'Pil biterse' Ankara donacak

Ankara'da kartı doğalgaz sayacı kullanan aboneler "pil sorunu" yaşıyor. Pillerin geç değiştirilmesi nedeniyle soğukta kalan Ankaralıların sorununu CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 22.11.2014 - 12:51
Abone Ol google-news

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Başkentte doğalgaz dağıtımını özelleştirme yoluyla üstlenen firma, kartlı sayaçlar nedeniyle oluşan sorunu çözmekte zorlanıyor. Doğalgaz dağıtımı Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda iken Melih Gökçek’in özendirmesiyle binalara ön ödemeli ve elektronik olan kartlı sayaçlar takılmıştı. Sayaçların bakım-onarımını yapan Elektromed firmasının sözleşmesi özelleştirme sonrası iptal edilince özellikle “pil değişimi” sıkıntısı baş gösterdi.
Ağustos ayı itibarıyla Ankara’da toplam 1 milyon 530 bin 101 doğalgaz abonesi bulunuyor. Bunlardan 981 bin 204’ü elektronik sayaç, 548 bin 897’si ise mekanik sayaç kullanıyor. Elektronik sayaçlar yoğunlukla doğalgaz dağıtım işi Büyükşehir Belediyesi’nde iken konutlara takıldı. Konutlara takılan bu sayaçlardan konut başına 300 ABD Doları abonelik gideri tahsil edildi.
Özelleştirmenin ardından dağıtım işini alan firma, elektronik sayaçların bakım-onarımını yapan firma ile sözleşmeyi feshetti. Firmanın her ay yaklaşık 1.5 milyon TL’lik gider nedeniyle bu işlemi gerçekleştirdiği iddia ediliyor. İptalin ardından elektronik sayaçlardaki arızalar ve özellikle de pil değişimlerine Başkentgaz’ın ekipleri yetişemiyor. Bunun da personel ve pil yetersizliğinden kaynaklandığı savunuluyor.
‘Mekanik dayatma’
CHP TBMM Grup Başkanvekili Levent Gök, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, konunun diğer bir boyutunu gündeme getirdi. Gök, Yıldız’a şu soruları yöneltti:
“Başkentgaz görevlilerinin bibr süreden beri ön ödemeli sayaçları kontrol etmeyişleri nedeniyle birçok sayaçta ‘pil az’, ‘pil son’ gibi uyarılar alındığı, uyarıların Başkentgaz’a ulaştırılmış olmasına rağmen firma hangi nedenlerle müdahalede bulunmamaktadır? Pil azalışları, bitişleri gerekçe gösterilerek abonelerin bu yolla sayaç değişikliğine zorlandıkları iddialarına karşı ilgili kuruluşu uyarmayı düşünüyor musunuz? Zorlamalar sonucu elektronik sayaçları mekanik sayaçla değiştirilen abonelerden yeniden güvence bedeli alınmakta mıdır? Bu bedel ne kadardır? Bu bedelin ödenmesi için yapılan zorlamalara karşı engelleyici bir şey yapmayı düşünüyor musunuz?”
Edinilen bilgilere göre sayaç pilinin değişmemesi üzerine sayacı değiştirmeye razı olan aboneler ise kendilerinden istenen 406 TL’lik güvence bedeline tepki gösteriyor. Abonelerin çoğu, kartlı sayaç için daha önce ödedikleri 300 ABD Doları’nın geriye ödenmemesi nedeniyle sayaç değiştirmek istemiyor. Ayrıca mekanik sayaca geçişte alınan 406 TL’nin, 360 TL’si aboneliğin sonlandırılması durumunda kişiye iade ediliyor.
‘Pil kışın değişir’
Cumhuriyet Ankara’nın, daha önce kartlı sayaçların bakımını yapan bir uzman personelden aldığı bilgiye göre yoğun tartışma konusu olan pil piyasada bulunmuyor. Yalnızca sayaçlara özel olan pilin, özellikle havaların soğuması sırasında “amperi düşüyor” ve elektronik olan sayaç otomatik olarak gazı kesiyor. Sayaçların sorunsuz çalışması için her yıl rutin bakımının yapılması ve pilinin değişmesi gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler