Şaban Vatan ve gazeteciler adli kontrolle serbest

Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan ve gazeteciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 14.11.2019 - 09:42
Abone Ol google-news

Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan ve gazeteciler çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Giresun’un Eynesil ilçesinde şüpheli bir şekilde ölen 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın adalet arayan babası Şaban Vatan ile olayı araştırmak için bölgeye giden gazeteciler, gözaltına alındı. Şaban Vatan’ın eşi Atika Vatan, kucağında 40 günlük bebeğiyle sosyal medyada, “Eşimi susturmaya çalışıyorlar” diyerek bir video yayımladı. Videoyu yayımladıktan bir süre sonra Vatan ailesinin evinin polisler tarafından basıldığı ileri sürüldü. Rabia Naz’ın ölümünü araştırmak için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’nu olay yerinde izleyen gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl önceki akşam olayın tanığı Mürsel Küçükal ile yaptıkları görüşmenin ardından gözaltına alındı. 

Gözaltıların ardından sosyal medya hesabından video yayımlayan baba Şaban Vatan, Cumhuriyet Başsavcısı’na “Bu nasıl bir rezalettir” diye seslenerek “Savcılık katilleri arasın, bulsun, ortaya getirsin” ifadelerini kullandı. Vatan bu açıklamalarının ardından dün sabah gözaltına alındı ve durumu sosyal medyadan duyurdu. 

ADLİYE SEVK EDİLDİLER

Giresun Valiliği ve Görele Cumhuriyet Başsavcılığı gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada, Şaban Vatan ve beraberindeki zanlılar K.K, T.D. ve C.C’nin, kendilerine Meclis Araştırma Komisyonu süsü verip soruşturmanın tanığına baskı ve tehditte bulunup darp ve tanık ifadesini değiştirmeye zorladığı suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtti. 

ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILDILAR

Şaban Vatan ve gazeteciler mahkemeye sevk edilmelerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şaban Vatan hakkında soruşturmanın tanığı Mürsel Küçükal'ın evine yaklaşmama kararı verilirken, 3 kişi hakkında ise yurt dışı çıkış yasağı konuldu. 

Adliye çıkışı açıklamalarda bulunan Şaban Vatan, "Mürsel Küçükal'ın cumartesi akşamı ifade değiştirdiğini öğrendim. Bunun üzerine Giresun Emniyet Müdürlüğüne giderek bilgi almaya gayret gösterdim. Mürsel Küçükal ile asla muhatap olmak istemedim. Onu birileri evimin oraya getirmişti. O esnada bende kızımın mezarlığından gelmiştim. Ben sadece ricada bulundum, 'O ifade durumunu anlatırmısın' dedim. Bu anın kamera kayıtları da var. Ben hiçbir zaman yargıya zarar getirecek durumların içerisine bulunmadan kızımın adaletinin hakkaniyetinin sağlanması için mücadele ettim ve edeceğim" dedi.

RABİA’NIN ANNESİNDEN MESAJ

Atike Vatan eşinin gözaltına alınmasının ardından akademisyen Metin Cihan’a bir mesaj göndermişti.

Cihan, mesajı Twitter hesabından paylaştı. Akademisyen Metin Cihan videonun ardından 40 günlük bebeği olan Atike Vatan'ın evinin polisler tarafından basıldığını da duyurmuştu.

Rabia Naz'ın ölümünü incelemek amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nu olay yerinde takip eden gazeteci Canan Coşkun ve belgeselci Kazım Kızıl da dün gözaltına alınmıştı. 

Gazetecilerle ilgili valilikten şu öğle saatlerinde şu açıklama gelmişti;

'Meclis Araştırma Komisyonu süsü vererek olay yerinde baskı ve tehditte bulunarak şahsı süründüren, hürriyeti tahdit, darp ve tanık ifadesini değiştirmeye zorlamaları dolayısıyla şüpheli K. K., T. D., C. C. ve Şaban VATAN gözaltına alınmış, ikamet adresleri ve araçlarında aramalar yapılarak dijital materyaller incelenmek üzere muhafaza altına alınmıştır.

Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “ Şantaj-Kasten Yaralama, Tehdit, Hakaret, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs” suçlarından adli tahkikat sürdürülmekte olup, olayda TBMM isminin kullanılması itibariyle Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ve Bu Konuda Alınması Gerekli Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna da ayrıca bilgi verilmiştir

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur' 



ATİKA VATAN: SESİMİ HERKESE DUYURMAYA ÇALIŞIYORUM, BENİM DEVLETİM NEREDE?

Şaban Vatan'ın gözaltında olduğu saatlerde eşi Atike Naz video ile sesini duyurmaya çalıştı. Naz çekmiş olduğu videoda  ''Eşim bir adım ileri gidip bir şeyleri ortaya çıkardığı zaman direkt susturmaya çalışıyorlar. Kucağımda 40 günlük bebeğimle eşimin adaletini burdan sağlamaya çalışıyorum. Sesimi herkese duyurmaya çalışıyorum. Benim devletim nerede?" dedi.

‘SERBEST BIRAKIN’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın-İş Sendikası ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki göstermiş; meslek örgütleri görevlerini yapan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istemişti.

NE OLMUŞTU?

Giresun’un Eynesil İlçesi'ndeki evinin önünde geçen yıl nisan ayında yaralı bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Rabia Naz Vatan’a çarpan sürücünün Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun yeğeni olduğu öne sürülmüş; aile, çocuklarının ölümünün aydınlatılmasını AKP’li siyasetçilerin engellediğini iddia etmişti. Rabia Naz'ın ölüm nedeninin tespiti için Adli Tıp Kurumu'nca 2 rapor hazırlanmıştı.

Raporlarda ölümün, genel beden travmasına bağlı kırık ve iç organ yaralanması sonucu meydana geldiği, yüksekten düşme ile uyumlu olduğu kaydedildi. Aile ise kızlarına otomobil çarptığını ve yaralı olarak evin önüne bırakıldığını belirtilmişti. Trabzon Adli Tıp’ın raporunda ise Rabia Naz’ın tırnaklarında erkek DNA’sı tespit edildiği ortaya çıkmıştı.

TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonu'nun 12 üyesi de 7 Kasım'da Eynesil'e gelerek, incelemelerde bulunmuştu.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler