyete ise 4 yıl sonra takipsizlik kararı verdi. Kararda, polisin yaptığı müdahale ile bebeğin ölümü arasında illiyet bağı olmadığı öne sürüldü.

9 yıl sonra yeni soruşturma
Özen, 2015’te AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. 4 yıl sonra karar veren AYM, başvurucunun toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile kötü muamele yasağının usul boyutu itibarıyla ihlal edildiğine karar verdi. Kararın bir örneğinin kötü muamele yasağına ilişkin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için polisler hakkında yeniden soruşturma yapılmak üzere İstanbul Başsavcılığı’na gönderen mahkeme, Özen’e 17 bin 500 TL tazminat ödenmesine de karar verdi. Karar sonrası İstanbul Başsavcılığı, polisler hakkında yeniden soruşturma açmak zorunda. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler