Liderlik zammı! Türkiye yüzde 87 vergiyle zirveye oturdu

Yılbaşında vergi maliyetleri 4 lira artan ancak 2 lira zam yapan sigara şirketleri Temmuz ayı başında 50 kuruş daha vergi artışı gelince toplam 2.5 liralık vergi artışını şimdi tiryakisine yansıtmaya başladı. Temmuzdaki ÖTV artışı ile Türkiye sigara vergisinde toplam yüzde 87 ile dünya lider olmuştu. 15.5 liraya satılan sigara artık 18.5 liraya satılacak.

Yayınlanma: 04.08.2019 - 14:27
Abone Ol google-news

Sigaraya yılbas¸ında yapılan degˆis¸iklik ile O¨TV zammı gelmis¸ bu degˆis¸iklik sonunda sigara s¸irketlerinin maliyeti paket bas¸ına 4 lira artmıs¸ ancak sadece 2 lira zam yapmıs¸lardı. Temmuzdaki kanun geregˆi yapılan zammın ardından ise 50 kurus¸luk daha vergi artıs¸ı gerc¸ekles¸mis¸ti. Sigara s¸irketleri s¸imdi bu zamları tu¨keticilere yansıtmaya bas¸ladı. Temmuzdaki O¨TV artıs¸ı ile Tu¨rkiye sigara vergisinde toplam yu¨zde 87 ile du¨nya lideri olmus¸tu. 15.5 liraya satılan sigara artık 18.5 liraya satılacak. 

<haber-dikey:1518638>

Bir s¸irket fiyatlarını 2 ile 3 lira arasında artırdı. Digˆerleri de sırada. Zam tutarı 2 ile 3 lira arasında degˆis¸ecek. Bo¨ylece s¸u anda 15.50 liraya satılan c¸ok bilinen bir marka sigaranın fiyatı 18.5 liraya c¸ıkacak. Bu tutarın 12.39 lirası nispi vergi, 2,82 lirası maktu vergi ve 2,82 lirası da KDV olacak. Yani 18.5 lira verdigˆimiz bir paketin 18.03 lirasını vergi olarak o¨deyecegˆiz.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre vergi oranı KDV ile birlikte yu¨zde 87’ye kadar c¸ıkıyor. Bu ise s¸u anda du¨nyadaki en yu¨ksek tutarı ifade ediyor.

Tu¨rkiye’nin ardından Bosna Hersek geliyor. Bu u¨lkede toplam vergi KDV ile birlikte yu¨zde 85.07 du¨zeyinde. Sadece O¨TV’yi ele alırsak Tu¨rkiye yu¨zde 69.4 ile ac¸ık ara du¨nya lideri. Digˆer u¨lkelerde KDV yu¨ksek oldugˆu ic¸in toplam vergi Tu¨rkiye’ye yakın seyrediyor.

4 liralık maliyet artışı

Son olarak temmuz ayında yapılan O¨TV degˆis¸kligˆi ile sigara bas¸ına 0.2676 lira olan asgari maktu vergi 0,2895 liraya yu¨kseltildi. Bo¨ylece paket bas¸ına asgari maktu vergi 5 lira 35 kurus¸tan 5 lira 79 kurus¸a c¸ıktı. Maktu vergi tutarı da 0.42 liradan 0.4539 liraya yu¨kseltildi. Bo¨ylece O¨TV alt limiti 5.36 liradan 5.79 liraya yu¨kseldi. 8.5 liranın altında satılan u¨ru¨nler bu vergiye tabi. Daha yu¨ksek tutarda satılanlardan ise yu¨zde 67 olan nispi vergi alınıyor.

Fiyat neden katlanıyor?

Sigarada perakende satıs¸ fiyatına bagˆlı vergilendirme sistemi “mali c¸arpan” etkisi yaratıyor. “Mali c¸arpan” vergi ya da maliyet artıs¸larının perakende fiyatlara katlanarak yansıması sonucunu dogˆuruyor. S¸u anda c¸arpanın mevcut seviyesi 9,3 olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla, 1 kurus¸luk bir maliyet artıs¸ının perakende fiyata yansıması 9,3 kurus¸ tutarında olabiliyor. Buna go¨re, maktu vergide temmuz bas¸ında gerc¸ekles¸en 0,0339 TL’lik artıs¸ın, perakende fiyatlara yansımasının ortalama 0,32 TL tutarında olması gerekiyordu.

Sigara vergi sisteminde ocak ayında gerc¸ekles¸en degˆis¸iklikler kapsamında nispi vergi yu¨zde 63’ten yu¨zde 67’ye c¸ıkarılmıs¸tı. Bu 4 puanlık artıs¸ yine mali c¸arpan sebebiyle, ortalama fiyattaki bir u¨ru¨nde yaklas¸ık 4 TL fiyat artıs¸ına neden olmaktaydı. Bu vergi artıs¸ının yaklas¸ık yarısı yan 2 TL’si fiyatlara yansımıs¸tı. Temmuzda gerc¸ekles¸en maktu vergi artıs¸ı ile birlikte ortalama fiyattaki bir u¨ru¨ndeki toplam vergi etkisi 2,5 TL olarak hesaplanıyordu.

Temmuz zammı neden yapıldı?

O¨zel Tu¨ketim Vergisi Kanunu 12'nci maddesi uyarınca asgari maktu ve maktu vergiler ocak ve temmuz aylarında o¨ncek 6 aylık do¨nemde gerc¸ekles¸en U¨FE degˆis¸im oranında gu¨ncellemeye tabi bulunuyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler