MAKUL ŞÜPHE BASKINI... GÖZALTILAR VE OPERASYONDA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

Günlerdir konuşulan operasyonunun ilk işaretleri sabah saatlerinde geldi. İstanbul merkezli operasyonda Polis Zaman gazetesine geldi. Evraklar eksik olduğu için geri döndü. İkinci gelişinde genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı'yı odasından gözaltına aldı.

Yayınlanma: 14.12.2014 - 09:00
Abone Ol google-news

Polis Zaman gazetesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda adrese baskınlar düzenledi. Operasyon kapsamında 32 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtiliyor.

Sabah erken saatlerde başlayan operasyonda gözaltına alınan isimler şöyle:

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı
Samanyolu televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca
Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan
Sungurlar dizisinin Yönetmeni Engin Koç
Tek Türkiye dizisi senaristi Makbule Çam Alemdağ
İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder
Elif Yılmaz

OPERASYONDA SAAT SAAT YAŞANANLAR

16.30: 14 Aralık Operasyonu kapsamında gözaltına alınan 4 kişi sağlık kontrolünden geçirildi. Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesi'ne getirilen 4 kişi sağlık kontrolünden geçirildi.

13.55: Ekrem Dumanlı gazete binasından çıkarıldı. Polis otosuna bindirildi.

13.35: Zaman gazetesi yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı gazete binasından gözaltına alınıldı. Dumanlı, "Suçu olanlar, borcu olanlar korksun. Suçu olmayan insanların korkacak bir şeyi yoktur" dedi.

13.27: Zaman gazetesi binasına yeniden polis geldi. Polisler, kimliklerini göstererek içeri girmeye çalışıyor.

12.55: Gözaltına alınan yapımcı Salih Asan, yönetmen Engin Koç ve eski asayiş şube müdürü Erçıktı, sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi.

12.50: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen operasyon kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser A.C. evinde gözaltına alındı. Mardin'de ise aynı operasyonla ilgili olarak 2 polisin gözaltına alındığı bildirilirken, polislerden birinin Şırnak Emniyet Müdürlüğünde görevli olduğu belirtildi.

12.26: Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu avukatıyla teslim oldu.

10.48: 14 Aralık Operasyonu kapsamında Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu İkizoğlu da gözaltı listesinde bulunuyor. İkizoğlu, Ergenekon ve Şike Operasyonlarını da yürütmüştü.

10.45: Operasyon çerçevesindeki soruşturma kapsamında, Erzurum'da bir komiser gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, Erzurum Emniyet Müdürlüğünde görev yapan ve ismi açıklanmayan bir komiserin gözaltına alındığı belirtildi.

09.37: Van’da düzenlenen “14 Aralık Operasyonu”  kapsamında STV' de yayınlanan Tek Türkiye Dizisi senaristi Makbule Çam Alemdağ’ın evinde gözaltına alındığı bildirildi.

09.20: Operasyonu yürüten İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasının çevresindeki bazı yollar araç trafiğine kapatıldı.

09.15: Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca "14 Aralık Operasyonu" kapsamında gözaltına alındı.

09.00: 14 Aralık Operasyonu kapsamında polis ekipleri sabah saatlerinde Beylikdüzü Yakuplu'da bululnan Marmara Evleri 3'e geldi. Ekipler sitenin güvenlik görevlileriyle birlikte 'A1' Blok'a  girdi. Burada yaşayan İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ergüder polis arabasına bindiği sırada, bir kadının kendisine el salladı.

07.15: Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı polislerin ilk adresi Zaman Gazetesi'nin Yenibosna'daki binasına oldu. Bu sınrada gazetenin önünde gruplar toplandı. Polis burada toplanan grupların protestoları arasında binaya girdi.

Polisle bekleyen arasında kısa süre itişmeler yaşandı. Protestonun ardından polisler gazete binasına girdi. Kısa süre sonra polisler gazete binasından çıktı. Polislerin evrak eksikliği nedeniyle çıktığı öğrenildi.



07.00: Polis araçlar art arda Vatan caddesi'ndeki emniyet müdürlüğü binasında çıkmaya başladı.

06.00: ARALARINDA İstanbul'un da bulunduğu bazı illerde başlatılan “14 Aralık operasyonu” kapsamında Eskişehir'de Samanyolu TV'nin yapımcısı Salih Asan ve yönetmeni Engin Koç'u gözaltına alındı. Jandarma ve polis ekipleri bugün saat 06.00 sıralarında merkez Tepebaşı İlçesi'nde 'Sungurlar' ve 'Tek Türkiye' dizilerinin yapımcısı Salih Asan'ın evine geldi. Görevliler, Asan'ı gözaltına alarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.  Aynı saatlerde yine Samanyolu TV'de yayınlanan 'Sungurlar' dizisinin yönetmeni Engin Koç, merkez Odunpazarı İlçesi'ndeki evinde gözaltına alındı. Koç ve Asan, sağlık kontrolünün ardından İstanbul’a götürüldü.


EKREM DUMANLI'DAN "14 ARALIK OPERASYONU" AÇIKLAMASI...

ZAMAN Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, 14 Aralık Operasyonu'na ilişkin Zaman Gazetesi'nde basın açıklaması yaptı. "Özgür Basın susturalamaz" şeklinde sloganlar eşliğinde açıklamasına başlayan Dumanlı, Cuma Günü Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na gittiğini anlatarak, avukatlarının Başsavcı Hadi Salihoğluyla görüştüğünü belirtti. "Başsavcı Hadisalihoğlu'nun avukatlarına "Böyle bir şey yok" dediğini ve yazılı belge verdiğini aktaran Dumanlı, "Ya Başsavcı yalan söylüyor ya da Başsavcı'nın haberi olmadan bir takım işler oluyor. Biz hakkımızda soruşturma olduğunu duyunca tweet attık, fotoğraf paylaştık, "Biz buradayız, buyrun gelin" dedik diye konuştu.

"DÜĞÜNE GİDER GİBİ HAZIRLANDIK"

Emniyet mensuplarının gazeteye gelmesi üzerine "Düğüne gider gibi hazırlandık" diyen Dumanlı, "Gözaltına alınacak kişi burada bekliyor. Lütfen gelin emaneti alın. Burada sizi bekliyorum" dedi.


"ÇOK AYIP DİYORUM"

Bazı televizyonların operasyonu "Paralel" alt yazısıyla vermesini eleştiren Dumanlı, "Çok ayıp diyorum. Paralel yapı olduğuna dair karar mı var? Haberciyseniz haber yapın. 20 yıldır gazetecilik yaptım. 10 yıldır Zaman Gazetesinde çalıştım. bu zamana kadar herkesle görüştüm. Röportajlar yaptım" dedi.


"PARALELE BASKIN, DARBE DİYE BİR ŞEY YOK"

Basın mensuplarına seslenen Dumanlı, "Korkmayın korkmanın sonu yok. Televizyonlarda sabah telaşına geldi diye düşünüyorum. "Paralele baskın", "darbe" diye bir şey yok. Basın özgürlğüne resmen darbe yapılmaktadır. Hukuksuzdur" ifadelerini kullandı.


"GELİN, ÇAYIMIZI İÇİN SONRA NEREYE GİDECEKSEK GİDELİM"

Emniyet yetkililerine seslenen Dumanlı, "Hakkımda gözaltı kararı çıkartmışsınız. Gelin, çayımızı için sonra nereye gideceksek gidelim. Allah hakkın yanındadır. Zalimin yanında değildir. Bugünlerde geçer. Demokrasiye sahip çıkalım" şeklinde konuştu.


ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜ ERGÜDER GÖZALTINA ALINDI


14 Aralık Operasyonu kapsamında polis ekipleri sabah saatlerinde Beylikdüzü Yakuplu'da bululnan Marmara Evleri 3'e geldi. Ekipler sitenin güvenlik görevlileriyle birlikte 'A1' Blok'a girdi. Burada yaşayan İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ergüder polis arabasına bindiği sırada, bir kadının kendisine el salladı.

'HERKES HAKKINI HELAL ETSİN'

"14 aralık operasyonu" kapsamında düzenlenen operasyonu değerlendiren Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, “Herkes hakkını helal etsin" diye konuştu.
Samanyolu televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın televizyon binasından çıktığı sırada canlı yayın yaptı. Karaca, Emniyet Müdürlüğü'ne giderken yaptığı açıklamada, haklarındaki iddiaların ne olduğunu öğrenmeye çalışacaklarını belirtirken, “Öncelikle herkes hakkını helal etsin. Birkaç gündür de mahallemize, komşularımıza verdiğimiz zarar için özür dileriz. Böyle bir Pazar günü istirahat edecekleri bir günde biz onları rahatsız ediyoruz. Ama ne yaparız Türkiye burası. Herkes buna katlanıyor" dedi. Karaca, her zaman söyledikleri gibi alınlarının dik olduğunu hiçbir endişeleri olmadığını ifade ederken, “Hak ve halk bizimle beraber olduktan sonra gerisi hikaye. Dualarınızı eksik etmeyin. İnşallah görüşürüz. En yakın sürede görüşmek üzere Allah'a emanet olun" dedi.

"14 ARALIK OPERASYONU" NDA BİR KADIN DA GÖZALTINDA

"14 Aralık Operasyonu" kapsamında başlatılan gözaltılar sürüyor. Terörle Mücadale Şubesi polislerinin sürdürdüğü çalışmalar kapsamında bir kadın da gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadının adının Elif Yılmaz olduğu öğrenildi. Sağlık kontrolü için hastaneye getirilen Elif Yılmaz'a 1'i kadın 7 polisin eşlik ettiği görüldü. Yılmaz hastane çıkışı kendine yönelen soruyu yanıtsız bıraktı.


STV'NİN YÖNETMEN VE YAPIMCISI ESKİŞEHİR'DE GÖZALTINA ALINDI

ARALARINDA İstanbul'un da bulunduğu bazı illerde başlatılan 'Paralel Yapı' operasyonu kapsamında Eskişehir'de Samanyolu TV'nin yapımcısı Salih Asan ve yönetmeni Engin Koç'u gözaltına alındı.

Jandarma ve polis ekipleri bugün saat 06.00 sıralarında merkez Tepebaşı İlçesi'nde 'Sungurlar' ve 'Tek Türkiye' dizilerinin yapımcısı Salih Asan'in evine geldi. Görevliler, Asan'ı gözaltına alarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

Aynı saatlerde yine Samanyolu TV'de yayınlanan 'Sungurlar' dizisinin yönetmeni Engin Koç, merkez Odunpazarı İlçesi'ndeki evinde gözaltına alındı. Koıç ve Asan'ın sağlık kontrolünden geçirilmesinden sonra İstanbul'a götürülecekleri ifade edildi.

ADLİYE SARAYI BARİYERLERLE ÇEVRİLDİ

Operasyonun yapıldığı saatlerde İstanbul Adalet Sarayı’nın önü bariyerlerle çevrildi. Gazeteciler, avukatlar ve güvenlik elemanları haricinde kimse adliyeye alınmıyor.  Adliyenin önünde iki belediye otobüsü, TOMA ve zırhlı araçlar hazırda bekletiliyor.

Öte yandan operasyonun duyulması ile birlikte bazı guruplar adliyenin karşısında bulunan alanda toplanmaya başladı. Toplananlar, ellerinde Kur’an Cüz’leri ile Yasin suresi’ni okuyor.


EKREM DUMANLI'NIN AVUKATI'NDAN "14 ARALIK OPERASYONU" AÇIKLAMASI...

ZAMAN Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın avukatı Hasan Günaydın 14 Aralık Operasyonu'na ilişkin Zaman Gazetesi'nde basın açıklaması yaptı. Avukat Günaydın, "Hükümetin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bu iddiaları ciddi ve vahim bulduğunu ifade etmişti. Biz de bu bilgiler üzerine bir dilekçeyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na Cuma günü 12 Aralık 2014 itibariyle bir başvuruda bulunduk. Dilekçemizde dedik ki; 'Müvekkilimiz Sayın Ekrem Dumanlı'ya yönelik olarak ileri sürülen iddialarla ilgili bir soruşturma bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa bununla ilgili tarafımıza bilgi verilmesi talebinde bulunduk.' Cumhuriyet Başsavcılığı aynı gün saat 16.30 itibariyle bu yaptığımız başvuruya yanıt verdi" dedi.

"ARAMA VE GÖZALTI İÇİN MAKUL ŞÜPHE BULUNDUĞU GEREKÇESİYLE KARARI VERMİŞ BULUNMAKTADIR"

Cevabın yazılı verildiğini ifade eden Günaydın sözlerini şöyle sürdürdü:
"Verdiği cevapta yazılı olarak Ekrem Dumanlı hakkında saat 16.30 itibariyle şüpheli sıfatıyla hakkında her hangi bir soruşturma kaydının bulunmadığına ilişkin tespit yapıldığını dair yazıyı tarafımıza sunmuştur. Bugün ise edindiğimiz bilgiye göre, 13 Aralık 2014 tarihi itibariyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Suç Bürosu'nun "Türkiye Cumhuriyeti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı kurmak", "baskı", "tehdit", "cebir" yöntemlerini kullanmak suretiyle örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında; "kişi hürriyetinden yoksun kılma", "belgede sahtecilik" suçları yönünden bir soruşturma bulunduğu, bununla ilgili arama ve gözaltı kararı talebinde bulunuyor Cumhuriyet Başsavcılığı. İslam Çiçek hakim aynı gün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tarafından yapılan başvuruyu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı", "yıldırma", "tehdit" yöntemlerini kullanarak, örgütsel yapı oluşturarak; bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma belgede sahtecilik suçlarından yürütülen soruşturmada arama ve gözaltı için makul şüphe bulunduğu gerekçesiyle kararı vermiş bulunmaktadır."

TUNCELİ, ŞIRNAK VE MARDİN'DE 3 POLİS GÖZALTINDA

 '14 Aralık operasyonu' kapsamında Tunceli, Mardin ve Şırnak'ta 1' komiser 3 polis gözaltına alındı.
Bu sabah başlatılan operasyon kapsamında Tunceli'ye 6 ay önce atanan bir komiser bugün gözaltına alınarak, soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderildi. Mardin'de de aynı operasyon kapsamında 1 polis memuru gözaltına alındı. Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan 1 polis memuru da izinli olarak arkadaşını ziyarete gittiği Mardin'de gözaltına alındı. Gözaltına alınan polisler de İstanbul'a gönderildi

KAHRAMANMARAŞ'TA 1 POLİS GÖZALTINA ALINDI, 1'İ ARANIYOR

Operasyon kapsamında Kahramanmaraş'ta da 1 polis gözaltına alındı. İstanbul'da görev yapan Kahramanmaraş'a izinli geldiği belirtilen polis memuru uçakla İstanbul'a gönderildi. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ç.Ö., izinli olarak geldiği Kahramanmaraş'taki yakının evinde bu sabah Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.Sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Ç.Ö., İstanbul'a götürülmek üzere Kahramanmaraş Havaalanı'na getirildi. Türk Hava Yolları'nın 12.20'de havalanması gereken TK2201 sefer sayılı İstanbul uçağı, iddiaya göre, gözaltındaki polis memurunun yetiştirilmesi için 10 dakika gecikmeli havalandı. Uçağa bindirilen Ç.Ö., polislerin nezaretinde İstanbul'a götürüldü.

1 POLİS ARANIYOR

Hakkında yakalama kararı çıkarılan ancak, adresine yapılan baskında bulunamayan Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'nde görevli M.K.'nın yakalanması için de çalışma başlatıldı.


AVUKATLARIN DOSYAYI İNCELEMELERİNE VE DOSYADAN ÖRNEK ALMALARINA YASAL KISITLAMA GETİRİLDİ


CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cuma günü onaylanan 6572 sayılı Yasa gerekçe gösterilerek, "14 Aralık Operasyonu" kapsamında soruşturulacak şüpheliler ve avukatlarının soruşturma dosyasını incelemelerine ve dosyadan örnek almalarına kısıtlama getirildiği öğrenildi. Edinilen bilgiilere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü suçlar Bürosu, bu sabah yapılan operasyon için dün Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak bu sabah yapılacak operasyon için CMK 153/2 maddesi gereği şüphelilerin ve avukatlarının 'yetkilerinin kısıtlanmasına' karar verilmesi istendi.

'12.12.2014 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN YASA GEREĞİ…'

Kararı değerlendiren 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'in, “12.12.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6572 sayılı Kanun'un 44. Maddesi ile 5271 sayılı CMK'nın 153. Maddesi'ne eklenen fıkra ile suç işlemek amacıyla örgüt kurma, devlet güvenliğine karşı işlenen suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda Cumhuriyet savcısı'nın istemi üzerine hakim kararıyla şüpheli, müdafileri ve diğer soruşturma sujelerinin soruşturma dosyasına inceleme ve örnek almaları, soruşturmanın selahiyetini tehlikeye düşüreceği kanaati ile bu yetkilerinin kısıtlanmasınaö şeklinde kararı ile bu talebi kabul ettiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler