Akar: Suriye Milli Ordusu'na MSB bütçesinden para ödenmiyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tank Palet Fabrikası'na ilişkin “20 Aralık 2018 tarihinde özelleştirme kapsamına alındı. Fabrikanın mülkiyeti Milli Savunma Bakanlığında kalmak üzere işletmesinin ASFAT'a devredilmesine karar verilmiştir. Fabrika ile ilgili her türlü denetim yetkisi Bakanlığımıza aittir” diye konuştu. Akar, adını “Suriye Milli Ordusu” olarak değiştiren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ilgili de, “El Kaideci olmaları söz konusu değil. Vatanına milletine bağlı ülkesi için çalışan insanlar. Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden bu arkadaşlara ödeme yapmıyoruz” dedi.

Yayınlanma: 21.11.2019 - 18:07
Akar: Suriye Milli Ordusu'na MSB bütçesinden para ödenmiyor
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 53.8 milyar değerindeki Milli Savunma Bakanlığı 2020 yılı bütçesinin ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda vekillerin sorularını yanıtladı.

"Yapılan harekatların sonuçları neye vardı?" sorusunun yöneltildiği Akar, şunları kaydetti:

"Yaptığımız harekatların sonucu bir terör koridoru, terör devleti oluşturulması hayali bitti. Bunu Amerikalılar, teröristler söylüyor. İkincisi, şu anda Fırat Kalkanı Harekat bölgesinde en az 400 bin kişi Afrin'e, Cerablus'a, El-Bab'a, Azez'e dönüş yaptı. Değişik yerlerden, sadece Türkiye'den değil, bütün her taraftan göç aldı buralar. Türkiye'den de 70 bin civarında bir gidiş var. Bunların bir kısmı Cerablus'ta kaldı, bir kısmı Afrin'e kadar gitti. Diğer taraftan, bizim şu ana kadar sıkıntılı olan hudutlarımızda güvenlik sağlandı. Kilis'i, Reyhanlı'yı hatırlayın. Buralarda günlük hayat bir anlamda terörize olmuştu. Camiler bombalandı. Namaz kılarken camide vefat edenler var Kilis'te." 

TANK PALET FABRİKASI

Bakan Akar, Tank Palet Fabrikası’na ilişkin, “İhaleyi BMC kazandı. Elimizde tank yapmaya en müsait fabrika Tank Palet Fabrikası. Tankın bir an önce üretilmesi lazım. 250 adet tankın seri üretim aşamasında fabrikanın işletme hakkının BMC’ye devri gündem geldi. Amaç, Altay tankını en hızlı şekilde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) kazandırılmasıdır. 20 Aralık 2018 tarihinde özelleştirme kapsamına alındı. Fabrikanın mülkiyeti Milli Savunma Bakanlığında kalmak üzere işletmesinin ASFAT'a devredilmesine karar verilmiştir. Fabrika ile ilgili her türlü denetim yetkisi Bakanlığımıza aittir. Tankı yapabilmek için bazı riskleri kullanmamız lazım. Özel sektör kabiliyetinden yararlanmamız lazım. Sadece TSK olarak yapmaya kalksak ciddi zaman kaybederiz. Ülke kaynaklarının verimli şekilde kullanılması işletme veriminin arttırılması doğrultusunda tamamen MSB kontrolünde yatırım yapılması amaçlamıştır. Milli Savunma Bakanlığına herhangi bir ek yük getirmeden BMC fabrikayı çağın gereklerine göre modernize edecek” diye konuştu. 

"SURİYE MİLLİ ORDUSU'NA BÜTÇEDEN ÖDEME YAPILMIYOR"

Akar, adını “Suriye Milli Ordusu” olarak değiştiren Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) ilişkin bir soru üzerine, "Suriye Milli Ordusu başı boş bir ordu değil. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan bir geçici hükümet var. Bunun bir başı var Abdurrahman Mustafa. Bunun altına Selim İdris diye birini seçtiler. Bu zat da hem Milli Savunma Bakanlığı hem de Genelkurmay Başkanlığı görevini yapıyor. Bunun altında da bizimle beraber çalışmakta olan Suriye Milli Ordusu'nun elemanları var." yanıtını verdi.

Suriye Milli Ordusu'na Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden herhangi bir ödeme yapılmadığını söyleyen Akar, Suriye Milli Ordusu'na ilişkin, “El Kaideci olmaları söz konusu değil. Bunların amacı ülkesini bir şekilde kurtarmak. Kendi ülkesi için savaşmaya çalışan bir gruptan bahsediyoruz. Vatanına milletine bağlı ülkesi için çalışan insanlar. Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden bu arkadaşlara ödeme yapmıyoruz” ifadelerini kullandı. 

''MKE ÖZELLEŞTİRİLECEK Mİ?"

"Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) özelleştirilecek mi?" sorusuna Bakan Akar, "Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. Çok geniş çaplı bir takım araştırmalar, tespitler yapıldı. Burası en kısa zamanda tanıyamayacağınız bir hale gelecek. Bu konuda iddialıyız. Arkadaşlarımız yoğun şekilde çalışıyorlar. Özel sektör nasıl çalışıyorsa, benzer bir yöntemle MKE'nin fabrikaları modernize edilecek." yanıtını verdi.

"TSK personelinin özlük haklarına" ilişkin bir soru üzerine Akar, personelin hayat ve özlük haklarını dünyanın ve Türkiye'nin şartlarına uydurmak için ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarla devamlı görüşme halinde olduklarını söyledi.

Akar'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

S-400 VE F-35 AÇIKLAMASI

(S-400'ler) İki bataryanın kuruluş ve Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitim faaliyetleri devam ediyor. Bunlar tamamlandığı zaman planlandığımız faaliyet neyse bunu uygulayacağız. Şakamız yok.

(F-35 projesi) Biz ortağız. Normal F35 projesi neyse sürdürün, diyoruz. Beş F35’ten dördü fiilen teslim edildi, biri hangarda.

BEDELLİ ASKERLİK

(Bedelli askerlik) 31 Aralık'a kadar müracaat alımı sürecek, Ocak 2020'den itibaren yükümlülerin birlik, celp ve sevk dönemleri açıklanacak.''

Yeni kanun yürürlüğe girdiği tarihten şu ana kadar 20 bin 725 yükümlü bedelli askerlik için müracaat etmiş bulunuyor. Bunlardan 688 milyon civarında bedel tahsil edilmiş bulunuyor. 

'VİCDANİ RET İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR ÇALIŞMA YOK'

Vicdani ret kavramıyla ilgili yasalarımızda hüküm bulunmamakla birlikte konuya ilişkin herhangi bir çalışma da yoktur. Vicdani ret kapsamında 82 milyonluk ülkemizde 2017'de 28 kişi, 2018'de 23 kişi, 2019 yılında ise bugüne kadar da 18 kişi müracaatta bulunmuştur.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon