Silahların gölgesinde dava

Kötü çalışma koşulları ve iş cinayetlerini protesto eden işçi ve sendikacıların yargılandığı davanın 3. duruşmasında bir güvenlik görevlisi silahıyla duruşmaya girdi. Sanık ve avukatların “Silahların gölgesinde mahkeme yapılmaz” itirazını hâkim görmezden geldi.

Yayınlanma: 26.06.2019 - 22:11
Abone Ol google-news

İstanbul Havalimanı şantiyesindeki kötü çalışma koşulları ve iş cinayetlerine karşı gerçekleştirdikleri eylemlerin ardından tutuklanan, ilk duruşmada serbest bırakılan işçi ve sendikacıların yargılandığı davanın 3. duruşması Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görüldü. Duruşmaya güvenlik görevlisinin silahla girmesine işçiler ve avukatları, “Silahların gölgesinde mahkeme yapılmaz” diyerek tepki gösterdi.

Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı CHP milletvekili Dr. Ali Şeker, 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Dev Yapı-İş ve İnşaat İşçileri Sendikası yöneticileri ve çok sayıda işçi izledi. Bir güvenlik görevlisinin silahıyla duruşmaya katılmasına işçiler ve avukatları “Silahların gölgesinde mahkeme yapılmaz” diyerek tepki gösterdi. Avukatlar mahkemeye silahla girişin kanunsuz olduğunu ve güvenlik görevlisinin silahsız kalmasını talep etti. Hâkim ise “Bunu sonra talep edersiniz” dedi.

İşçilere destek verdiği için tutuklanan Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut, “O gün 40 kişilik işçi otobüsüne 75 kişi bindiriliyordu, bugün de 30 kişilik bir duruşma salonuna 80 kişi alınmaya çalışılıyor” dedi.
Eylemler sırasında darp edildiğini ve aracına zarar verildiğini iddia eden kafe çalışanı İrfan Çelik, darp raporu olmadığını ve şiddet uygulayanları teşhis edemeyeceğini söyledi. Çelik’in “Ben gariban, biriyim hatırlayamam” sözleri üzerine Karabulut, “Garibanların hafızası iyidir” diyerek itiraz etti. Karabulut’un ifadesini hâkimin kayda geçirmesi üzerine, birçok işçi de isimlerini ekletti. Hâkim duruşmanın akışını bozanlara zorlama hapsi verebileceği tehdidinde bulundu. Sanık avukatları ise hâkimin Çelik’in ifadelerini yönlendirip müdahale ettiğini zapta geçirdi.

‘Tahta kuruları ısırdı’
Şantiye alanında jandarma uzman erbaş olarak görev yapan Tarık Metin, “İşçilerin servis beklerken uzun kuyruklar oluşturduğuna tanık oldum. İşçiler beklerken yağmurda ıslanıyordu. Tahtakuruları bir güvenlikçi arkadaşımı ısırdı” dedi. Verilen ara karada yargılananların bundan sonraki duruşmalara katılma zorunluluğu kaldırılırken, İGA’nın zarar gören sıfatı ile mahkemeye katılması kararlaştırıldı. Dava, 27 Kasım’a ertelendi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler