Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden ilk Çin yük treni Ankara’dan uğurlandı

Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden ilk Çin yük treni Ankara’dan uğurlandı. Halihazırda Çin’den Batı Avrupa’ya, Rusya üzerinden de demiryolu ile yük taşımacılığı yapılıyor. Çin’den Avrupa’ya Türkiye üzerinden yük taşımacılığı, bu hatta alternatif olma özelliği taşıyor.

Yayınlanma: 07.11.2019 - 00:31
Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden ilk Çin yük treni Ankara’dan uğurlandı
Abone Ol google-news

Çin’in Şian kentinden yola çıkarak Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ardından 4 Kasım’da Kars üzerinden Türkiye’ye giriş yapan ve Çekya’nın başkenti Prag’a giden China Railway Express (Çin Demiryolu Ekspresi) adlı kargo treni, dün Ankara’ya ulaştı. 42 konteyner yüklü olan ve elektronik eşya taşıyan tren için Ankara Garı’nda karşılama töreni düzenlendi. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Çin, Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan’dan yetkililer katıldı.

Törende konuşan Bakan Turhan, Çin’in “Bir Kuşak, Bir Yol” girişimine özel önem verdiklerini belirterek bu kapsamda Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinde Bakü’den Kars’a ilk seferini yapan China Railway Express’in dünya demiryolu taşımacılığına yeni bir yön verdiğini söyledi. Bu hatla Türkiye’nin, Pekin’den Londra’ya uzanan orta koridorun ve Demir İpek Yolu’nun en önemli bağlantı noktalarından biri durumuna geldiğini dile getiren Turhan, Marmaray’ı kullanacak yük trenlerinin Uzak Asya ile Batı Avrupa arasındaki süreyi 18 günde katedeceğini belirterek “Asya ile Avrupa arasındaki 21 trilyon dolarlık ticaret hacmini dikkate aldığımızda, meselenin önemi kolaylıkla anlaşılacak. Yaklaşık 5 milyar nüfusun ve 60 ülkenin faydalandığı Demir İpek Yolu Hattı, global ticaret ağları için yeni ve çok önemli alternatif oldu” değerlendirmesinde bulundu. Turhan, Çin’den Avrupa’ya Türkiye üzerinden yük taşınmasının, diğer koridorlara göre zaman ve enerji tasarrufu sağlayacağını, yolculuğuna Çin’in Şian kentinden başlayan China Railway Ekspress’in 11 bin 483 kilometrelik yolu 12 günde kat edeceğini bildirdi. 

TÖRENDE UYGUR PROTESTOSU

Ankara Garı’nda yapılan karşılama töreninde Çin’e yönelik Uygur protestosu yapıldı. Törene Türk bakanlar ve yabancı konuklar gelmeden önce platforma çıkan Uygur kökenli bir yurttaş, Doğu Türkistan ve Türk bayrağı açarak “Ben Türküm, siz de Türksünüz, siz nasıl Müslümansınız?” diye bağırdı. Görevlilerce sahneden indirilen ve tören alanından uzaklaştırılan yurttaşın Çin heyetiyle birlikte tören alanına girdiği öğrenildi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler