Yaşı küçük hamileleri emniyete bildirmedikleri öne sürülen doktorlar hakim karşısında

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, doktor olan 2 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Silivri Ceza İnfaz Kurumundan başka suçtan tutuklu ancak bu davada tutuksuz olan bir sanık da duruşma salonuna SEGBİS ile bağlandı.

Yayınlanma: 12.11.2019 - 17:39
Abone Ol google-news

Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık O.Y., Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzman doktor olarak görev yaptığını, davaya konu olan hastayı Ocak 2017'de gördüğünü, adet sancısıyla hastaneye geldiğini ve gerekli bildirimleri yaptığını savundu.

Sanık O.Y., hastayı Kadın Hastalıkları Bölümüne sevk ettiğini, kadın doğum uzmanının muayene ettiğini, herhangi bir hamilelik durumunun tespit edilmediğini öne sürdü. O.Y., Sağlık Bakanlığının raporlarında da bu durumun yer aldığını, o tarihte giriş yaptıkları sistemden başka bir sisteme geçiş yaptıklarını, yeni sistemde vakanın sanki hastayı muayene edip, kadın doğum bölümüne sevk etmemiş gibi yansıdığını iddia etti.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

Yeni sistemde bildirim yapılmamış gibi kayıt oluşturulduğunu öne süren sanık O.Y, her iki sistemde farklılık oluştuğundan kendi adının yanlışlıkla bildirildiğini belirterek beraatini istedi. Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik yürütülen davada tutuklu olarak yargılanan ve bu davanın tutuksuz sanığı H.E.A. ise SEGBİS ile bağlandığı duruşmada savunmasını yaptı.

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptığını belirten H.E.A, sadece bir hastanın bildirimini yapmadığı için hakkında dava açıldığını, bu hastanın acil servis bölümünden girişinin olduğunu, kendisi tarafından muayene edilmediğini savundu.

Sanık H.E.A, "Ne benim, ne diğer doktorların ne de hastane yönetiminin herhangi bir kastı yoktur. Hastane yönetimi 18 yaşından küçükleri emniyete bildirerek, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Suçsuzum, beraatimi talep ediyorum." diye konuştu. Duruşmada tanık olarak dinlenen o dönem Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli veri giriş personeli ve iki doktor da acile gelen hastaların hepsine uzman doktorların bakmadığını, asistanların da ilgilendiğini, 18 yaşından küçük olan kişilerin vakalarını ise polise bildirdiklerini savundu.

Söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduklarını ifade ederek, beraatlerini talep etti. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, çoğunluğu Suriye uyruklu yaşı küçük hamile vakalarının adli makamlara bildirilmediği ihbarında bulunulduğu belirtildi. Hazırlanan denetim kurulu raporunda hamilelik teşhisi konulan hasta sayısının 288'i Suriyeli olmak üzere 348 kişi olduğuna vurgu yapılan iddianamede, bu kişilerle ilgili bildirim formu düzenlenmediği öne sürüldü.

Hastaneden 15 yaş altındaki hamile olduğu tespit edilenlerin ve gerekli tespite rağmen bildirimi yapmayan doktorların listesinin istendiği bilgisi verilen iddianamede, gelen cevap yazısında 15 yaş altı hamile başvurusunun 51 olduğu, ancak bu kişilerden 17'sinin bildiriminin yapıldığı, 34 çocuğun ise bildiriminin yapılmadığı belirtiliyor.

Hamile oldukları tespit edildiğinde bildirimi yapılması gerektiği halde yapılmayan 34 yaşı küçük yönünden bunları muayene eden ve tespitleri yapan 18 doktorun sorumluluğunun bulunduğu savunulan iddianamede, muayene etmeyen, onlarla doğrudan herhangi bir bağlantısı olmayan hastanenin başhekimi A.Y.M. hakkında da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği ifade edildi.


Olayla ilgili soruşturma izni verilen doktorlar E.V.K, C.İ, N.A, Ü.H, N.K.A, Ö.A, I.Ş.Y, Ö.A, M.E.Ö, G.A, E.U, H.E.A, İ.A.K, İ.B, M.T.K, O.Y, Ş.Y.A. ve Y.C. hakkında "kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçundan 6 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler