THK eski Başkanı Karakuş: 1 hektar bile yanmayabilirdi

Muğla ve İzmir’de son iki günde yaklaşık 500 hektar orman yandı. Son yılların en büyük yangınları yaşanmasına ve binlerce hektar ormanın canlılarla birlikte kül olmasına rağmen, Orman Bakanlığı’nın söndürme işinde uçak kullanmaması tartışma konusu...

Yayınlanma: 19.08.2019 - 23:20
Abone Ol google-news

Oysa Türkiye’nin yangınla mücadelede gelişmiş olanakları var. Türk Hava Kurumu’nda 6 sı faal 9 uçak, Türk Hava Kuvvetleri’nde ise 6 adet devasa yangın söndürme uçakları bulunuyor.
İzmir ve Muğla yine alev alev yanarken THK’nin eski Başkanı Erdoğan Karakuş’u aradım. “Son yangınlarda uçaklar kullanılsaydı ne olurdu” diye sordum. Yanıtı “Değil 500 hektar 1 hektar bile yanmazdı” oldu. Karakuş, yangınlara müdahalede ilk yarım saatin çok önemli olduğunu, uçakların yangın bölgesine helikopterlerden 3 kat daha hızlı ulaştıklarını, daha yüksek su boşaltma kapasiteleri ile alevleri başlangıçta söndürdüklerini anlatıyor.

Marmaris 3 gün yandı
“Uçak olmadan yangınla mücadele edilemez” diyen Karakuş, çok çarpıcı bir olayı paylaşıyor; “2002’de Marmaris’teki bir orman yangınında Bakanlık sadece helikopterleri denemek istedi. Beni arayıp “THK uçakları bu yangına karışmasın” dediler. Marmaris tam üç gün yandı ve alevler kontrol edilemeyince bizi yeniden göreve çağırdılar. Biz müdahale edince söndürdük. Tam 165 yangına uçaklarımızla müdahale ettik ve tamamını kısa sürede söndürdük.”

THK’nin de uçağı var
Yalnızca THK de değil, Türk Hava Kuvvetleri’nde de 6 adet yangın söndürme uçağı var. C-130 tipi uçakların beşi Türk Hava Kuvvetleri’nin Kayseri’deki ikbal bakım merkezinde yangına müdahale için geliştirilmiş. Tek bir uçak 12 ton su taşıyabiliyor. Eskiden yangınlara müdahale eden Türk Hava Kuvvetleri de bu çok önemli ulusal problemin dışında tutuluyor.
Türkiye’nin hem hava kuvvetleri hem de yangın söndürmede uluslararası başarılara imza atmış Türk Hava Kurumu uçakları olmasına rağmen, Orman Bakanlığı’nın söndürme işinde özel şirket ısrarı merak konusu.

Türkiye’nin ciğerine mevsimin en büyük ateşinin düştüğü gün Muğla’daydım. Helikopterler yangına müdahale ediyor ancak önceki yıllardan alışık olduğumuz uçaklar görünmüyordu. Alevler 3 günde zor kontrol edilebilmişti. “Uçaklar neden yok” sorusunun ardına düşmüş ve gündem yaratan skandallar zincirini ortaya çıkarmıştık.

Orman Bakanlığı, Türk Hava Kurumu’ndan uçak kiralamamış, yangın söndürme işini özel bir şirkete devretmişti. Yangın söndürme işi ile ilgisi olmayan firma ise yurtdışından helikopter kiralayarak bakanlık ile özel bir sözleşme yapmıştı.
Helikopterlerin çam yangınlarını söndürmek bir yana yangını daha fazla büyüttüğü, bakanlığın “pahalı” bulduğu THK uçaklarının piyasa fiyatının altında olduğu, THK’nin; “Bakanlık isterse yangına müdahale ederiz, para mesele değil” isyanı, Cumhuriyet’in manşetlerinde yer aldı.
Orman Bakanlığı her geçen gün yenileri meydana gelen yangınlarda, uçakları hâlâ neden kullanmıyor? 

1 metrekaresi imara açılmayacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de meydana gelen orman yangınlarında yanan alanların imara açılmayacağını söyledi. Yangınların yol açtığı hasarı en aza indirmek için büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatacaklarını ve ilk adımı da Büyükşehir Belediyesi’nin atacağını söyleyen Soyer, “Belediyemizde çalışan her personel adına bir fidan dikerek işe başlayacağız. Yanan yerlerin bir metrekaresini bile imara açmayacağız. Alanların ağaçlandırılması için halkımızın da katılacağı bir kampanya başlatmaya hazırız” dedi.

TBMM’ye taşındı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, bayram boyunca Kütahya, Çanakkale, Muğla ve İzmir’de meydana gelen orman yangınlarına THK’ye ait uçakların hazır beklemesine rağmen neden çağrılmamasının TBMM’ye taşıdı. 

<haber-yatay:1541014>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler