Türkiye’de balıkların yüzde 44’ünde mikroplastik var

Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği raporu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 19.11.2019 - 21:37
Abone Ol google-news

Türkiye’deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği raporu ortaya çıktı. Greenpeace hazırladığı rapora göre, Türkiye’de balıkların yüzde 44’ünde, kırmızı karideslerin yüzde 19’unda ve midye dolmaların yüzde 91’inde mikroplastik var.

Greenpeace'in Akdeniz'de “Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklasın” projesi kapsamında deniz canlılarındaki plastik kirliliğine dikkat çekmek için Marmara, Ege ve Akdeniz’den toplanan, barbun, istavrit, kefal, mırmır, tekir ve kırmızı karides türlerinin mide ve sindirim sistemlerini inceledi. Bunun yanında, çoğunluğu Ege ve Marmara Denizi’nden tedarik edilmiş midyelerden üretilen ve Adana, Ankara, Bodrum, İstanbul ile İzmir’de satılan midye dolmaların içerisindeki mikroplastik miktarları da incelendi.

İncelenen balıkların yüzde 44’ünde, kırmızı karidesin yüzde 19’unda ve midye dolmaların yüzde 91’inde mikroplastik bulundu. Balıkların midesinden çıkan mikroplastiklerin çoğu tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor.

İstanbul'da incelenen kefalin midesinden çıkan mikroplastikler

RAPORDA YER ALAN DİĞER BULGULAR İSE ŞÖYLE:

- İncelenen tüm türler göz önüne alındığında kefal türünün yüzde 64,8’inde, barbunun yüzde 63’ünde, mırmırın yüzde 34,3’ünde, tekirin yüzde 32,8’inde, istavritin yüzde 26,7’sinde mikroplastik bulundu. 

- Bu demek oluyor ki genel olarak tüm balıkların yüzde 44,3’ünde mikroplastik var. Yani yaklaşık olarak her iki balıktan biri mikroplastik içeriyor.

- Balık aşına düşen mikroplastik adetleri ise kefalde 2,5, barbunda 1,1, mırmırda 0,6, tekirde ve istavritte 0,4. Buna göre 5 farklı ticari balık türünde ortalama olarak balık başına düşen mikroplastik adedi 1,08


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon