Erdoğan’ın 'Saraycığı'na lüks jakuzi

Mimarlar Odası, Erdoğan’ın ‘Saraycığının’ lüks ayrıntılarını açıkladı...

Yayınlanma: 27.11.2014 - 13:46
Abone Ol google-news

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için “KaçAk Saray”ın içinde inşa edilen rezidanstaki lüks bölümleri kamuoyuna açıkladı. Candan, “Gemicikten sonra şimdi de Saraycık yapılıyor. Saraycıkta SPA, buhar odası, hamam, jakuzi gibi lüks birimler yer alıyor. Metrekare maliyeti 3 bin avro. Saraycığın terası 2 bin metrekare. Atatürk’ün evine yukarıdan bakacak” dedi.

Candan, düzenlediği basın toplantısında Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan’a özel yapılan rezidansın lüks ayrıntılarını açıkladı. Erdoğan’ın “Abartıyorlar 15-20 oda var” dediği rezidansı “Saraycık” olarak niteleyen Candan, “Erdoğan oğlunun gemisine ‘Gemicik’ demişti. Buraya da herhalde ‘Saraycık’ demek gerekiyor” diye konuştu.

 

‘Atatürk’e yukardan bakıyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel yapılan rezidansın yalnızca terasının 2 bin metrekare olduğunu belirten Candan, “Teras Atatürk’ün evine yukardan bakar bir konumda Atatürk’ün evine yukardan bakacak” dedi.

“Saraycık”ta, “Milletin Sarayı” söylemini çürütecek bölümler bulunduğunu belirten Candan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Örneğin SPA, buhar odası, hamam, jakuzi, yüzme havuzları sinema salonları var. Bunların milletle ne ilgisi var. Metrekare maliyeti 150 Avro olan pirinç kaplamalar, metrekare maliyeti 300 Avro olan varaklı boyalar var. Yine edindiğimiz bilgiye göre bolca şömine var. İnsanların evleri 150 metrekareden büyük olursa lüks sınıfına giriyor. Halk bunun altında yaşıyor. 400 metrekarelik, 100 metrekarelik havuzlar var. Yalnızca havuzun mekanik aksamının maliyeti 75 bin Avro. Yapılacak lüks bölümlerin metrekare maliyeti 3 bin Avro. Halk bunun neresinde?”

 

‘Devlet sırrını açıklıyorum’

Toplam 15 bin metrekarelik “sarayacık”ın maliyetinin 150 milyon TL olduğunu savunan Candan, “Devlet sırrı” muamelesi yapılan binaya ilişkin aydınlatma planını da gösterdi. Candan, “Her şeyi sakladılar kamuoyundan, hiçbir bilgi vermediler. Ama kapitalizmin fıtratı, gizliliği ortadan kaldırdı. İnternetten araştırınca ana binanın aydınlatma planını gösteren kesitine ulaştık. İşte devlet sırrını açıklıyorum. Bunu yapan firma, başka projeler için bunu referans olarak gösteriyor. Şimdi bunu da kaldırtırlar” dedi.

 

‘Cumhuriyetin binalarını yıkıyorlar’

Candan, halen faal olarak kullanılan İller Bankası Genel Müdürlüğü binasının yanında yapılan caminin “avlusunda kaldığı gerekçesiyle” yıkılmasının planlandığını da belirterek, buna karşı tüm hukuki yolları kullanacaklarını söyledi. Amacın “cumhuriyetle hesaplaşmak” olduğunu belirten Candan, “Koruma kuruluna yazı yazıyoruz, bize eksik evrak gönderiyorlar. 28 Ekim’de kurul kararıyla binanın tescili sona erdirilmiş. Buradan söylüyoruz, bu karara imza atanlar sonlarını hazırladı. Umarız mimarlar şerh koymuştur” diye konuştu.

Candan, AOÇ’de tarihi Tekel Fabrikası’nın bahçesine TBMM’nin yapmak istediği sosyal tesis konusunda da yeni gelişme sağlandığını söyledi. Candan, “Koruma kurulunun tescili konusunda dava açmıştık ve projenin yürütmesi durdurulmuştu. Buna yapılan itirazı Danıştay 14. Dairesi reddetti. Yani TBMM o alana sosyal tesis, düğün salonu yapamayacak” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler