'Lekelenmesinler' yasağı

Adalet Bakanı Bozdağ ve Soruşturma Komisyonu Başkanı Köylü’den yayın yasağı gerekçesi.

Yayınlanma: 28.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Dört eski bakanla ilgili rüşvet aldıkları iddiasıyla kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, komisyon çalışmalarına yayın yasağı kararı verilen başvuruyu eski bakanların
“lekelenmeme hakkı” gerekçesine dayandırırken, yasağı savunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, insanların lekelenmeme hakkına riayet edilmesi gerektiğini söyledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün gazetecilerin soruşturma komisyonuyla ilgili haberlere getirilen yayın yasağına ilişkin sorular üzerine, Köylü’nün başvurusunun anayasaya ve içtüzüğe uygun olduğunu savundu. Bozdağ, “Soruşturmaların, insanların lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir. Gizliliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi bu, lekelenmeme hakkını korumak, öte yandan da delillerin sağlıklı toplanmasına yardımcı olmakiçindir” dedi.

 

‘Masumiyet karinesi çiğnendi’

TBMM Soruşturma Komisyonu Başsanı Hakkı Köylü’nün de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na komisyonun çalışmalarına ilişkin yayın yasağı başvurusunda “lekelenmeme” hakkını vurgulaması dikkat çekti. Köylü’nün “Çok acele ve gizli” ibareli dilekçeyle yaptığı başvuruda, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler ve Egemen Bağış hakkında gizli olarak yürütülen soruşturmayla ilgili olarak bazı basın ve yayın organlarınca soruşturmanın gizliliğini ihlal edecek ve masumiyet karinesi ilkesini çiğneyecek şekilde yayınlar yapıldığı belirtilerek, şöyle dendi:

“Soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesinin temini ve ilgililerin lekelenmeme haklarının korunması zımnında anayasanın 28. maddesinde yer alan ‘Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır’ hükmü delaletiyle anayasanın 26/2 ve Basın Kanunu’nun 3. maddesine göre ilgili merciden, soruşturma bitim tarihi olan 27.12.2014’e kadar yazılı ve görsel medya ile internet ortamında yayın yasağı kararı aldırılarak ivedi olarak komisyonumuza gönderilmesi rica olunur.”

NTV’de yaptığı açıklamada, yayın yasağıyla ilgili kişisel görüş belirtemeyeceğini kaydeden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Soruşturma komisyonunun görev süresi 27 Aralık’ta bitiyor ve Genel Kurul da raporu görüşerek karara bağlayacak. Elbette bu işlerin daha sonra değerlendirilmesi yapılacaktır. Hukuki engeller ortadan kalktıktan sonra bunlarla ilgili bir değerlendirme ben de yapacağım. Benim


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler