CHP’den ‘Salda’ eylemi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, bütçede tutmayan hedefler ve olmayan ödenekten yapılan yüz milyonlarca liralık harcamalar yer aldı. Görüşmelerde, CHP’li komisyon üyeleri “Salda’ya dokunma” yazılı dövizler açarken, CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, iktidarın İstanbul’da yeni Boğaziçi Kanunu planlarına tepki göstererek, “Boğaziçi Başkanlığı planı var. Bu teklif sizin sonunuzu getirecek” dedi.

Yayınlanma: 11.11.2019 - 22:52
CHP’den ‘Salda’ eylemi
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Bakanlık bütçesi 2020 yılı için 2 milyar 827 milyon 733 bin TL, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bütçesi ise 1 milyar 185 milyon 359 bin TL olarak belirlendi. Komisyonda ilk olarak Bakan Murat Kurum, bakanlık faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. Sunumda Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nda 100 bini İstanbul’da olmak üzere her yıl 300 bin konutun dönüştürüleceği hedefi yer aldı. Ancak Kurum 2019’da 25 bini İstanbul’da olmak üzere toplam 65 bin bağımsız birimin dönüştürüldüğü bilgisini paylaştı. 

Bakanlığın bütçe teklifindeki ödenek ve harcamalar da dikkat çekti. Bakanlık 2018’de bütçesi 1.9 milyar iken 4.7 milyar TL, 2019’da başlangıç ödeneği 2.5 milyarken, 8 ay sonunda 5.6 milyar TL’lik harcama gerçekleştirdi. Son 2 yılda bütçesinin 2 katı harcamaları ile dikkat çeken bakanlığın 2020 bütçe teklifi 2.8 milyar olarak belirtildi. 2021’de 3 milyar, 2022’de de 3.1 milyar olarak öngörüldü. 2018’de ödeneği ve harcaması sıfır lira olan “Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transfer” kaleminde de 2019’da 2 milyar lira harcama gösterilmesi dikkat çekti. 

BAKAN’A İSTANBUL TEPKİSİ

Kurum’un sunumunun ardından CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan da iktidarın İstanbul’da yeni Boğaziçi Yasası planlarına tepki gösterdi. Ülkede ekonomik kriz nedeniyle intiharlar yaşandığına ve İstanbul’da deprem riskine dikkat çeken Emecan, “Sizin bu kadar çok işiniz varken başka işlerle uğraşıyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaziçi Yasası’ndaki yetkileri Cumhurbaşkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrediliyor. Boğaziçi Başkanlığı planı var. Sayın Bakan, bu, paralel bir başkanlıktır. Daha yeni bir seçimden çıktık. Siz İstanbullular’a sordunuz mu? Bu kanun teklifine sizin sonunuzu getirecek” diye konuştu. 

Öte yandan Bakan Kurum’un sunumu öncesinde CHP milletvekilleri, “Salda’ya dokunma” yazılı pankartla eylem gerçekleştirdi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler