Piyasalarda son durum

İstanbul seçiminin ardından piyasalar hafta sonunda G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yapacağı görüşmeye odaklanırken, dolar/TL bu sabah güne 5.81 TL seviyesinin hemen altında başladı.

Yayınlanma: 26.06.2019 - 09:30
Abone Ol google-news

 

 

 

 

 

 

 

Fed yetkililerinin güçlü faiz indirimi beklentilerini hafifleten açıklamaları sonrası dolarda güçlenmeye paralel dolar/TL de yönünü yukarı çevirirken, piyasalarda hafta sonunda G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın yapacağı görüşmeye odaklı seyir sürerken Dolar/TL saat 09.10 itibarıyla 5.8015/5.8030'dan işlem gördü.

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’nin yükselttiği gümrük vergileri ve Washington’un ticaret yaptığı başlıca ülkelerle arasındaki gerilim kaynaklı belirsizlik ile yükselemeyen enflasyonun faiz indirimi gerektirip gerektirmediği sorusuna cevap bulmaya çalıştığını söyledi.

St Louis Fed Başkanı James Bullard ise ABD ekonomisinin Temmuz ayında 50 baz puan faiz indirimi gerektirecek kadar zor durumda olmadığını söyledi.

CME FedWatch verilerine göre vadeli işlem kontratları faiz indirim olasılığının gerilediğine işaret etti. Kontratlar hafta başında yüzde 42 olasılıkla Temmuz’da 50 baz puan faiz indirimi fiyatlarken, bu oran bugün itibarıyla yüzde 27’ye geriledi.

Dolar, ABD merkez bankasının faizlerde sert indirime gideceği beklentisinin hafiflemesiyle gerilediği üç ayın dip seviyelerinden yükselişe geçti. Ancak ABD’de para politikasının gevşemesi gerekeceği şeklindeki yaygın kanı kazanımları sınırladı.

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, Fed’in beklenenden daha dar bir aralıkta faiz indirimi yapabileceğine işaret eden açıklamalar sonrası doların güçlenmesinin kurda yukarı hareket neden olduğunu söyleyerek, “Fed ve S-400 konusundaki gelişmeler kurda gün içinde dalgalanmalara neden olabilir. Ancak asıl kritik konu G20 zirvesi. Trend bazlı hareketler için G20’den sonraki gelişmeleri izlemek gerek. S-400 ve ABD ile ilişkiler konusu kur tarafında fiyatlamaları belirleyecek. Aynı şekilde ABD ve Çin arasında ticaret savaşları konusunda yapılacak görüşmeler de önemli olacak” dedi.

Görüşmelerde S-400’lerin alınmasındaki sonraki sürece ilişkin orta yol bulunması halinde TL lehine fiyatlamalar görüleceğini söyleyen Kavak, O zaman kurda 5.71 seviyesi, altında kalıcı olması halinde ise 5.54’lere hareket görebiliriz. Tersi durumda ise yukarı hareketlerde 5.92 seviyeleri geçilirse, 6.10’lara bir trend hareketi olabilir” dedi.

İstanbul seçiminin geride kalmasının ardından piyasalarda asıl yön belirleyici olarak ABD- Türkiye ilişkileri yakından takip ediliyor. G20 zirvesi kapsamında yapılacak görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki yönde de fiyatlama ve yeni pozisyon alma isteği oldukça azalmış durumda.

Bu çerçevede görüşme öncesinde TL’de kazanımların da kayıpların da sınırlı kalabileceği belirtiliyor.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya’dan askeri ekipman alması halinde CAATSA adı verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek, Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde.

Öte yandan Ankara’nın 2016 darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı olmakla suçlanan ve ev hapsinde bulunan ABD konsolosluk çalışanı Nazmi Mete Cantürk dün serbest bırakıldı.

Cantürk’ün yanı sıra iki ABD konsolosluk çalışanının davaları da devam ediyor.

SİYASET GÜNDEMDE KALMAYA DEVAM EDECEK

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin tamamlanmasıyla önemli bir siyasi riskin geride bırakılmasına karşın piyasalarda önümüzdeki dönemde siyasi gündemin nasıl şekilleneceği, İstanbul seçimlerinin AKP başta olmak üzere siyasete nasıl bir değişiklik getireceği yakından takip ediliyor.

Reuters’da dün yayınlanan bir haberde bazı partililere göre, İstanbul seçiminde ağır bir yenilgiye uğrayan AKP’de, seçim sonucundan çıkan bu mesaja göre adım atılması gerekiyor.

Partili yetkililer, gelinen hasarı onarmak için değişimin artık kaçınılmaz olduğunu, kabine ve parti yönetiminde değişiklik yapılabileceğini belirtiyor.

Bu çerçevede ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği önemli olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada kabine revizyonunun gerektiğinde yapılabileceğini ancak dışarıdan dayatma ile kabine değişiminin olmayacağını söyledi. (Sözcü)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler