Mersin Belediyesi'nden şiddete karşı caydırıcı hamle

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Üç yıl süreyle imzalanan sözleşme, yaklaşık 7 bin çalışanı ilgilendiriyor. Aile bireylerine şiddet uygulayan personellerin iş akdine son verileceğine dair madde de sözleşmede yer aldı.

Yayınlanma: 08.12.2019 - 16:31
Abone Ol google-news

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖN PALANDA TUTULDU 

Sözleşmede, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli maddeler de yer alıyor. Buna göre. "Aile bireylerine şiddet uygulayan personellerin iş akdinin sona erilecek, kadınlar ve erkekler arasında eşit işe eşit ücret prensibi ön planda tutulacak." 

AİLE İÇİ ŞİDDETE KARŞI DİKKAT ÇEKEN MADDE 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin artış gösterdiğine değinerek, “Biz de bunu dikkate alarak, sözleşmemize bir madde koyduk. Aile bireylerine şiddet uyguladığı tespit edilen personele hiç taviz göstermeden derhal yolumuzu ayıracağız. Emekçilerin aileleriyle birlikte tiyatro ve sinema gibi aktivitelerde zaman geçirmelerini içeren maddelere de yer verildi. Şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar için örnek bir sözleşmeye imzalandı. Sözleşmede 'Eşi, çocukları, anne ve babasına şiddet uygulayan personellerin iş akitleri disiplin kurulu kararı ile derhal feshedilir' hükmünü içeren madde, aile içi şiddete karşı caydırıcı bir emsal oluşturacak. İşinin, ekmeğinin peşinde olan, emek veren çalışanlarımızın her zaman yanındayız. Olmayı da sürdüreceğiz. İmzaladığımız bu toplu iş sözleşmesi, Mersin’de ilk olma özelliği taşıyor. Hatta diğer belediyelere de örnek olacak hükümleri içeriyor. Örneğin, sözleşmemizdeki maddelerden bir tanesi aile içi şiddetle yakından ilgili. Ülkemizde son dönemde kadınlara ve çocuklara yönelen, aile içi şiddetin artış gösterdiği bir gerçek. Biz de bu gerçeği dikkate alarak, sözleşmemize bir madde koyduk. Aile bireylerine şiddet uyguladığı tespit edilen personele hiç taviz göstermeden derhal onunla yolumuzu ayıracağız. Umarım bu madde kadına, çocuğa yönelik şiddet konusunda caydırıcı bir hüküm olur. Bizler hiçbir şekilde şiddetin olmadığı bir dünyada hep birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz. Sözleşmemiz, tüm çalışanlarımıza hayırlı ve uğurlu olsun" dedi. 

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET 

Mersin’de kadın istihdamına yönelik attığı adımlarla dikkat çeken Seçer, Türkiye’nin imzasının bulunduğu uluslararası sözleşmelere atıfta bulunarak, "Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği adına örnek oluşturmak istiyoruz. Mesleki eğitim ve kariyer ilerlemesi olanaklarından kadınların da erkekler kadar yararlanabilmesi için çalışanlar yapıyoruz. Cinsiyet gözetmeksizin 'eşit işe eşit ücret' prensibi sağlanacak. Sözleşmeyle sosyal yardımlarda ilk yılda ortalama yüzde 30 artış sağlanıyor..." 

ÖĞRENİM YARDIMI VERİLECEK 

Şeçer sözleşlmenin detayları hakkında, "Çalışanların ana sınıfı, ilk ve orta okul, lise ve dengi okul, üniversite ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören çocuklarına, belediyenin öğrenim yardımlarından yararlanmasını sağlayacak hükümlere yer verildi. Ayrıca çalışanların YGS ve LGS’de dereceye giren çocuklarını teşvik etmek amacıyla ikramiye verileceği hükümleri de yer aldı. İşçi çocuklarından YGS ve LYS’de Türkiye genelinde ilk 1000’e veya Mersin genelinde ilk 500’e girenlere teşvik ödülleri verilecek. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler