RTÜK’te CHP’ye operasyon hazırlığı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda, Atatürk’e ağır hakaretler sıralanan programları nedeniyle Kanal A Televizyonu’na ceza verilmesini sağlayan CHP’li iki üyenin üyeliğinin düşürülmesi için düğmeye basıldı.

Yayınlanma: 05.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Televizyonun Üst Kurul’a “Toplantının içeriğini kamuoyuna sızdırdılar, üyelikleri düşürülsün” şikayeti, üyelerden habersizce değerlendirmeye alındı. Üst Kurul’da gelecek hafta yapılacak oylamada eğer 5 AKP’li üye “evet” derse CHP’nin iki üyesinin üyeliğinin düşürülmesi için dosya TBMM’ye gönderilecek.

Kanal A’da yayınlanan “Resmi Tarih’ten Gerçek Tarihe” programında program konuğunun Atatürk’e ve CHP’ye “Allahsız” demesi kurul gündemine gelmiş, RTÜK iki CHP’li üyenin ısrarları sonucunda kanala uyarı cezası vermişti. Ardından yine aynı programda Atatürk’e “rüşvetçi”suçlaması yöneltilmiş ancak kuruldan programla ilgili hiçbir ceza çıkmamıştı. Bunun üzerine CHP’li Ali Öztunç, Süleyman Demirkan, Esat Çıplak, konuyu yargıya taşımıştı.

Hakarete ceza yok, üyelere var

Cumhuriyet’in gündeme getirdiği ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran iki kararın ardından sürpriz bir gelişme yaşandı. Kanal A televizyonu RTÜK’e başvurarak, CHP kontenjanından seçilen Ali Öztunç ile Süleyman Demirkan’ın kapalı toplantıların içeriklerini kamuoyuna sızdırdıkları gerekçesiyle üyeliklerinin düşürülmesini istedi. Başvurunun bir örneği de üyeleri göreve seçen TBMM’ye gönderildi.

Hukuk müşavirliği çalışma başlattı

Başvuruların hemen ardından RTÜK Hukuk Müşavirliği konuyla ilgili çalışma başlattı. Hazırlanacak dosyanın önümüzdeki hafta yapılacak Üst Kurul toplantısına sunulması bekleniyor. Üst Kurul’da halen 5’i AKP, 2’si CHP, 1’i MHP ve 1’i de HDP kontenjanından seçilen 9 üye bulunuyor. Bu 9 üyeden 5’i üyeliklerin düşürülmesi yönünde karar alırsa dosya TBMM’ye gönderilecek ve TBMM’de üyeliklerin sonlandırılıp sonlandırılmayacağı konusunda oylama yapılacak.

Ortaya çıkan tabloya tepki gösteren Öztunç, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın birçok konuşmasında RTÜK modelinden örnekler verdiğini anımsatırken, “Bir yandan bu modelden övgüyle bahsediliyor, bir yandan ileri demokrasi deniliyor. Ama öte yandan Atatürk’ü savunuyoruz diye üyelikten düşürülmek isteniyoruz. İstiyorlar ki, sessiz olalım, haksızlıklara tepki göstermeyelim. Öyleyse onlara hayırlı olsun, hodri meydan. Bizi üyelikten düşürmeyen de namerttir, bundan korkan da namerttir” dedi.

‘Faşizmin ayak sesleri’

Diğer CHP’li üye Süleyman Demirkan da, konuyla ilgili dosyanın kendilerine ulaşmadığını belirtirken “Her konuda olduğu gibi bu konuda da bize sağlıklı bilgi verilmedi. Burada en başından beri muhalefet kontenjanından seçilen üyelere mobing yapılıyor. Türkiye’de hakim olan genel hava RTÜK’te de esiyor. Bunlar, ülkede faşizmin ayak sesleridir. Biz burada bilgimizle, ilkemizle, ahlakımızla hareket ediyoruz. Bunların bir bedeli olacaksa elbette öderiz. Sonuçta güneş balçıkla sıvanmaz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler