Psikolog Asude Yağcı: İntihar artabilir

Son 10 günde üç aile zehirli madde ile yaşamlarına son verdi. Son olarak İstanbul Bakırköy’de iş insanı Bahattin ile eşi Zübeyde Delen ve çocukları Ali’nin (6) yaşadıkları evde cansız bedenleri bulundu. Yaşanan intihar olaylarını ve perdi arkasını psikolog Asude Yağcı değerlendirdi.

Yayınlanma: 16.11.2019 - 11:00
Abone Ol google-news

Psikolog Asude Yağcı, siyanürle intihar olaylarının medyada yer alış biçimini eleştirerek “Kişiler izlediği ya da dinlediği haberlerden kendilerinde bir parça buluyor ise ve zemini hazırsa tetiklenebilir, cesaret bulabilir ya da intihar kavramını daha ulaşılabilir görüp normalize ederek akla geçirebilir” diye konuştu.

Fatih’te 4 kardeşin toplu intiharını anımsatan Yağcı, “Medya haberleri objektif ve bilgi verici olma çerçevesinin dışına çıkarak hikâyeleştirerek özdeşim kurmaya müsait ayrıntılar vererek gözde canlanacak şekilde ve sürekli bilgi akışını pornografik düzeyde dakika dakika pompalayarak, dönemin ekonomik şartlarının sembolik bir ürünü olarak sunarak, intihar yöntemini ayrıntılandırarak verdi. Ardından bir haber daha okuduk, haberde Antalya’da ölüm şüphesi, yakınlık derecesi ve kişi sayısı neredeyse bire bir benzer bir toplu intihar vakası daha vardı.

Unutulmamalıdır ki intihar davranışı üzerine bu tip bilgi akışları kısa ve uzun dönemli olmak üzere artışa neden olur” ifadelerini kullandı. Yağcı, “İntiharın motivasyon kaynakları vurgulanmamalı. İntihar yöntemi ve canlandırıcı öğeleri vurgulanmamalı, direkt bunun üzerinden çarpıcı başlıklar atılmamalı, vaka gözde canlanır kılınmamalıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler