Gaziray istasyonunda çökme! ‘Zemin etüt raporu olmadan mı yapıldı?’

Yayınlanma: 03.11.2019 - 17:11
Abone Ol google-news

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, TCDD’nin desteğiyle yaptığı Gaziray Banliyo Projesi’nin Başpınar yolu üzerindeki istasyonunda zemin çökmesi meydana geldi. Bölgede incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi alan Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Hasan Şencan, “Bu yapı ihale bedeli olarak ciddi rakamlarla inşa edildi. Bu yapının zemin etüt raporları hangi detay seviyesinde yapılmıştır? Ya da zemin etüt raporu olmadan mı yapılmıştır?” diye sordu. Başpınar istasyonunun olası bir depremde ilk yıkılacak alanlardan birisi olduğunu kaydeden Şencan, “Bu yapı zemin oturması deformasyonuna uğramıştır” dedi. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, 2017 yılında TCDD’nin desteğiyle başladığı 25 kilometre uzunluğundaki Gaziray Banliyo Projesi’nin  Başpınar yolu üzerinde yapımı süren istasyonunda çökme meydana geldiği öğrenildi. 2020’de bitmesi beklenen Gaziray Projesi’nde meydana gelen aksaklıkları yerinde inceleyen Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Hasan Şencan, yaklaşık bir aydır zemininde çatlaklar oluşan istasyona beton akıtıldığını belirterek, “Alanın zemininde çökme ve çatlaklar oluşmuş. Bu çökmeyi engellemek için zemine beton dökülüyor. Mühendislerden aldığımız bilgilere göre bu yapılan işlem boşuna. Çünkü bu işlemin zemin etüt raporu olmadan yapıldığı belirtiliyor. Yeraltına zemini doldurmak için akıtılan bu beton işlemi bu binayı sağlamlaştırmaz. Harcanan paralara yazık” dedi. İktidara yakın Gülermak-Kolin-Kalyon İnşaat firmalarının yaklaşık 800 milyon TL bedelle projenin ihalesini aldığını anlatan Şencan, “Bu yapı ihale bedeli olarak ciddi rakamlarla inşa edildi. Bu yapının zemin etüt raporları hangi detay seviyesinde yapılmıştır? Ya da zemin etüt raporu olmadan mı yapılmıştır? Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in bu soruları yanıtlayarak kamuoyunu aydınlatması gerekir” diye konuştu.

AKP’Lİ İSİM HAKARET ETMİŞTİ

Başpınar istasyonunun olası bir depremde ilk yıkılacak alanlardan birisi olduğunu kaydeden Şencan, “Bir yapının inşa edilmesinden önce yapılması gereken zemin etüt raporunun çıkarılmasıdır. Bu raporda Geoteknik veriler ışığında; zemin taşıma gücü, zemin sınıfı, zemin yatak kat sayısı gibi kritik teknik bilgilere ulaşılır. Zemin etüt raporlarında eğer zeminle ilgili değerler yapanın kapasite değerini karşılamıyor ise zemin iyileştirmesi yapılır. Zeminin yeterli taşıma gücü değerine ulaşılması sağlanır. Fakat yapı inşa edildikten sonra zemine yapılan iyileştirme metotları olması gereken seviyelere ulaşmaz. Özellikle böylesine fonksiyonu taşıyan bir hattın üzerine yapılan bu yapının çok daha dikkatli yapılması gerekir. Bu yapı zemin oturması deformasyonuna uğramıştır” ifadelerini kullandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasındaki protokol kapsamında inşa edilen Gaziray metro hattında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve AKP milletvekillerinin katılımı ile test sürüşü gerçekleştirildi. Test sürüşünün sosyal medyada canlı yayınladığı esnada AKP Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer’in test sürüşünü izleyen yurttaşlara yönelik “Şeyin trene baktığı gibi bakıyorlar” hakareti görüntülere yansımıştı. Görüntü, sosyal medyada büyük tepki almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler