Uğur Mumcu Kadıköy'de anılacak

Uğur Mumcu, ölümünün 27'inci yılında Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği “Gazeteci Uğur Mumcu ve Tüm Demokrasi Şehitlerini Anma Gecesi” programıyla anılıyor.

Yayınlanma: 22.01.2020 - 10:58
Abone Ol google-news

24 Ocak 1993'te Ankara'da evinin önünde aracına yerleştirilen bomba ile katledilen yazarımız, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölüm yıl dönümünde Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği bir programla anılacak. Uğur Mumcu ve tüm basın şehitlerine atfedilen “Gazeteci Uğur Mumcu ve Tüm Demokrasi Şehitlerini Anma” programı, 24 Ocak Cuma akşamı saat 20.00'de Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın açılış konuşmasını yapacağı anma gecesinde Cumhuriyet Vakfı Başkanı Dr. Alev Coşkun, Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Miyase İlknur, Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Barış Doster konuşmacı olacak. Tiyatrocu Levent Üzümcü’nün Uğur Mumcu makalelerini okuyacağı etkinlik, müzisyen Deniz Özçelik’in dinletisi ile son bulacak.

Gazeteci Uğur Mumcu ve Tüm Demokrasi Şehitlerini Anma programı:

Tarih: 24 Ocak 2020, Cuma

Saat: 20.00

Yer: Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi - Büyük Salon

GAFFAR OKKAN DA ANILACAK

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevini yürütürken 2001 yılında katledilen Gaffar Okkan da 24 Ocak'ta anılacak.

Gaffar Okkan, Sakarya ilinin Hendek ilçesinde 1952 yılında doğdu. 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji’nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi’nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne Komiser Yardımcısı olarak atandı.

Bu ilde Emniyet Amirliği rütbesine kadar çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra, 1983 yılında Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü’ne atanarak, 1985 yılında şube müdürlüğüne terfî etti. 1986 yılında Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görev aldı. Bu ilde 1992 yılında Emniyet Müdür Yardımcısı oldu.

6 Aralık 1993 tarihinde 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfî ederek Kars İl Emniyet Müdürü olarak atandı. 18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. Bu arada İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetiminden mezun oldu.

Kars Emniyet Müdürü iken, Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Hüseyin Velioğlu’nun İstanbul Beykoz’daki villasına yapılan baskında büyük rolü vardı. Gaffar Okkan, Hizbullah’ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı.

Diyarbakır'da tüm yurttaşların saygı ve sevgisini kazanan “Gaffar Baba” lakanıyla anılan Okkan, görev yaptığı heryerde halka devletin sıcak, adaletli yüzünü gösterdi.

24 Ocak 2001 tarihinde saat 17.30 sıralarında makamından çıkıp valiliğe giden Emniyet Müdürü Okkan, Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı'nda uğradığı silahlı saldırı sonucu korumaları Mehmet Kamalı, Selahattin Baysoy, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Sabri Kün ile birlikte şehit oldu.

Cenaze günü Diyarbakır’da hayat durdu. Esnaf dükkanlarını açmadı; bütün Diyarbakır, Okkan’ı birlikte uğurladı. Ölümünden sonra Gaffar Okkan’ın adı, Diyarbakırlı pek çok çocuğa verildi.

Hizbullah tarafından işlenildiği iddia edilen cinayet, aradan geçen 19 yıla rağmen hala çözülemedi.

ADALET VE DEMOKRASİ HAFTASI

24 Ocak 1993'te öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990'da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy'un ölüm yıldönümlerini belirleyen 24 Ocak-31 Ocak günleri arasındaki hafta, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı ve demokratik kitle örgütlerince 'Adalet ve Demokrasi Haftası' olarak anılmaya başlandı.

27 yıldır bu isimle anılan hafta, demokrasi ve adaletin kurumsallaşması için el ele veren demokratik kitle örgütlerinin, yerel yönetimlerin kararlı duruşuyla giderek daha büyük katılımlı etkinliklere sahne oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler