Cumartesi Anneleri Hüseyin Toraman için adalet istedi

İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından Galatasaray meydanınında oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 763. haftasında 28 yıl önce gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman için adalet taleplerini yineledi.

Yayınlanma: 09.11.2019 - 15:04
Abone Ol google-news

İHD İstanbul Şubesi önünde polis ablukasında gerçekleştirilen eylemde konuşan kayıp yakını Sebla Arcan, Toraman’ın gözaltına alındığında 24 yaşında olduğunu belirterek, “27 Ekim 1991 sabahı İstanbul/ Kocamustafapaşa’daki evinin önünde silahlı, telsizli, sivil giyimli kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından beyaz Toros’a zorla bindirilerek kaçırıldı. Kaçırılma semt karakoluna çok yakın bir yerde ve mahalle sakinlerinin gözü önünde gerçekleşti. Aileyle görüşen İstanbul Emniyet Müdürü Mehmet Ağar, ‘Oğlunuz emniyettedir, merak etmeyin, evinize gidin’ dedi. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’le ise acılı anneye ‘Oğlun cebimde mi ki çıkarıp vereyim’ dedi. Açılan soruşturmalar bugüne kadar bir sonuca ulaşmadı” ifadelerini kullandı. 

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ GENEL SEKRETERİ DE KATILDI

Bu haftaki eyleme katılan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo ise, annelerin yıllardır evlatları için verdiği mücadelenin diğer insanlara ilham kaynağı olduğunu kaydederek, “Zorla kaybetme dünyadaki en menfur suçlardan biridir. Hakikat ve adalet talebiyle her hafta gerçekleştirilen buluşmalarla sürdürdüğünüz cesur, onurlu ve barışçıl mücadele belli ki yetkilileri tedirgin etti. Yoksa Ağustos 2018’de 700. kez toplanmanızı engellemek için tazyikli su, biber gazı ve plastik mermileriyle polisi çağırmalarının bundan başka ne sebebi olabilir. O günkü polis şiddetini gösteren görüntüler dünyanın dört bir yanında izlendi. O görüntüler, sizin mücadele ettiğiniz devlet şiddetinin sembolüdür. Güçlerinin değil, zayıflıklarının sembolüdür” dedi.

Öte yandan hapishanelerdeki hak ihlallerinin kamuoyu ile paylaşıldığı F oturması eylemlerinin 398’inci hafta oturumunda ağır hasta mahkum Cemil İvrendi’nin durumu paylaşıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler