Görülmemiş siyasi zafer

Gazetemiz imtiyaz sahibi ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun: “Lozan Antlaşması’na hezimet diyenlere insan şaşırıyor doğrusu. Böyle söyleyenlerin temel hedefi Cumhuriyettir, Atatürk’ün aydınlanma devrimleridir.”

Yayınlanma: 25.07.2019 - 20:35
Abone Ol google-news

Heybeliada’daki İnönü Evi ve Müzesi’ndeki etkinlikte Toker ve Coşkun birer konuşma yaptı. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi Lozan Barış Antlaşması’nın 96. yılı nedeniyle önceki gün İnönü Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Adalar Belediyesi işbirliğinde Heybeliada’daki İnönü Evi ve Müzesi’nde bir etkinlik düzenlendi. Burada konuşan Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Lozan Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası kuruluş belgesi olduğunu belirterek “Lozan Antlaşması’na ‘hezimet’ diyenlere insan şaşırıyor doğrusu. Böyle söyleyenlerin temel hedefi Cumhuriyettir, Atatürk’ün aydınlanma devrimleridir” dedi.

‘Yemin ettik’
Heybeliada’daki etkinliğe İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ile çok sayıda yurttaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşması yapan İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, “96 sene önce bugün Lozan’da babamın imzaladığı barış antlaşması ile şimdiki sınırlarımıza kavuştuk. Biz birbirimizi desteklemek ve Cumhuriyet devrimlerimizi yaşatmak için yemin etmiş insanlarız. Aslında hepimiz Cumhuriyet ailesinin birer ferdiyiz” diye konuştu.
ÇYDD Genel Başkanı Prof. Ayşe Yüksel ise “ÇYDD olarak bugüne kadar yaptığımız gibi, bundan sonra da Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün yaptıklarından aldığımız güç ile çalışmaya devam edeceğiz. Lozan Barış Antlaşması, sonuçları bakımından tam bağımsız Türkiye’nin kurulduğunu tescil etmiştir. Bize özgürlüğümüzü armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’e ve İsmet İnönü’ye minnetimiz sonsuz, önlerinde saygıyla eğiliyorum” sözlerini dile getirdi. Ardından sahneye çıkan ÇYDD öğrencisi Bahar Zeynep Aşcı, arp ile İzmir Marşı’nı çaldı. Aşçı’ya eşlik eden yurttaşlar coşkulu anlar yaşadı.

‘Kuruluş belgesi’
Etkinliğin son bölümünde ise gazetemiz imtiyaz sahibi ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun “Lozan ve İnönü” başlıklı bir konuşma yaptı.
Coşkun, “Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası kuruluş belgesi olan Lozan Antlaşması’na hezimet diyenlere insan şaşırıyor doğrusu. Böyle söyleyenlerin temel hedefi Cumhuriyettir, Atatürk’ün aydınlanma devrimleridir. Bütün bunlara bilimsel cevaplar vermek gerekiyor. Daha önce çıkan ‘Asker İnönü’ kitabımız bu amaçla yazılmıştır. Bugün çok mutluyum ki şu değerli topluluk huzurunda ikinci cilt olan ‘Diplomat İnönü’yü duyuruyoruz” dedi.
Coşkun şöyle devam etti: “Atatürk’-ün de dediği gibi bu antlaşma Türk milletine karşı yüz yıllardır hazırlanan ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılan suikastın sonuçsuz kaldığını bildiren bir belgedir. Osmanlı tarihinde görülmemiş siyasi bir zaferin eseridir. İsmet İnönü Lozan’a giderken elinde TBMM ile kararlaştırılan 14 madde vardı. 12 madde tavsiye niteliğindeyken, 2 madde kesin hükümler taşıyordu. Bunlardan biri Doğu Anadolu’da Ermenistan’ın kurulmayacağını, diğeri ise kapitülasyonların kabul edilemeyeceğini söylüyordu. Bunların yanında boğazlarda ve orduların terhis edilmesi konusunda da taviz verilmeyecekti. Her şeyden önce uluslararası bir antlaşma yapıldığını ve uzlaşıldığını unutmamak gerekiyor.”
Coşkun, ardından yeni kitabı “Diplomat İnönü”yü okurları için imzaladı. 

 

Özden Toker - Alev Coşkun


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler