Kadınlar Kadıköy’de isyanda: Ölmek istemiyoruz!

Kırıkkale’de boşandığı Fedai Varan tarafından bıçaklanarak öldürülen Emine Bulut için Kadın Meclisleri’nin çağrısı ile İstanbul’da Kadıköy İskelesi önünde bir araya gelen yüzlerce kadın İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma kanunun uygulanmasını istedi. Kadın hep bir ağızdan “Ölmek İstemiyoruz” dedi.

Yayınlanma: 24.08.2019 - 23:00
Abone Ol google-news

Kadın Meclisleri adına konuşan Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye çok çarpıcı, çok ağır bir anla yüzleşti. O an neydi? 10 yaşındaki bir kız çocuğunun ‘Anne ölme, ölmeni istemiyorum’ demesi ve annesinin Emine Bulut kardeşimizin ‘Ölmek istemiyorum’ sözüydü. Ölmek istemiyorum çığlığı, bütün kadınların çığlığıdır. 2019 yılının ilk 7 ayında 245 kadın erkek şiddetiyle hayatını kaybetti. Ağustos ayında ise dün itibari ile 28 kadın arkadaşımız öldürüldü. Daha bugün yeni bir haber okuduk, Gaziantep’te bir kadın arkadaşımız doğum yapmak için hastanedeyken boşanma aşamasındaki o erkek tarafından yaralandı. Emine kardeşimizin ardından Tuğba Erkol, aynı şekilde çocuğunun gözü önünde öldürüldü. Ve o küçük kız kardeşimiz diyor ki ‘Ben annemsiz uyuyamam ki, doktorlara biraz daha fazla para versek annemi yaşatırlar mı?’ Bu ağırlığın etrafında toplanan bizlerin tarafı belli. Biz kadın cinayetlerini durdurmak istiyoruz. Kadınların yaşamasından yanayız ve herkesi bu tarafta yer almaya çağırıyoruz. Yapılacak olanlar belli. İstanbul Sözleşmesi kadınların hayatta kalması için şarttır. 6284 sayılı koruma kanunun uygulanması şarttır. Yasa yapıcılar İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanmamasında sorumludur. Göz yumuyorlar, ortak oluyorlar. Bizler buradan çağırıyoruz, ‘Ortak olmayın, göz yummayın.’ Çünkü durdurmanın mümkün olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa can simidimiz’
İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6824 sayılı yasanın önemine vurgu yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ise, “Biz yıllardır bu meydanlarda yeri göğü inletiyoruz ama sesimizi hiç duymayanlar oldu. İstanbul’dan adını alan İstanbul Sözleşmesi’nin kaşına gözüne hayran değiliz biz. O sözleşme şiddetle mücadelenin yollarını harfiyen anlatıyor. ‘Şiddetin zihniyet, eğitim, kültür ve gelenek hiçbir şey bahanesi olamaz’ diyor. Başı sonu belirsiz konuşmak yerine her kuruma görev veriyor. Bizler biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin, 6284 sayılı yasanın, bizim can simidimiz olduğunu. Bizi kimse kandıramaz. Bu yüzden, öldürmek istemeyen herkes İstanbul Sözleşmesi’ni 6284 sayılı yasayı uygulamak zorundadır” dedi.

‘Neden sesiniz çıkmadı ?’
“Biz kimsenin malı ya da namusu değiliz” diyerek söze başlayan İstanbul Kadın Meclisi’nden Dilber Sünnetçioğlu, “İstanbul Sözleşmesi, 6284 yasaya saldıranlar mutlu musunuz? ‘Kadın erkek eşit değildir’ diyenler mutlu musunuz? 10 yaşında bir çocuğun yanında bir kadın kardeşimiz vahşice öldürüldü. Bu mu sizin kutsal aile kavramınız ? Onca çocuk istismar edildiğinde, hamile bırakıldığında neden sesiniz çıkmadı ? Kadın cinayetleri durdurulabilir. Bunun anahtarı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’dir. Aksi savunulamaz” ifadelerinde bulundu.

‘Burada’
Eylem de, erkek şiddeti tarafından katledilen kadınların yakınları da ‘Ölmek istemiyoruz’ pankartı arkasındaydı. Pendik’te 2018 yılında Mustafa Yetkin tarafından öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken’in babası da katılımcılar arasındaydı. Erkek şiddeti tarafından öldürülen ve temsil olan kadınların isimleri tek tek okunarak hep bir ağızdan ‘Burada’ denildi.
Kadınların hep bir ağızdan söylediği “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganın ardından eylem sonlandırıldı. Eylemin ardından kadınlar hep birlikte slogan atarak Kadıköy sokaklarında yürüdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler