Edirne Valisi nefret suçu işledi

Edirne Valisi Dursun Şahin istifaya çağırıldı.

Yayınlanma: 22.11.2014 - 22:17
Abone Ol google-news

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını kastederek ‘Eşkiya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz sinagoglarını yapıyoruz’ diyen ve Edirne Büyük Sinagogu’nu Türk Musevi Cemaati’ne kullandırmayacağını açıklayan Edirne Valisi Dursun Şahin istifaya çağırıldı. Türkiye Hahambaşılığı ‘ndan yapılan açıklamada Şahin’e tepki gösterildi.

Edirne Valisi Dursun Şahin, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılından bu yana 3 milyon 700 bin liraya restorasyonu yapılan ve daha önce Kültür Merkezi’nin yanı sıra dini düğün törenlerinde de kullanılabileceği açıklanan büyük sinagogun sadece “müze” olarak kullanılmasına karar verdiklerini bildirdi. Vali Şahin’in “İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz” sözleri tartışma yarattı.

CHP Bursa milletvekili Aykan Erdemir, “Vali Şahin makamının itibarını ve Türkiye’nin onurunu korumak için istifa etme sağduyusunu gösteremeyecekse, vakit geçirmeden görevden alınmalıdır” dedi. “İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu” diyerek “işlediği nefret suçunu bizzat ihbar eden Edirne Valisi Dursun Şahin’in kamu görevi icra etmeye uygun bir ruh hali içinde olmadığını” ifade etti.

 

Kararı biz veririz

Şahin’e Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem yanıt verdi. Ertem “Tarihi Edirne Büyük Sinagoğu, sinagog kalacak” dedi. Ertem, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bütün yapılarda fonksiyonla alakalı kararı biz veriyoruz. Bizim niyetimiz kesinlikle oranın öncelikli olarak bir ibadethane olarak fonksiyon üretmesidir. Türkiye’ye gelecek, Edirne’yi ziyaret edecek veya Musevi cemaatine mensup vatandaş dışarıdan olur, içeriden olur, oraya gidip ibadetini, onların ifadesiyle duasını rahatlıkla yapabilmeliler. Ona zemin hazırlıyoruz ve imkân vereceğiz. Sinagogla ilgili düşüncemiz bunun dışında bir şey değildir. Bu açıklamayı yapmak zorunda hissediyorum. Bunun haricindeki söylemlere itibar edilmemesi gerekiyor” dedi.

 

Bizi düşman haline getirdi

Türkiye Hahambaşılığı tarafından Edirne Valisi’nin sözleri üzerine yapılan açıklamada, “Bu tür bir söylemin devletimizi temsil eden bir valimiz tarafından ifade edilmesinden dolayı hicap duymaktayız” denildi. Açıklamada, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin için “Kendi ifadesi ile ‘içinden gelen büyük bir kinle’, ülkemizin asırlardır önemli bir unsurunu teşkil eden biz vatandaşlarını ötekileştirmiş ve ‘onlar’ diye tanımlayarak düşman haline getirmiştir” değerlendirmesi yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler