İhmal mi cinayet mi?

Alınmayan önlemler nedeniyle çocuklar, işçiler hayatını kaybediyor. Ölümlere neden olanlar ise sadece ihmal ve kaza suçundan yargılanıyor.

Yayınlanma: 08.11.2019 - 09:42
İhmal mi cinayet mi?
Abone Ol google-news

Alperen, Yusuf, Ali ve Anıl... Okullar ve servis görevlilerinin almadıkları önlemler nedeniyle ‘kaza’ veya ‘kader’ denilerek hayatlarını kaybeden çocuklardan bazıları... 3 yaşındaki Alperen, okul servisinde unutuldu, havasızlıktan öldu¨. Lise öğrencisi Anıl Erdem okula girerken otomatik kapıya sıkışıp hayatını kaybetti. Yusuf ve Ali Tencirlioğlu kardeşler inşaat firmasının açtığı su dolu çukura du¨şu¨p boğularak öldu¨. Bu ölu¨mlere neden olanlar ise en fazla 7 yıl hapis cezası aldı. Tabii hiçbiri şu an cezaevinde değil. Geriye anılarıyla ayakta kalan gözu¨ yaşlı aileleri kaldı. En son minik Alperen Sakin’in ölu¨mu¨ne ilişkin 3 mu¨fettiş hakkında “ihmal suretiyle görevi kötu¨ye kullanmak” suçlamasıyla dava açılması, yeterince denetim ve önlem alınıp alınmadığı sorusunu yeniden gu¨ndeme getirdi. Mahkemelere göre, ihmal veya kaza. Ailelere göre ise cinayet...

OKUL SERVİSİNDE UNUTULDU

Çiğli’de 15 Ağustos 2017 tarihinde meydana gelen olayda, Buket-Serkan Sakin çiftinin oğulları minik Alperen, Özel Sevgi Yumağı Ana okuluna g.tu¨ru¨lmek u¨zere servis su¨ru¨cu¨su¨ Tamer İ. (47) ile rehber personel

D.K’ye (17) teslim edildi. Öğrenciler indirildiği sırada D.K., ağlayan bir öğrenciyi alarak okula girdi. İddiaya göre, serviste uyuyan Alperen’i fark etmeyen su¨ru¨cu¨, aracı okulun yanında boş arsaya park etti. Alperen’in kreşte olmadığını saatler sonra fark eden öğretmenler okul ve bahçesini aramaya başladı. Ku¨çu¨k çocuk bulunamayınca gu¨venlik kamerası kayıtları incelendi ve Alperen’in okula girmediği göru¨ldu¨. Bunun u¨zerine okul servisine bakan görevliler, Alperen’in, koltukta cansız bedenini buldu. Okul yöneticilerinin, polise verdikleri ilk ifadelerinde gerçeği saklayarak, Alperen’in uyku saatinde uyutulduğunu ve bir daha uyanmaması u¨zerine hastaneye götu¨ru¨ldu¨ğu¨nu¨ söylemişti. Bu durumdan şu¨phelenen polis, bir görevlininifadesinden yola çıkarak olayı aydınlatmış ve Alperen'in kreş servisinde unutulduğu için öldu¨ğu¨nu¨ ortaya çıkarmıştı. Yargılamada, servis şoföru¨ Taner İşgören’e 6 yıl 8 ay, anaokulu sahibi Yurdagu¨l İşgören’e 7 yıl 6 ay, servis hostesi Dilara K’ye 5 yıl, öğretmen Arzu G’ye 2 yıl 6 ay, okul mu¨du¨ru¨ Bekir G’ye 3 yıl 20 gu¨n, Ahmet S’ye ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Alperen Sakin’in ölu¨mu¨ne ilişkin Milli Eğitimde görevli mu¨du¨r 1 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ailenin şikayeti u¨zerine söz konusu okulda denetim yapan 3 mu¨fettiş hakkında “ihmal suretiyle görevi k.tu¨ye kullanmak” suçlamasıyla soruşturma açıldı.

EN AĞIR CEZA OLMALI

Baba Serkan Sakin: “Oğlumun ölu¨mu¨ ders olmadı. Göstermelik olarak ilk başta servisler denetlendi. Oğlumun .lu¨mu¨ ihmal değil, cinayettir. Oğlum serviste unutulmadı, oğlumu du¨şu¨rerek öldu¨rdu¨ler. Aradığım adalet oğlumu bu saatten sonra geri getirmez ama ben yine de adalet istiyorum. Önlem almayanlar, ihmali olanlara en ağır ceza verilmezse ölu¨mler yine olur ve artar. En ağır cezalar verilmeli.

Her şeyden önce adalet olmalı.”

2 KARDEŞ SU DOLU ÇUKURDA BOĞULDU

Karabağlar ilçesinde yaşayan Yusuf (7) ve Ali Tencirlioğlu (5) kardeşler, geçen yıl 14 Ocak gu¨nu¨ zaman zaman hayvan satış pazarının kurulduğu, Uzundere mevkiindeki boş arazide oynuyorlardı. Hurda toplayarak geçimlerini sağlayan kardeşler oyun oynarken su dolu 1.5 metrelik çukura du¨ştu¨. Diğer çocuklar, kardeşlerin yakınlarına haber verdi. Çocukların teyzesi, suya girip, dipte çamura saplanan kardeşleri çıkardı. Gelen sağlık görevlilerinin ilk mu¨dahalesinin ardından Dokuz Eylu¨l Üniversitesi Hastanesi ile Atatu¨rk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan kardeşler, kurtarılamadı. İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde göru¨len davada, tutuksuz yargılanan inşaat firmasının saha sorumlusu Mustafa Kar’a 5 yıl, yine başka bir inşaat firmasının saha sorumlusu Zeynel Dalgıç'a da 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Diğer 5 sanık ise beraat etti.

ANIL ERDEM OTOMATİK KAPIYA SIKIŞTI

Çiğli’de 2010’da meydana gelen olayda, teneffu¨ste dışarı çıkan 11. sınıf öğrencisi Anıl, okula dönerken, kapanan otomatik kapıda sıkışmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Arkadaşları, Anıl’ın ölu¨mu¨nden okul yönetimini sorumlu tutmuş, arızalı olduğu bilinen kapının tamir ettirilmediğini, para yu¨zu¨nden gu¨venlik görevlisinin işine son verildiğini söylemişlerdi. İzmir 12. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘taksirle ve asli kusurlu olarak bir kişinin ölu¨mu¨ne neden olduğu’ için okul mu¨du¨ru¨ Hu¨seyin Toptaş’a 3 yıl hapis cezası verilmesine, cezanın duruşmadaki iyi hal nedeniyle 2 yıl 6 aya indirilerek 18.200 TL para cezasına çevrilmesine karar verdi. Mahkeme ‘Hapis cezasının bir gu¨nu¨ 20 TL u¨zerinden paraya çevrilerek, birer ay ara ile 24 eşit taksitte sanıktan alınması’ kararı verdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler