Yangın uçağı yok

Muğla’da 400 hektarı kül eden yangında skandallar zinciri

Yayınlanma: 12.07.2019 - 19:58
Abone Ol google-news

Muğla’nın Dalaman ve Fethiye ilçelerinde 400 hektarı kül eden yangın skandallar zincirini de gözler önüne serdi. Yangını söndürmek için bakanlığın elinde uçak olmadığı ortaya çıktı. Yangına havadan sadece helikopterler ile müdahale ediliyor. Türk Hava Kurumu (THK), “uçaklarımız hazır, müdahale edebiliriz” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı kabul etmedi. Ormanlar kül oldu. 35 yıldır yangınlara müdahale eden THK ile sözleşme yapılmadığı da ortaya çıktı. Hükümet, Türkiye’nin özellikle kıyı bölgeleri yangın riski altında olmasına karşın önce orman işçilerinin görev sürelerinin uzatılmasını ağırdan aldı. 5 ay 29 gün olan geçici orman işçilerinin çalışma süreleri uzatılmadı. Tepkiler üzerine ancak geçen çarşamba sürenin uzatılacağı açıklandı. Ardından Dalaman’daki büyük yangın başladı. Yangın 400 hektardan fazla alanı kül etti. Skandallar zinciri devam etti. Yangına müdahale etmek için elde yangın söndürme uçağı olmadığı ortaya çıktı.  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin dün sabahki açıklamasında da bu durum görüldü. Pakdemirli, 19 helikopter, 105 arazöz, 20 iş makinesi ve 520 personelle yangına müdahale edildiğini açıkladı. Uçak yoktu. Büyük bölümü yangın bölgesi olan Türkiye’nin uçak olmadan yangınlara müdahalesine uzanan süreç nisan-mayıs aylarına dayanıyor. Yangın söndürme faliyetlerini 35 yıldır THK yapıyordu. THK, Avrupa’nın en büyük özel uçak yangın hava söndürme filosuna sahip. Elinde CL-215 yangın söndürme uçakları bulunan THK, Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak; yaklaşık 26 bin saat yangın söndürme uçuşu gerçekleştirdi. 2 binin üzerinde orman yangınına müdahale etti. Ancak bu yıl THK ihaleyi kazanamadı. Özel bir helikopter firması ihaleyi kazandı. Dalaman’daki yangına da bu firmanın helikopterleri müdahale etti. Ancak bu firmanın elinde yangın söndürme uçağı olmadığı öğrenildi. 

‘İhtiyaç yok’
Yangın sürerken THK, uçaklarını hazır hale getirdi. THK yetkilileri gazetemize yaptıkları açıklamada, “Biz tüm uçaklarımızı faal tutuyoruz. Ciğerlerimiz yanıyor. THK Türk halkının, Türk milletinin malıdır. Kurumsal ve kamusal sorumluluğumuz gereği hiçbir bedel beklemeden ‘hazırız’ dedik. 5 uçağımız hazır. Bakanlığa da ilettik. Bakanlık ihtiyaç olmadığını bildirdi” dedi.

Meclis’te...
CHP milletvekilleri konuyu soru önergeleri ile Meclis gündemine taşıdı. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin soru önergesinde, ormanlar yanarken uçakların Ankara’da beklediğine dikkat çekti. CHP’li Mürsel Alban da, Cumhurbaşkanı ve kabinesinin kullanımına özel onlarca uçak bulunurken yangın söndürme uçaklarının bulunmamasının sistemin acizliğini gözler önüne serdiğini vurguladı. 

Bodrum’da korku
Muğla’nın Bodrum ilçesinde de dün öğleden sonra makilik alanda yangın çıktı. Bağla Mahallesi’ndeki yangın, rüzgârın da etkisiyle yayıldı. Yangın, bölgedeki yerleşim alanlarına yaklaştı. Mahalledeki yurttaşlar dumandan etkilendi.

İhalede yandaş iddiası
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay uçak yerine helikopter kullanılmasının yangının söndürülmesinde gecikmeye neden olduğuna dikkat çekti. Helikopterlerin pervanelerinin yarattığı rüzgârın yangının yayılmasına neden olduğuna işaret eden Erbay, bu nedenle suyun yüksek irtifadan bırakıldığını, yangının söndürülmesinde etkisiz kalındığını vurguladı. 

Kaan Havacılık
Bu arada THK’nin katıldığı ihalenin iptal edilmesinin ardından açılan yeni ihaleyi helikopter hizmeti veren Kaan Havacılık kazanmıştı. Şu anda yangın söndürmedeki helikopterler de Kaan Havacılık’a ait.

Gece uçuş yok
Öte yandan THK yetkilileri, uçakların denizden su aldıkları için “görerek uçuş” yapabildiklerini, bu nedenle de gece görev yapamadıkları bilgisini de verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler