Emniyet'ten basına suçlama

Emniyet-Sen: Artan polis intiharlarını kurum içindeki olumsuz koşullar yaratıyor.

Yayınlanma: 09.12.2013 - 04:00
Abone Ol google-news

Emniyet Genel Müdürlüğü, 2013 yılında 40 polisin intihar ettiğini bildirdi. Konuya ilişkin rapor hazırlayan Emniyet, 2013’te intihar olaylarının bu kadar artmasında “intihar ve şiddet haberlerinin basında ve sosyal medyada yoğun olarak işlenmesini” gerekçe gösterdi. Yıllara göre polis intihar olaylarında düşüş yaşandığı savunulan Emniyet raporunda, intiharların temel nedeninin “psikiyatrik sebepler” olduğu iddia edildi. Emniyetin kendisine yönelik hiçbir özeleştiri yapmadığı rapora tepki gösteren Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, “İntiharların asıl nedeni teşkilat içindeki baskı ve yıldırmadır” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, polis intiharlarıyla ilgili tartışma yaratacak bir rapor hazırladı. Türkiye genelinde yıllara göre nüfusla birlikte intihar oranlarının arttığı belirtilen raporda, buna karşın emniyetin personel sayısının artmasına rağmen intihar oranının azaldığı savunuldu. Son 12 yılda 299 polisin intihar ettiği belirtilen raporda, 2013 yılında ise 40 polisin hayatına son verdiği ifade edildi. Raporda, 2013’te intihar sayısının bu kadar artmasının sebebi, “basın-yayın kuruluşlarında intihar ve şiddet haberlerinin yoğun olarak işlenmesi, sosyal medyada intihar haberleri üzerinde uzun süre durulması, psikolojisi bozuk olan kişilerde ölümün bir kurtuluş olduğu algısının oluşması, intiharın özendirici bir davranış olarak gösterilmesi” sözleriyle açıklandı.

Rapora Twitter’da oluşturulan Polis Reform Grubu, “Polis olmak isteyen herkes, psikolojik ve fizyolojik olarak sağlam seçiliyor. Meslek içinde psikoloji ve fizyoloji bozuluyor” mesajıyla tepki gösterdi. Raporu tepkiyle karşılayan Emniyet-Sen Başkanı Faruk Sezer, emniyetin hazırladığına “rapor dahi” denemeyeceğini kaydetti. Emniyetin intiharlar konusunda sosyal medya ve Emniyet-Sen’i suçladığını anımsatan Sezer, “Bu mantık hatalıdır. Emniyetin raporunun tutar bir yanı yok” dedi. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde önceki gün bir polisin daha intihar ettiğine dikkate çeken Sezer, “İntiharlarda psikolojik sorunlar, ailevi, ekonomik nedenler bir sebep değil, bir vesiledir. Asıl etkin kurum içindeki baskı, yıldırma ve mobbinglerdir. İstanbul’da çevik kuvvete dağıtılan kumanyanın içinden kurt çıktı. Böyle olumsuz koşullarda biz sağlıklı düşünme bekliyoruz polislerden. Artık bu teşkilata da neşter vurulmalı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler