Karar AİHM yolunda

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının görevden alın arak yerlerine kayyım atanması dün de protesto edildi.

Yayınlanma: 29.08.2019 - 19:46
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Diyarbakır, Van ve Mardin’de HDP’li büyükşehir belediye eşbaşkanlarını görevden alıp, yerlerine kayyım atamasının ardından başlayan protestolar sürüyor.
Görevden alınan eşbaşkanlar, hukuk düzleminde süreci Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar götürecek.
Diyarbakır’da önceki gece tarihi merkez Sur ilçesin eylem düzenlendi. Aralarında HDP Batman Milletvekili Feleknaz Uca’nın da olduğu bir grup, sloganlar atarak yürüdü. Def çalıp, düdükle protesto eylemi gerçekleştiren HDP’lilere, kimi yurttaşlar da tencere ve tavalarıyla çıktıkları balkon ve pencerelerden gürültü eylemiyle destek verdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binası yakınındaki Lise Caddesi Çamlıca Kavşağı mevkiinde dün oturma eylemi yapıldı. Eyleme, HDP milletvekilleri Remziye Tosun, Tayip Temel, Saliha Aydeniz, Feleknas Uca, Musa Farısoğulları, Semra Güzel ile Mali Müşavirler Odası, Uluslararası Kürdistan Gençlik Meclisi ve Barış Anneleri Meclisi de katıldı. Oturma eylemi sırasında sık sık “Hırsız var”, “Kayyım kaç kaç kaç, Amed halkı geliyor” sloganları atıldı. Burada konuşan Saliha Aydeniz, “Onların kayyımını tanımıyoruz” diyerek demokratik çerçevede tepkilerini dile getireceklerini ve her gün alanlarda olacaklarını belirtti.
Bu arada önceki gün ifadesi alınmak üzere gittiği adliye girişinde, polislerce
gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi HDP Meclis Grubu Sözcüsü Halime Bayram, çıkarıldığı mahkemede, adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

AB takipte
Öte yandan önceki gün Ankara’da görevden alınan eşbaşkanların, AB üyesi ülkeler ile İsviçre ve Norveç büyükelçilikleri temsilcileri ile bir araya gelinen toplantıyla ilgili olarak HDP’den bir açıklama yapıldı. Açıklamada, eşbaşkanların görüşmede kayyım konusunu, seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesi bakımından AİHM’ye taşıyacaklarını açıkladıkları bildirildi. Toplantıda, AB Delegasyonu’nun da, süreci yakından takip ettiğini vurguladığı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler