İzleme heyeti için yasa yolda

Çözüm sürecinin müzakere aşamasına ilişkin yasal güvence talebi yeni yılda karşılanacak. Bu kapsamda sürecin başından bu yana gündemde olan cezaevlerindeki yaklaşık 500 hasta tutuklunun tahliyesini öngören düzenleme yapılacak. Müzakere aşamasına geçişte önemli bir rol üstlenecek olan İzleme Heyeti’nin kurulmasıyla ilgili yasal düzenleme yapılacak.

Yayınlanma: 24.12.2014 - 23:52
Abone Ol google-news

Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan’ın müzakere aşamasında yasal güvence talebine karşı hasta tutukluların tahliyesi ve İzleme Heyeti’ne yasal çerçeve verecek yasal düzenlemelerin yeni yılda TBMM gündemine gelecek Alevi paketine dahil edilmesi öngörülüyor.

Kobani olaylarının ardından yaşanan tıkanıklıktan sonra İmralı’ya yapılan 29 Kasım tarihli ilk ziyarette Abdullah Öcalan, “yasal tüm boşlukları giderilmiş” bir müzakere sürecine geçilmesi için hükümetin yasal güvence vermesi talebinde bulunmuştu. Bu kapsamda müzakere aşamasına geçiş öncesi süreçle ilgili yeni yasal düzenlemelerin TBMM’ye sunulması beklenen Aleviler’le ilgili demokratikleşme paketine dahil edilmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre çözüm süreciyle ilgili Temmuz 2014’te çıkarılan çerçeve yasanın ardından yeni yılda süreçle ilgili iki konuda düzenlemeyi içeren yeni bir yasal adımın atılması bekleniyor. Çözüm sürecinin başından bu yana gündeme gelen cezaevlerindeki hasta tutuklularla ilgili konuda Adalet Bakanlığı yetkilileriyle HDP arasında yapılan görüşme doğrultusunda cezaevinde yaklaşık 500 kişinin tahliyesini öngören düzenlemenin pakete dahil edileceği belirtiliyor.

Hasta tutuklularla ilgili yasal düzenleme dışında sağlık durumu ağır olan 50 kadar tutuklunun tahliyesi için genelge yayınlanması ve yönetmelik değişikliği yapılması da planlanıyor.

 

Heyete yasal çerçeve

Çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçişte önemli bir rol üstlenecek olan İzleme Heyeti’nin kurulmasıyla ilgili yasal düzenlemenin pakete dahil edilmesi planıyor.

Edinilen bilgiye göre süreç kapsamında çıkan ilk çerçeve yasa kapsamında hükümete bu konuda yetki tanınırken; İzleme Heyeti’nin çalışma yöntemi ve işleviyle ilgili yeni bir tanımlama yapılmasına gerek duyuldu.

Bu kapsamda TBMM’nin gündemine gelecek yeni pakete İzleme Heyetine yasal statü verecek ve çalışma yöntemi ve işleviyle ilgili yeni bir düzenlemenin eklenmesi öngörülüyor.

İzleme Heyeti müzakere aşamasında tarafların atacağı adımları ve sürecin belirlenecek takvime uygun yürütülmesi konusunda bağımsız bir yapıda denetleyici bir işlev üstlenecek. Heyet hem Ankara, hem İmralı, hem de Kandil’de süreç kapsamında yapılacak müzakereleri ve bu doğrultuda atılacak adımları izleyecek.

Daha önce toplam 16 üyeden oluşacağı belirtilen İzleme Heyeti’nin daha az bir üye sayısına sahip olacağı kaydediliyor.

İzleme Heyeti’yle ilgili öngörülen yasal düzenlemenin hayata geçmesi durumunda müzakere aşaması da yasal anlamda güvenceye sahip olacak. Bu kapsamda süreçte herhangi bir tıkanıklık yaşanması durumunda İzleme Heyeti’nin rolü kritik bir önem taşıyacak.

 

Akdoğan'dan Kandil'e tepki

KCK yöneticisi Murat Karayılan’ın dün müzakere taslağındaki eylem planı takvimini açıklaması ve Abdullah Öcalan’ın Nisan 2015’te yapılması planlanan 12. PKK kongresine katılacağını açıklamasına hükümet kanadından tepki geldi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm süreci ile ilgili Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Kandil’den yapılan gerçekdışı, zamansız, yersiz, tahrik edici açıklamalar sürece yarar sağlamaz. Anakronik bir hal... Ya geçmişte takılıp kalıyorlar, ya afaki bir geleceğe veya hayale savruluyorlar. Her sabah düne uyananlar bugünü yakalayamazlar, zamanı yaşayamazlar” sözleriyle Karayılan’ı eleştirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler