Bakanlık genelgesi yargıdan dönmüş

Ticaret Bakanlığı’nın belediye iştiraklerine yönetici atamasında başkanları devre dışı bırakan genelgesinin mahkemeden döndüğü ortaya çıktı. Ayrıca Ticaret Bakanlığı bir yıl önce “yetki başkanda” demiş

Yayınlanma: 26.06.2019 - 19:14
Abone Ol google-news



Ticaret Bakanlığı’nın Belediye Yasası hükümlerine aykırı olarak yayımladığı “Belediye İştiraklerine yönetici atama yetkisinin belediye başkanından alınarak belediye meclisine verilmesi” genelgesinin, yargıdan döndüğü ortaya çıktı. Ankara 10. Ticaret Mahkemesi, genelgenin hukuka aykırı olduğu kararını vermesine karşın Ticaret Sicili Müdürlüğü, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın Halk Ekmek’e yaptığı atamayı tescil etmedi. Halk Ekmek Yönetim Kurulu, Ticaret Sicili Müdürlüğü’nün kararı hakkında iptal davası açtı. Öte yandan, Ticaret Bakanlığı’nın 1 yıl önce “Şirketleri yönetme yetkisinin belediye başkanında olduğuna” ilişkin karar verdiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimleri sürecinde “kazansalar bile çalıştırmayız” söylemlerinin ardından AKP’nin meclis çoğunluğunda olduğu fakat başkanlıkları CHP’de olan olan belediyelere müdahale edilmeye başlanmıştı. İlk olarak Ticaret Bakanlığı’nın mayıs ayında yayımladığı genelge ile belediye iştiraklerine yönetici atama yetkisi başkandan alınıp meclise verilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında geçen yazışmaların ardından karar Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne de bildirildi. Yönetim kurullarının tescili için yalnızca gerekli şartları değerlendirmekle görevli Ticaret Sicili Müdürlüğü ise yetkisi olmamasına karşın tescilleri vermedi ve genel kurulları tanımama kararı aldı.

Bu kararın yansımalarından biri ise Mansur Yavaş’ın Halk Ekmek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Cüneyt Öztürk’ü atamasına karşın Ticaret Sicili Müdürlüğü yetkiyi tescil etmemesinde yaşandı. Cumhuriyet’in ulaştığı belgelere göre ise, Ticaret Bakanlığı’nın Belediye Yasası’na aykırı olarak yayımladığı genelgenin yargıdan döndüğü fakat yargı kararına karşın Halk Ekmek atamasını Ticaret Sicili Müdürlüğü’nün onaylamadığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, şirketler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş isteyen kişinin, AKP Ankara Büyükşehir Başkan adayı Mehmet Özhaseki’nin adaylık sürecinde belediyeye Genel Sekreter olarak atadığı ve Yavaş’ın görevden aldığı Refik Tuzcuoğlu olduğu belirlendi.

Emsal Karar BELKO A.Ş., yönetim kurulu başkanını tescil ettirmek için Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne 21 Mayıs’ta başvurdu ve müdürlük 22 Mayıs’ta başvuruyu bakanlığın genelgesini gerekçe göstererek reddetti. Kararın yargıya taşınmasının ardından ise 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, 14 Haziran’da bakanlığın genelgesini Belediyeler Yasası’nın 38. maddesine göre yasaya aykırı buldu ve BELKO’nun itirazını kabul etti. Bu karardan önce, 14. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin de, PORTAŞ A.Ş’nin yönetim kurulunun Ticaret Sicili Müdürlüğü’nce sicilinin verilmemesini hukuka aykırı bulduğu ve “Ticaret Sicili Müdürlüğü yetkili değildir” dediği ortaya çıktı. Ticaret Mahkemesi’nin 14 Haziran’da genelgeyi yasaya aykırı bulmasına ve itirazı kabul etmesine karşın, Ticaret Sicili Müdürlüğü 17 Haziran’da Cüneyt Öztürk’e sicil tescil etmedi.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, Öztürk, 24 Haziran’da Ankara 12. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yaparak itiraz etti. Kendini inkâr etti Öte yandan, Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile “kendini inkâr ettiği” de ortaya çıktı. Cumhuriyet’in ulaştığı belgeye göre, Beypazarı Belediyesi, belediye şirketlerine müdür atama yetkisi konusunda Ticaret Bakanlığı’nın görüşüne başvurdu. Bakanlığın, 18 Haziran 2018’de belediyeye yazdığı yazıda “Şirkette belediyeyi temsil edecek kişilerin belediye başkanı tarafından tespit edilebileceği belirtilmiştir. Bu itibarla, anılan şirketin tek ortağı olan belediye tüzel kişiliğini temsil edecek gerçek kişi, müdürün belediye başkanı veya belediye encümeni tarafından seçilebileceği değerlendirilmektedir” dediği tespit edildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler