Gazetemize verilen cezaya sendikalarından tepki

İstanbul Havalimanı inşaatı sırasında kötü çalışma koşulları ve işçi ölümlerine ilişkin gazetemizde yayımlanan habere İGA tarafından açılan davada mahkemenin, gazetemize ceza vermesine inşaat işçileri sendikaları tepki gösterdi. “Gazetecileri değil, iş cinayetlerinin failleri cezalandırılsın” diyen sendikalar, “İGA suçlarını örtmek için yargı sopasını kullanıyor. İGA korunup kollandı” dediler.

Yayınlanma: 12.12.2019 - 16:11
Abone Ol google-news

Gazetemizde 12 Şubat 2018 tarihinde manşetten verilen muhabirimiz Mehmet Kızmaz imzalı, “3. havalimanı mezarlık gibi” başlıklı haber nedeniyle İstanbul Havalimanı’nı inşa eden ve 25 yıl boyunca işletmesini alan İGA tarafından dava açılan davadan dün karar çıkmıştı. Mahkeme, gazetemizin İGA şirketine 15 bin TL manevi tazminat ödemesine ve söz konusu kararın da tirajlı en yüksek 3 gazeteye ilan vermesine karar vermişti. İnşaat işkolunda örgütlenen DİSK'e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) ile İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla mahkemenin verdiği karara tepki gösterdi.


'PATRONLARDAN YANA VERİLEN KARAR'

İnşaat-İş tarafından yapılan açıklamada “Bir işçi mezarlığına dönüşen havalimanı şantiyesiyle ilgili gerçekleri ortaya koyan habere ceza verildi! Patronlardan yana verilen bu karar daha pervasız ve kuralsız bir sömürü rejiminin siyasal ve hukuksal olarak onaylandığının ilanıdır” denildi.


‘TARAFSIZLIK VAR İSE’  

Dev Yapı-İş ise açıklamasında “Patronlar korunup kollanırken, hatta yargılama bile yapılmazken, ‘iş cinayeti’ yaşanıyor diyenlerin cezalandırılması kabul edilemez. ‘Tarafsızlık’ var ise yaşanan ölümlerle dair kaç dava açılmış açıklansın” değerlendirilmesi yapıldı.


‘HUKUKA VE VİCDANA SIĞMAMAKTA’

İYİ-SEN'de özetle şunları kaydetti: “Mahkemenin verdiği bu karar hukuka ve vicdana sığmamaktadır. Bugün sanık sandalyesinde inşaat patronları değil gazeteciler oturtulup cezalandırılıyor. Mahkemenin hükmettiği ceza hukuki değildir. Verilen cezanın üst mahkeme tarafından bozulup, davanın düşmesi gerekmektedir.”


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler