Katliama teşvik

Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı havzasındaki siyanürlü altın madenini aramalarına karşı başlatılan nöbet eylemi 3’üncü gününde devam ederken, maden arama faaliyetleri için 195 bin ağaç kestiği belirtilen Doğu Biga Madencilik şirketine, çeşitli vergi indirimleri ve sigorta primi desteklerini içeren 865 milyon lira bedelli yatırım teşvik belgesi verildiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 29.07.2019 - 23:56
Abone Ol google-news

Geçen mayıs ayında 501 kurum ve kuruluşa, çeşitli destekleri içeren 13.5 milyar lira yatırım tutarlı teşvik belgesi verildi. Resmi Gazete’nin 28 Temmuz tarihli sayısında yayımlanan tebliğe göre, bu şirketlerin arasında Çanakkale’nin Kirazlı köyünde altın madeni için ÇED raporunda 45 bin ağaç kesileceği belirtilmesine rağmen, 195 bin ağaç kesmesiyle gündeme gelen Doğu Biga Madencilik’in de yer aldığı ortaya çıktı. Şirket, 865 milyon lira bedelli ve yıllık 3.8 ton kapasiteli altın ve gümüş madenciliği zenginleştirme yatırımı için teşvik belgesi aldı. Doğu Biga Madencilik, Kaz Dağları’nda maden arama faaliyeti yürüten Kanadalı şirket Alamos Gold’un taşeronluğunu yapıyor. Çanakkaleli yurttaşlar, şirketin siyanürlü maden işleme faaliyetlerinin bölgedeki su kaynaklarını, doğal yaşamı ve halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle başlattığı “Su ve Vicdan Nöbeti”ni sürdürüyor. 

Kuzey Ormanları’ndan Kaz Dağları’na destek

Kuzey Ormanları Savunması Kaz Dağları’ndaki doğa talanına karşı Beyoğlu’nda toplantı düzenledi. Kaz Dağları’nda bulunan Atikhisar Barajı su toplama havzasında başlayan metal madencilik faaliyetlerine karşı su kaynaklarını ve talan edilen ormanları korumak için nöbet tutan yurttaşlarla dayanışma yollarının tartışıldığı toplantıda, doğa direnişinin ülke çapına yayılması gerektiği belirtildi. Öte yandan, Kuzey Ormanları Savunması yarın saat 19.30’da Beşiktaş Meydanı’nda basın açıklaması düzenleyecek.

Bakanlık katliamı böyle savundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kaz Dağları’nda yürütülen madencilik faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Maden bölgesi Kaz Dağları’nda değil, Kaz Dağları’na yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban Tepesi’ndedir. Orman izin sınırları dışında herhangi bir faaliyet söz konusu değildir” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “İşletme aşamasında ortaya çıkacak su ihtiyacı öncelikle yüzey akışı sularından sağlanacaktır. Yetmediği durumlarda ise proje sahibi tarafından inşa edilecek Altınzeybek Göleti’nden su temin edilecektir. Su ihtiyacının Atikhisar Barajı’ndan karşılanacağı iddiası gerçekdışıdır” denildi. Bakanlığın açıklamasında ayrıca altın aramalarında siyanür ve türevi kimyasal kullanılmadığı iddia edildi. 

Katliama karşı 125 bin imza

TEMA Vakfı’nın, ağaç katliamının durdurulması için change.org üzerinden başlattığı imza kampanyasına yoğun destek verildi.  #KazDağlarıHepimizin” başlıklı kampanyayı şimdiye kadar 125 bin kişi imzaladı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler