Tarım alanları betonlaştı

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) - Sabancı Üniversitesi - Stiftung Mercator Girişimi’nin “İklim Değişikliği Bağlamında Türkiye’de Tarımın Dönüşümünün Politik Ekolojisi” çalışmasına göre, tarımın gayri safi milli hasıladaki (GSMH) payı hızla azaldı.

Yayınlanma: 12.01.2020 - 02:00
Tarım alanları betonlaştı
Abone Ol google-news

1980’de yüzde 25 olan pay bugün yüzde 7’ye düştü. Tarım 1980’de istihdamın yüzde 50’sini karşılarken bugün yüzde 20’ye geriledi.

ARAZİLER KÜÇÜK

Araştırmaya göre, Türkiye’de halen yaklaşık 3 milyon adet tarım işletmesinin bulunduğu, işletmelerin yüzde 80’inin toplam arazinin yüzde 30’una karşılık gelen 100 dekardan küçük araziye sahip olduğu ve yüzde 25’sinin sulu tarım, yüzde 75’inin kuru tarım olarak işlem gördüğü ve tarımsal arazide 1980’lere göre yüzde 15’lik bir azalış olduğu ve bunun yarısından fazlasının konuta ayrıldığı belirtildi.

Proje ekibinden Fikret Adaman, Türkiye’nin ürettiği sera gazlarının yüzde 12’sinin tarım kaynaklı olduğunu, bunun da yüzde 50’sini hayvancılığın oluşturduğunu söyledi. Adaman, “Artan sıcaklık, yağış değişiklikleri, mevsim kaymaları, deniz seviyesinin yükselmesi ve artan şiddetli hava durumu (hortum vs.) gibi iklim değişiklikleri tarımı etkilemekte” dedi. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler