Utandıran ikincilik

AB üyesi ülkelerde ortalama genç işsizliği yüzde 15 civarında iken Türkiye AB ülkeleri arasında genç işsizliğin İzlanda’dan sonra sürekli olarak arttığı ikinci ülke konumunda.

Yayınlanma: 18.08.2019 - 21:44
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı çalışma Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısının Lübnan’ın nüfusunu geride bıraktığını, son bir yılda 888 bin kadının işsiz kaldığını gösterdi. Çalışmaya göre Türkiye AB ülkeleri arasında genç işsizliğin sürekli yükseldiği ikinci ülke durumunda bulunuyor.
Ağbaba, Türkiye’de rekor kıran işsizlik verilerini AB ülkeleriyle karşılaştırarak bir rapor hazırladı. Ağbaba’nın çalışmasında özetle şu tespitler yer aldı:

-Mayıs 2018’de 3 milyon 136 bin olan mevsim etkisinden arındırılmamış dar tanımlı işsiz sayısı Mayıs 2019’da 1 milyon 21 bin artarak, 4 milyon 157 bine yükseldi.

-İŞKUR’a göre ise bu yılın ilk 6 ayında ortaya çıkan tablo ülkenin içinde bulunduğu vahameti adeta gözler önüne serdi. Buna göre Ocak 2019 yılında kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 775 bin 660 kişi iken bu oran Haziran ayında 4 milyon 417 bin 814 kişiye yükseldi.

-AKP iktidarının çarpık ekonomi anlayışının neticesi olarak ülke de işsiz sayısı bir yılda neredeyse Sakarya ili nüfusu kadar arttı. Ayrıca Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı ise 7 milyonu aştı. Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyonluk nüfusu ile Lübnan’ı geride bıraktı.

-Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, 19 üyeli Avro bölgesinde nisan ayında yüzde 7.6 seviyesinde olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik, mayıs ayında yüzde 7.5’e indi. Böylece Avrupa bölgesindeki işsizlik, Temmuz 2008’den bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti. Çek Cumhuriyeti’nde işsizlik oranı yüzde 2.2 olurken, Almanya’da yüzde 3.1, Hollanda’da yüzde 3.3, Belçika’da yüzde 5.6, Portekiz’de yüzde 6.7, Fransa’da yüzde 8.7, İtalya’da da yüzde 9.7 oldu.

-TÜİK verilerine göre genç işsizlik geçen yıla göre 5.5 puan artış ile yüzde 23.3’e yükselerek, rekor seviyeye ulaştı. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ise yüzde 24. AB üyesi ülkelerde ortalama genç işsizliği yüzde 15 civarında iken Türkiye AB ülkeleri arasında genç işsizliğin İzlanda’dan sonra sürekli olarak arttığı ikinci ülke konumunda bulunuyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler